Kto z nas nie chciałby aby kalorie które dostarczamy naszemu organizmowi szybko się spalały? Zwłaszcza jeśli spożyjemy obfity posiłek lub przekąsimy pyszne ciastko oblane lukrem.

Okazuje się, że im wyższa temperatura, tym szybciej spalamy kalorie. Jeśli uprawiamy sport wzrasta temperatura naszego ciała albo kiedy mamy gorączkę, wzrasta tempo przemiany materii – w efekcie kalorie są szybciej spalane.

Każdy z nas jest inny. Jedni spalają kalorie szybciej, innym przychodzi ten proces wolniej i wtedy osoby te są bardziej narażone na odkładanie się zbędnych kilogramów.

Na rynku dostępne są licznie preparaty wspomagające odchudzanie, jak tabletki, herbatki ziołowe itp. Jednakże najzdrowiej dla nas byłoby trzymać się zasad zdrowego żywienia, jak również nie zapominać o stałej dawce ruchu i sportu. Możemy jednak w sposób naturalny pomóc naszemu organizmowi, by efektywniej spalał kalorie.  Oto lista termogeników, substancji aktywujących termo genezę (wytworzenie ciepła w organizmie)

Olej lniany

Zawiera CLA czyli kwas linolowy – substancja przyspieszająca rozpad komórek tłuszczowych. Przy udziale CLA organizm ludzki nie magazynuje tłuszczu. Ponadto dodaje nam energii, gdyż tłuszcz uwolniony z zapasów trafia do centrów energetycznych komórek.  Kwas linolowy jest także silnym antyutleniaczem, wspomaga odchudzanie, wzmacnia i uelastycznia skórę. Olej lniany należy jeść na surowo (nie wolno go podgrzewać, bo traci wartości) np. dodając do sałatek i warzyw.

[vlikebox]

Kawa

Zalecana jest przy odchudzaniu, gdyż zawiera kofeinę, która pobudza przemianę materii. Zwiększa też wydzielanie noradrenaliny. Można pić do 3 filiżanek dziennie, gdyż większe ilości tego napoju wypłukują z organizmu magnez i wapń.

Zielona herbata

Jest źródłem antyoksydantów. Za przyspieszenie spalania komórek odpowiedzialne są w niej grupy polifenolowe o nazwie  katechiny. Zbawiennie wpływają na nasze samopoczucie, opóźniają procesy starzenia, niszczą wolne rodniki. Herbata zielona obniża skutecznie poziom złego cholesterolu, obniża ciśnienie oraz poziom cukru we krwi i co najważniejsze przypisuje się jej działanie antynowotworowe. Ma szereg witamin (B1,B2, B5, C, K, E, PP) i związków mineralnych (wapń, magnez, żelazo, sód, fosfor, miedź, fluor, mangan, krzem i jod).

Czerwone wino

Zawiera katechiny przyspieszające spalanie tkanki tłuszczowej. Należy pić wino czerwone najlepiej wytrawne np. do obiadu 1 lampkę. U kobiet picie wina zwiększa poziom estrogenów w organizmie, które regulują gospodarkę tłuszczową organizmu.

[vlikebox]

Owoce cytrusowe

Bardzo wspomagają odchudzanie dzięki zawartości synefryny, która pomaga w spalaniu kalorii, jak również hamuje apetyt. Im mniej dojrzałe owoce, tym jest jej więcej.

Imbir, Ostra Papryka, Pieprz Cayenne, Chili

Sprzyjają odchudzaniu. Lecz nie każdy może je spożywać, zwłaszcza osoby z wrażliwym żołądkiem.

PODZIEL SIĘ
Poprzedni artykułDbaj o zęby
Następny artykułDieta z Wall Street
Od wielu lat pracuje jako dietetyk i doradca żywieniowy. Jest zwolenniczką jedzenia wszystkiego, na co pozwala nam organizm. Zamiłowanie do sportu i aktywności fizycznej skłoniło mnie do głębszego zapoznania się z wpływem spożywanych posiłków na organizm ludzki.