Czym świecą sklepowe półki

Czym świecą sklepowe półki
Reklama

Półki sklepowe uginają się od towaru oferowanego przez supermarkety. Jesteśmy bombardowani w sklepach licznymi promocjami.

Odpowiednie zaplanowanie zakupów spożywczych jest bardzo ważne. Pierwszym krokiem jest określenie rodzaju potrzebnych produktów i czasu niezbędnego do wykonania tej czynności. Taki plan zapewnia nie tylko skuteczność ekonomiczną, ale także pewność, że zakupione produkty będą zdrowe i dostosowane do diety. Co rusz to pojawiają się nowe marki lansujące żywność. Jak wybrać właściwe produkty żywnościowe? To nie lada wyzwanie. Co jest dla nas — konsumentów dobre i przede wszystkim zdrowe? Okazuje się, że 10% artykułów żywnościowych jest oszukana. Myślimy, że kupiliśmy wędlinę drobiową, a w rzeczywistości w jej składzie nie ma mięsa drobiowego, a jest wieprzowe.

Podobnie rzecz się ma np. z ketchupem, który zdarza się, że nie został wyprodukowany z pomidorów tylko przy użyciu  jakichś chemicznych tylko barwników i poprawiaczy smaku.

Nie mamy pewności, czy produkt, który kupiliśmy w sklepie z „dobrą” datą ważności nie jest w rzeczywistości przeterminowany, tylko zmieniono datę. Chyba wielu z nas przytrafiło się choć raz w życiu kupić żywność, która po rozpakowaniu okazała się po prostu nieświeża, bądź zepsuta.

Na każdym kroku jesteśmy oszukiwani przez producentów żywności. Im zależy tylko na tym, by sprzedać jak najwięcej produktów, nawet jeśli nie są już pierwszej świeżości.

Nawet lubiane przez nas jogurty z owocami to często jedna wielka pomyłka. Te pseudo owoce to nierzadko nic innego jak barwiony sztucznie płyn naszpikowany aromatami owoców. Wydaje nam się, że kupiliśmy jogurt truskawkowy, a zamiast truskawek posiada on tylko ich smak…

Jeżeli podoba Ci sie nasz artykuł udostępnij go dalej lub polub naszą stronę, Dziękujemy !

Udostępnij ten artykuł

A co z wędliną? Choć wiadomo, że w dobrej wędlinie powinno być tylko mięso i przyprawy, to taką trudno dziś dostać.

Z pewnością słono za taki rarytas zapłacimy. Niestety do większości wędlin wstrzykuje się białko sojowe, by zwiększyć ich objętość. I co najważniejsze, aby mięso długo zachowało świeżość, dodaje się konserwanty. Co robić? Najlepiej kupować wędlinę w niewielkich sklepach wędliniarskich, gdzie jest duży ruch, bo oznacza to częste dostawy. Na co zwracać uwagę przy kupnie wędliny? Wędlina nie może być zbyt mokra, powinna być krucha w naturalnym kolorze. Nie może być zbyt różowa, gdyż możemy być pewni, że zabarwiono ją kwasem karminowym. Specjaliści radzą unikać zakupu wędlin paczkowanych oraz tych, które obsypywane są licznie przyprawami. Takie otoczki z przypraw na wędlinie to niestety jeden ze sposobów ukrycia nieświeżego mięsa.

Co do warzyw i owoców, to najbezpieczniej kupować na straganach prosto od rolnika. Unikajmy tych paczkowanych i umytych w marketach.

Często po otwarciu folii zauważyć można, że są już nadpsute. Jeśli na warzywie bądź owocu są ciemne strupki, oznacza to, że były pryskane. Zarówno warzywa, jak i owoce po zakupieniu w sklepie należy dokładnie umyć do bieżącą wodą. Kupując chleb, też musimy być uważni. Unikajmy zakupów pieczywa w dużych hipermarketach, gdyż wypiekane tam pieczywo ma mnóstwo polepszaczy i piecze się tylko 7 minut! Ponadto niektóre duże się sklepów nie posiadają własnej piekarni. Przywożone tam pieczywo podgrzewa się piecach i kładzie ciepłe na półki, by wyglądało jak świeżo upieczone. Chleb ciemny jest podobno zdrowszy od białego. Niestety nierzadko o jego kolorze świadczy nieużycie mąki razowej, a barwienie go karmelem.

Jeżeli podoba Ci sie nasz artykuł udostępnij go dalej lub polub naszą stronę, Dziękujemy !

Udostępnij ten artykuł

Dlatego uważnie czytajmy składy pieczywa. Powinno być upieczone z maki z pełnego przemiału na naturalnym zakwasie.

Taki chleb w środku jest dość zwarty i ma kolor szarawy. Chleb też nie powinien pleśnieć, tylko stawać się po jakimś czasie czerstwy. Chleb najlepiej kupować w sprawdzonych piekarniach lub piec samemu… Ryby. Kupowanie świeżych w polskich warunkach to nie lada wyzwanie. Chyba że mieszkamy blisko morza. W supermarketach można kupić świeże ryby. Trzeba być jednak czujnym. Świeże egzemplarze powinny mieć przejrzyste oczy i po odchyleniu skrzeli wnętrze powinno być jasnoczerwone bądź różowe. Ryby niestety szybko się psują i zanim trafią do sklepu, nierzadko muszą przebyć długą drogę. Dlatego najbezpieczniej kupować ryby mrożone.

Bądźmy bardzo uważni, róbmy zakupy tylko w sprawdzonych lub poleconych sklepach. Czytajmy uważnie składy produktów. Czasami lepiej drożej zapłacić i mieć lepszą jakość niż kupić taniej na tzw. promocji produkt nie pierwszej świeżości, którego sprzedawca chce się pozbyć. Wybór należy do nas.

Jeżeli podoba Ci sie nasz artykuł udostępnij go dalej lub polub naszą stronę, Dziękujemy !

Udostępnij ten artykuł

Komentarze

comments

PODZIEL SIĘ
Poprzedni artykułWpływ warzyw i owoców na zdrowie
Następny artykułJakie korzyści dla zdrowia daje taniec?
Z zamiłowania kucharka. Kładę nacisk na naukę zdrowych nawyków żywieniowych. Jej drugą pasją obok pracy są ogród i literatura. Lubi długie spacery po lesie i aktywne formy spędzania czasu. Hoduje psy rasy corgy.