Dieta orientalna podnosi witalność organizmu, wzmacnia go i czyni odpornym na przeziębienia.

Znacznie poprawia nasze samopoczucie, usuwa bóle głowy, spowodowane często niewłaściwym odżywianiem. Wyszczupla sylwetkę.

W ciągu tygodnia jesteśmy w stanie zrzucić od 2-3 kilogramów, w zależności od masy wyjściowej.

Dieta ta jest zalecana dla osób z nadwagą, jak i dla tych, których interesuje kultura dalekiego wschodu. Nie jest to typowa dieta, a sposób na życie. Twórcy diety orientalnej połączyli założenia amerykańskiego lekarza Haya z dalekowschodnią filozofią Yin i Yang.

Dieta orientalna jak sama nazwa wskazuje pochodzi z dalekiego wschodu. Jest połączeniem pierwiastka żeńskiego z męskim – Yin i Yang.

Yin to pierwiastek żeński to dusza, księżyc, spokój – przydatny wieczorem. Yang natomiast to koncentracja, odwaga  i wytrzymałość – potrzebny rano, by mieć siłę na cały dzień. Równowagę można osiągnąć nie tylko w filozofii, lecz także w jedzeniu. Chodzi o to, by prawidłowo komponować posiłki bazujące na trzech głównych składnikach pokarmowych: białkowych, węglowodanowych i neutralnych. Dania białkowe łączymy z owocami i warzywami i spożywać najlepiej koło południa. Nie należy łączyć dań węglowodanowych z białkowymi zwłaszcza wieczorem.

Natomiast produkty neutralne można łączyć dowolnie z białkowymi i węglowodanowymi.

  • Produkty białkowe: jaja, ryby, soja, tofu, mięso (najlepiej drobiowe), owoce morza, chudy nabiał.
  • Produkty węglowodanowe: makaron (razowy i sojowy), ryż (długi, dziki), chleb, słodkie (rodzynki, figi, owoce) i soczyste owoce (m in. jabłka, kiwi, cytryny, truskawki, maliny).
  • Produkty neutralne: warzywa, kiełki, orzechy, grzyby, oleje (sezamowy, oliwa z oliwek, słonecznikowy), produkty pełnomleczne, przyprawy (chili, imbir, curry, sos sojowy).
  • Należy pić dziennie 6 szklanek wody niegazowanej, do posiłków można popijać czerwone wino wytrawne lub piwo w niewielkich ilościach. Posiłki należy spożywać powoli, celebrując każdy kęs.

Przykładowe menu

Śniadanie 142 kcal

Szklanka herbaty czarnej, zielonej bądź jaśminowej. Sok marchwiowo – jabłkowo – pomarańczowy (200 ml – niskosłodzony), gruszka.

II śniadanie 20 kcal

Sok pomidorowy (200 ml), seler naciowy (150 g).

Obiad 616 kcal

Filet z dorsza w jarzynach zapiekany w folii (450 g), wino białe półwytrawne (120 ml).

Podwieczorek 307 kcal

Sałatka z garści rodzynek (20 g), orzechów włoskich (30 g), banana.

Kolacja 247 kcal

Warzywne risotto doprawione chili, imbirem, pieprzem i solą do smaku.

Składniki risotta: kalafior (150 g), cebulka dymka (50 g), ryż (100 g), olej słonecznikowy (5 ml).

PODZIEL SIĘ
Poprzedni artykułWypadanie włosów po chemioterapii
Następny artykułOrzeźwiające koktajle na lato
Z zamiłowania kucharka. Kładę nacisk na naukę zdrowych nawyków żywieniowych. Jej drugą pasją obok pracy są ogród i literatura. Lubi długie spacery po lesie i aktywne formy spędzania czasu. Hoduje psy rasy corgy.