Strasznie nie lubię pić czystej wody. Boli mnie po niej brzuch i mam wrażenie, że wyglądam jak wypchana poduszka. W przypadku kobiet niestety woda ma tendencje do odkładania się w organizmie. Dlatego najlepiej pić wodę, choćby z dodatkiem cytryny, aby organizm traktował ją, jak pokarm, który musi strawić.

W lecie jednak strasznie pije się ciężkie soki owocowe. Najlepsze są napoje, które zrobimy sobie sami. Mam dla Was dzisiaj kilka przepisów, na bardzo orzeźwiające napoje z produktów, które znajdziecie na codzień w lodówce.

Lemoniada w cytryny, ogórka i bazylii.

Do przygotowania tego napoju potrzebujemy miksera, lub blendera, z akcentem, że blender będzie o wiele bardziej wygodny. Napój najlepiej robić na wodzie gazowanej.

Produkty:

  • 3 ogórki szklarniowe,
  • 3 cytryny,
  • pół szklanki ksylitolu,
  • kilka listów bazylii,
  • 2 l wody gazowanej,
  • kostki lodu,
  • sitko

Ogórki, cytryny kroimy w ćwiartki i wrzucamy do miksera. Całość zasypujemy cukrem. Dodajemy bazylię. Mikserem na największych obrotach. Mieszankę zalewamy wodą gazowaną. mieszany na niskich obrotach. Podajemy z kostkami lodu przelewając przez sitko, aby został miąższ z produktów.

Koktajl z arbuza i mięty

Arbuz jest owocem, który ma niesamowicie dużo wody w sobie. Specjalnie łączymy go z miętą, aby był bardziej orzeźwiający.

Produkty:

  • 1/4 średniej wielkości arbuza,
  • 1/2 limonki,
  • Kilka łyżek cukru,
  • Kilka listków świeżej mięty 
  • 2 l wody

Władamy produkty do miksera i miksujemy. Następnie zalewamy wodą.

Orzeźwiający napój cytrynowe

Składniki:

  • 2 cytryny
  • 1 litr wody
  • 1 duża łyżka miodu malinowego

Połowę wody wlewamy do dzbanka. Cytryny dokładnie płuczemy. Z jednej cytryny wyciskamy sok, drugą cytrynę kroimy w plasterki. Sok dodajemy do dzbanka z wodą. Miód dodajemy do dzbanka z wodą i dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy do dzbanka plasterki cytryny. Dokładnie mieszamy i dolewamy resztę wody, cały czas mieszając. Napój schładzamy. Można dodać mięte.

Orzeźwiający koktajl z owoców kiwi i mięty

Składniki:

  • sok jabłkowy 300 ml
  • kiwi 5 sztuk
  • świeża mięta 2 gałązki

Kiwi obieramy ze skórki, kroimy na kawałki, wrzucamy do blendera. Owoce zalewamy sokiem jabłkowym, dodajemy liście mięty. Składniki blendujemy.
Koktajl podajemy lekko schłodzony.

 

PODZIEL SIĘ
Poprzedni artykułDieta orientalna
Z zamiłowania kucharka. Kładę nacisk na naukę zdrowych nawyków żywieniowych. Jej drugą pasją obok pracy są ogród i literatura. Lubi długie spacery po lesie i aktywne formy spędzania czasu. Hoduje psy rasy corgy.