Apiterapia jest metodą leczenia przy wykorzystaniu produktów pszczelich. Były one stosowane przed wiekami w starożytnym Egipcie i Asyrii. Sama Kleopatra zażywała kąpieli przy użyciu oślego mleka i miodu.

Do produktów pszczelich zalicza się: miód, propolis (kit pszczeli), pyłek kwiatowy (pszczeli), pierzga, jad wosk pszczeli i ziołomiody. Produkty pszczele mają działanie prozdrowotne na organizm. Działają przeciwbakteryjnie, przeciwgrzybiczo, przeciwwirusowo, regeneracyjnie (ułatwiają gojenie ran), wzmacniająco, oczyszczająco (detoksykacyjnie) oraz znieczulająco.

Początkowo mianem apiterapii określano wyłącznie leczenie schorzeń reumatycznych przy  zastosowaniu jadu pszczelego.

Dziś nazywa się je apitoksynoterapią. Apiterapia leczenie przy użyciu wszystkich produktów pochodzenia pszczelego. Apiterapia jest niewskazana w przypadku uczulenia na produkty pszczele oraz w przypadku cukrzycy.

MIÓD

Miód to bogactwo składników odżywczych; zawiera cukry (glukozę i fruktozę), witaminy, minerały, kwasy organiczne, sole mineralne, enzymy, białka, związki azotowe, olejki eteryczne odpowiedzialne za smak i zapach. Lecznicze właściwości miodu zależą od rośli, z jakich pszczoły zebrały nektar. Miód działa ogólnie wzmacniająco na organizm. Polecany dla zachowania dobrej kondycji i witalności, jak również w stanach obniżonej odporności (przeziębienia i grypy, infekcji), chorobach serca, wrzodów żołądka i dwunastnicy, chorób oczu i skóry. Miodu nie należy podgrzewać do temperatury powyżej 42 º C, gdyż ulegają zniszczeniu zawarte w nim cenne substancje. Miód należy przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku, z dala od światła i wilgoci, w chłodnym pomieszczeniu.

PROPOLIS (KIT PSZCZELI)

Propolis jest jednym z najbardziej skutecznych naturalnych antybiotyków. Działa przeciwzapalnie, przeciwbakteryjnie, przeciwgrzybiczno, przeciwwirusowo. Zawiera on ok. 100 cennych związków chemicznych, jak m in.: żywice, pyłek kwiatowy, olejki, garbniki, fenole, fenolokwasy, woski, flawonoidy, polisacharydy, witaminy, makroelementy, seskwiterpeny, enzymy. Propolis łagodzi stany zapalne skóry (alergia, grzybica, trądzik, łuszczyca, egzema, liszaje, czyraki), owrzodzenia, odleżyny, leczy infekcje, wzmacnia odporność, poprawia pamięć i zwiększa koncentrację. Zalecany w stanach napięcia nerwowego. Działa skutecznie przy schorzeniach prostaty. Regeneruje tkankę kostną i chrzęstną (choroby reumatyczne). Propolis występuje w postaci: kropli (tinctura), w aerozolu, maści (3%, 5%, 7%, 10%), pudru, tabletek do ssania, kapsułek, gałek (dopochwowo w schorzeniach dróg rodnych), czopków (doodbytniczo w hemoroidach).

PYŁEK KWIATOWY I PIERZGA

Pyłek kwiatowy to męskie komórki rozrodcze roślin nasiennych tworzące się w pylnikach kwiatowych. Pszczoły zbierają go i przenoszą do ula. Posiada wiele cennych właściwości: normalizuje pracę wątroby, żołądka, nerek, kładu nerwowego. Działa wzmacniająco na organizm, przeciwdziała anemii, przeziębieniom, wypadaniu zębów, krwawieniu dziąseł. Zapobiega poronieniom, bezpłodności u mężczyzn. Przeciwdziała senności, bólom i zawrotom głowy.  Pierzga to z kolei przerobiony pyłek kwiatowy zmieszany ze śliną pszczół. W pierzdze zawarte są wszystkie niezbędne witaminy. Pyłek kwiatowy występuje w postaci proszku, tabletek i kapsułek.

MLECZKO PSZCZELE (GELEE ROYALE)

Mleczko pszczele jest wydzieliną gruczołów gardzielowych (głowowych) pszczół. Karmione są nim larwy robotnie i trutni w trakcie kilku pierwszych dni życia oraz królowa pszczół. Mleczko zawiera  m in. węglowodany, białka, mikroelementy, witaminy z grupy B i aminokwasy. Mleczko pszczele działa wzmacniająco, stymuluje hormon wzrostu (zalecane u dzieci słabo rosnących), poprawia przemianę materii, wzmaga apetyt, obniża poziom cholesterolu, poprawia wzrok i słuch. Zbawiennie działa na skórę, gdyż usuwa zmarszczki i wygładza skórę. Przeciwdziała infekcjom, gdyż zabija wirusy i bakterie. Pomocne jest też w leczeniu chorób nerwowych (nerwice, schizofrenia). Mleczko pszczele występuje w formie liofilizowanej w postaci kapsułek, tabletek do ssania, ampułek, syropu.

JAD PSZCZELI (APITOKSYNA)

Jad pszczeli w kontrolowanych dawkach działa leczniczo miejscowo i ogólnie. W większych natomiast – jest trujący. Jad pszczeli jest bardzo skuteczny w leczeniu chorób reumatycznych, alergiach, migrenach, astmie, chorobie Burgera. Jad zwiększa ilość hemoglobiny. Zmniejsza za to lepkość i gęstość krwi. Obniża poziom cholesterolu, aktywuje przemianę materii. Dodaje sił. Jadem pszczelim leczy się poprzez ukłucie pszczoły, wcieranie emulsji, maści z jadem, ukłuć podskórnych, jonoforezą, preparatów wodnych i oleistych w ampułkach.

WOSK PSZCZELI

Stanowi wydzielinę gruczołów pszczoły miodnej. Zawiera małe ilości miodu i pyłku. Stosuje się go w chorobach skórnych, w leczeniu kataru siennego ( żuje się wosk z odsklepin na miesiąc przed pyleniem traw), w kosmetyce jak składnik kremów, pomadek, odżywek do włosów itp.

ZIOŁOMIODY

To inaczej zioła zakonserwowane przez pszczoły. To syropy roślin zielarskich z cukrem, które pszczoły przerabiają. Ziołomiody bogate są w enzymy, makro- i mikroelementy. Jednak nie należy mylić ich z miodami. Istnieje wiele gatunków ziołomiodów, w zależności od rośliny leczniczej użytej do ich wytworzenia (np. ziołomiód aloesowy, pokrzywowy, głogowy, miętowy, nagietkowy, aroniowy). Zaletą ziołomiodów jest ich łatwość w użyciu. Są one lubiane zwłaszcza przez dzieci, które nie lubią zaparzanych ziółek. W porównaniu do ziół, ziołomiodów nie trzeba ich zaparzać, macerować i robić odwarów. Spożywamy bezpośrednio łyżeczką lub można rozpuścić łyżeczkę w ½ szklanki wody i wypić.

PODZIEL SIĘ
Poprzedni artykułJak polepszyć swoje trawienie
Następny artykułŁuszczyca – tym się nie zarazisz!!!

Od wielu lat pracuje jako dietetyk i doradca żywieniowy. Jest zwolenniczką jedzenia wszystkiego,
na co pozwala nam organizm. Zamiłowanie do sportu i aktywności fizycznej skłoniło mnie do głębszego
zapoznania się z wpływem spożywanych posiłków na organizm ludzki.