Na zaparcia cierpi w ostatnich latach coraz więcej osób. To dla wielu ludzi wstydliwy problem, o którym niechętnie chcą mówić, a tym bardziej udać się na wizytę do lekarza. Mówi się, że w Polsce z powodu zaparć  cierpi co druga kobieta oraz co czwarty mężczyzna. 

Zaparcia zwane też obstrukcją bądź zatwardzeniem to nic innego jak problem z oddawaniem kału, który jest suchy i twardy. Zaparciom zazwyczaj towarzyszy ból podbrzusza, bolące parcie, czasem wzdęcia, bóle głowy, utrata łaknienia, odbijanie oraz ogólna ociężałość.  Dawniej sądzono, że oddawanie 1 stolca dziennie to przejaw zdrowia. Każdy człowiek posiada inny metabolizm. Obecnie przyjęto za normę od trzech razy dziennie do trzech razy na tydzień.

Zaparcia najczęściej pojawiają się na skutek złych nawyków żywieniowych połączonych z niedostateczną ilością ruchu.

Mogą jednak być też wynikiem konkretnych chorób, jak: cukrzyca, niedoczynność tarczycy, porfiria, mocznica, stwardnienie rozsiane, neopatie lub zmian nowotworowych. Jeśli zaparcia pojawiły się nagle u osoby, która dotychczas nie miała kłopotów z wypróżnianiem i są przewlekłe oraz towarzyszą im też biegunki, to należy zwrócić się do lekarza.

Przyczyny zaparć

  • Zbyt mało ruchu, siedzący tryb życia oraz brak aktywności fizycznej spowalnia metabolizm i tym samym sprzyja zaparciom.
  • Niewłaściwa dieta obfita w tłuste, ciężkostrawne pokarmy (tłuste mięsa), wyroby mączne, nadmiar węglowodanów, które często zalegają w jelitach.
  • Odkładanie wypróżnienia na później. Jelito grube najbardziej aktywne jest rano, wtedy najlepiej udawać się na „posiedzenie”. Dobrze jest stopniowo przyzwyczajać organizm do regularnych porannych wypróżnień, unikniemy wtedy parcia na wypróżnienie w nieodpowiednim momencie dnia.
  • Niedobór błonnika w diecie, który reguluje pracę jelit. Bogate w błon nich są warzywa i owoce, owoce suszone oraz ziarna zbóż.
  • Zbyt mało płynów. Należy wypijać dziennie ok. 1.5-2 l płynów
  • Jedzenie w pośpiechu, na stojąco
  • Nieregularne odżywianie się, zbyt długie przerwy w posiłkach
  • Stosowanie leków przeciwdepresyjnych

Sposoby na zaparcia

  • Zbilansowana dieta bogata w błonnik (owoce, warzywa, zboża, pieczywo razowe)
  • Regularne posiłki
  • Picie dużej ilości płynów
  • Ograniczenie słodyczy i produktów mącznych do minimum
  • Unikanie czekolady
  • Ograniczenie spożywania tłuszczy na rzecz jedzenia ryb
  • Odpowiednia ilość snu (7-8h)
  • Codzienna porcja ruchu, przynajmniej 30 minutowy spacer dziennie lub jazda na rowerze
  • W razie potrzeby jeśli stosowanie odpowiedniej diety nie pomaga można zastosować zioła (senes, kruszyna, aloes) lub leki przeczyszczające (Xenna, Radirex) – tylko nie stosować zbyt długo, by nie dopuścić do „rozleniwienia jelit”.

Z DOMOWEJ APTECZKI

Rano wypijać na czczo

Szklankę wody mineralnej/wodę z miodem i cytryną/ kefir- wieczorem zjeść kilka owoców suszonych (śliwki, morele, daktyle) lub namoczyć w szklance wody i wypić rano na czczo- rano wypić kubek kawy gotowanej

Łyżka oleju lnianego na czczo

Do zup, jogurtu czy zupy mlecznej dodawać 1-2 łyżki otrąb,do zup, jogurtu czy zupy mlecznej dodawać 1-2 łyżki otrąb , płatki owsiane spożywać na śniadanie, wcześniej namoczyć w wodzie, następnie kilka minut pogotować i dodać suszone owoce, orzechy i masło klarowane

PODZIEL SIĘ
Poprzedni artykułTrądzik pospolity
Następny artykułFakty i mity o odchudzaniu
Trener personalny. Wyznaje zasadę: "Fitness to nie ćwiczenia, które wykonujemy, tylko stan ducha". Nałogowo jeżdzi na rowerze. Jest instruktorem od 6 lat.