Ostatnio zauważa się wzmożony wzrost zachorowań na raka, mimo że rozwój medycyny idzie do przodu.

Przeprowadzono wiele badań mających na celu wyjaśnienie bezpośredniego związku przyczynowo-skutkowego powstawania nowotworu.

Okazało się, że usunięcie z codziennej diety witaminy B17 stało się przyczyną podatności na raka.

W latach 50. XX wieku biochemik dr Ernst T. Krebs wyodrębnił nową witaminę i nazwał ją witaminą B17 i „Laetrile”. Nie udało się mu jej opatentować, gdyż występuje w przyrodzie, m in.:

– w pestkach bądź nasionach owoców (jabłka, moreli, nektaryn, wiśni, brzoskwiń, gruszce, śliwek)

– orzechach (gorzkie migdały, makadamia, nerkowce)

– fasoli (bób, soczewica, ciecierzyca, mung, fasola ozdobna i półksiężycowata)

– jagodach (dzika jagoda, aronia, jeżyna, żurawina błotna, dziki bez)

– owocach (maliny, truskawki)

– nasionach (sezamu, lnu, chia)

– trawach (pszenica, sorgo alpejskie, trojeść amerykańska, wodne trawy, alfalta skiełkowana, akacja)

– ziarnach (kasz jęczmienia, owsa, brązowego ryżu, gryki, prosa, lnu, chia, żyta, wyki, pszenicy /jagody/)

– pędach bambusa, dzikiej hortensji, sorgo.

Dr Krebs dzięki swojemu odkryciu wyleczył rzesze ludzi cierpiących na raka, co zapewne nie spodobało się międzynarodowej farmakologii i amerykańskiej FDA (Food & Drug Administration) oraz AMA (American Medical Association).

Instytucje te zorganizowały kampanie mające na celu odstraszyć wszystkich zainteresowanych. Propagowały teorie, że witamina B17 zawiera truciznę – cyjanek potasu. Gdyby rzecz jasna poparły odkrywcę nowego leku na raka, odniosłyby ogromne straty finansowe, a to tego nie mogły dopuścić. Do dziś witamina B17 jest owiana tajemnicą. Leczenie polegające na spożywaniu pestek owoców podlega pod medycynę alternatywną. Jednakże chętnych nie brakuje i co ciekawe, wiele osób zostało wyleczonych dzięki dostarczaniu witaminy B17 w naturalnej postaci.  Witamina B17 jest pomimo, że zawiera cyjanek jest nieszkodliwa dla organizmu. Dzieje się tak, dlatego że działa on razem z benzaldehydem w miejscu zaatakowanym przez nowotwór.

[vlikebox]

Warto mieć świadomość, że taka witamina istnieje, zwłaszcza, że współczesna żywność jest mocno przetworzona. Przez to prawie całkowicie pozbawiona tej cennej witaminy B17.

Istnieje szereg pozytywnych skutków leczenia raka witaminą B17:

– poprawa samopoczucia

– ustąpienie bólu bądź całkowita jego redukcja

– wzrost energii – pozytywne zmiany w chemii moczu i krwi

– wzrost odporności- zmniejszenie obrzęków

– zmniejszenie masy guza

– redukcja przerzutów

– odrastanie włosów

– zanik odoru pochodzącego ze zmian nowotworowych

– wzrost apetytu- przyrost masy ciała

Dr Krebs zaleca, by spożywać owoce w całości łącznie z pestkami i nasionami.

Nie należy jeść więcej nasion ponad te, które były w całym zjedzonym owocu. Jeśli przykładowo spożywamy 3 jabłka na dzień wraz z nasionami, dostarczamy wystarczające ilości witaminy B17 i nie trzeba wtedy dodatkowo spożywać jeszcze pestek. Nie należy spożywać więcej jak 30-35 jąder pestek na dzień. Jedno jądro pestki moreli lub brzoskwini na ok. 4,5 kg masy ciała uważa się za więcej niż potrzebne jest w profilaktyce raka. Np. Człowiek ważący 77 kg może zużywać 17 jąder pestek moreli bądź brzoskwini na dzień i to będzie rozsądna ilość witaminy B17. Umiarkowane gotowanie produktów spożywczych, w jakich znajduje się witamina B17 nie zniszczy jej.