Mają dziesięć 10 razy więcej białka, minerałów i witamin niż warzywa i owoce. To inaczej glony – rośliny żyjące w morzach i oceanach.

Aby przeżyć pod powierzchnią wody, gdzie promienie światła słabo docierają, wodorosty muszą pochłonąć spore ilości promieni słonecznych i wytworzyć z nich magazyn cennych dla siebie związków.

Odżywcze właściwości alg cenią sobie Japończycy, wodorosty bowiem są składnikiem znanego powszechnie sushi.

Także mieszkańcom Kaukazu algi znane są od wielu lat. Ludzie ci od małego piją wodę z alg i dożywają w zdrowiu do 110 lat. Zarówno algi morskie jak i te słodkowodne zawierają sporo minerałów: cynk, fluor, magnez, fosfor, miedź, mangan, potas, żelazo i wapń. Są skarbnicą takich witamin, jak: beta- karoten, witaminy z grupy B, witaminy C, E, K i PP. Algi morskie dodatkowo obfitują w jod.

WŁAŚCIWOŚCI ALG są niezliczone

  • regulują ciśnienie tętnicze krwi
  • wyrównują poziom hormonów
  • łagodzą artretyzm i astmę
  • regulują pracę jelit
  • wykazują właściwości przeciwbakteryjne i wzmacniające odporność

Algi zawierają aosainę, która nie dopuszcza do zanikania włókien sprężystych skóry i tym samym opóźnia proces starzenia. Stosuje się je do kąpieli, jako okłady na ciało, maski na twarz. Najlepiej spisują się tu glony w proszku (zmikronizowane), gdyż lepiej wnikają do wnętrza komórek skóry. Algi świetnie usuwają toksyny z organizmu.

[vlikebox]

Stosowane zewnętrznie łagodzą podrażnienia, regulują pracę gruczołów łojowych oraz pomagają w leczeniu trądziku.

Rodzaje alg

Morszczyn (Fucus)

Z rodzaju brunatnic, zawiera sporo kwasu alginowego, który zmniejsza apetyt, przyspiesza metabolizm. Jest składnikiem mieszanki odchudzającej Normogran. W Polsce dostępny jako suszony w sklepach zielarskich.

Kombu

Jest to odmiana japońska morszczyna. Zalecany w chorobie niedokrwiennej, zapaleniach żył. Dostępny w sklepach z azjatycką żywnością. Kawałek kombu moczy się przez 30 minut w litrze wody, następnie gotuje na wolnym ogniu 20 minut pod przykryciem. Na koniec kroi się go na kawałki i jeszcze chwilę dusi na oleju z sosem sojowym.

Wakame

Należy do brunatnic, pochodzi z Oceanu Spokojnego. Zawiera fukoksantynę – odpowiedzialną m in. za spalanie kalorii, działającą również antycukrzycowo. Dostępny w sklepach z azjatycką żywnością. Należy pół filiżanki wakame moczyć przez 20 minut w wodzie, następnie pokroić drobno i dusić kolejne 20 minut na oleju. Do wakame można dodać pokrojony ogórek, posiekaną natkę, startą marchew, ząbek czosnku, sól i sok z połówki cytryny. Otrzymamy wtedy bardzo pożywną przekąskę.

Chlorella

Żyje w czystych jeziorach. Odtruwa i odpręża organizm. Sprzedawana najczęściej w postaci proszku w aptekach i sklepach zielarskich.

Spirulina

Pochodzi z jezior. Zawiera aż 60 proc. wysokowartościowego białka, dodaje energii i witalności. Działa korzystnie na układ immunologiczny, spowalnia procesy starzenia. Do kupienia w aptekach w postaci proszku bądź tabletek.

Nori

Bogate w błonnik i witaminy (zawierają 1,5 raza więcej witaminy C niż pomarańcze), białka, minerały, wapń, fosfor i żelazo. Wzmacniają układ krążenia.

PODZIEL SIĘ
Poprzedni artykułPielęgnacja włosów
Następny artykułProblem otyłości u dzieci

Specjalista medycyny naturalnej. Jego ulubiona działka to ziołolecznictwo, dietoterapia. Prywatnie, szczęsliwy mąż i
tatuś dwójki rozbójników.