Cukier – cichy zabójca?

Cukier - cichy zabójca?
Cukier - cichy zabójca?
Reklama

Dawniej cukier był dobrem luksusowym. W Polsce  w 1801 roku otwarto na Śląsku pierwszą fabrykę, zajmującą się produkcją cukru na skalę przemysłową. Stał się przyprawą i przekąską.

Bez odpowiedniego poziomu glukozy (cukru we krwi) nasz organizm nie może prawidłowo funkcjonować. Potrzebujemy źródeł glukozy z pożywienia — z owoców czy warzyw, a nie z cukiernicy! Cukier w słodyczach, zamiast krzepić, niestety psuje wszystko, co może. Cukier w nadmiarze niszczy pracę narządów, przyczynia się do licznych chorób, na czele z cukrzycą.

Niestety cukier uzależnia. Spożywanie go regularnie w dużych ilościach powoduje, że uzależniamy się od niego.

Daje nam chwilowe „lepsze” samopoczucie. Po słodycze sięgamy zazwyczaj, jak jesteśmy smutni, mamy chandrę. Cukier nas uspokaja, poprawia nam humor. I koło się zamyka. Mamy potrzebę codziennej dawki cukru w postaci ciasteczka czy batonika. Skutki mogą okazać się dla nas zgubne. Cukier niestety swoim działanie na organizm przypomina inne popularne używki jak alkohol czy papierosy. Im więcej dostarczamy cukru naszemu organizmowi, tym on domaga się go jeszcze więcej i więcej … Cukier to nasz cichy zabójca!

Słodycze to puste kalorie. Organizm nie czerpie z cukru energii, tylko dochodzi do odkładania się go w tkance tłuszczowej. W efekcie tyjemy.

Glukoza natomiast, którą organizm czerpie z węglowodanów zawartych w makaronie, ryżu, chlebie i roślinach strączkowych dostarcza mu potrzebnej do życia energii. Gdy do tego jemy naturalnie słodkie owoce, a w nich węglowodany, które organizm trawi i przyswaja, wtedy ilość cukru jest zupełnie wystarczająca. Do prawidłowego funkcjonowania człowiek potrzebuje dwie łyżeczki glukozy, czyli jakieś 6 do 100 mg i to niezależnie od płci i wieku. Dla porównania jeden niewielki kawałek ciasta zawiera aż siedem łyżeczek glukozy, czyli zdecydowanie za dużo! Glukoza jest przechowywana w wątrobie i mięśniach w postaci glikogenu (do 400 mg). Cukru jest pełno w wielu produktach spożywczych. Pomimo że produkuje się go z trzciny cukrowej czy buraka cukrowego, to po obróbce nie ma w nim zawartych w roślinach minerałów, witamin czy błonnika. Zostaje sama bezwartościowa dla organizmu cukrowa słodycz, czyli sacharoza.

Jeżeli podoba Ci sie nasz artykuł udostępnij go dalej lub polub naszą stronę, Dziękujemy !

Udostępnij ten artykuł

„Biała śmierć”

Cukier przyczynia się do powstawania próchnicy, jak również zakwasza żołądek. Spożywanie rafinowanego cukru wypłukuje z organizmu witaminy z grupy B oraz takie minerały jak: wapń, fosfor, magnez oraz chrom. Jeśli objadając się słodyczami, nie dostarczymy mu tych składników, to możemy odczuwać chroniczne zmęczenie, brak koncentracji, bezsenność, brak odporności na infekcje i kłopoty z cerą.

Negatywne skutki stosowania cukru rafinowanego

Badania wykazują, że dzieci tyją i zapadają wiele chorób (próchnica zębów, cukrzyca, choroby nerek, arteriosklerozę, osłabienie odporności) z powodu nadmiernego spożycia cukru rafinowanego i słodyczy. Nadmierne spożycie białego cukru jest też związane z opornością na insulinę, co grozi powikłaniami sercowo-naczyniowymi w wieku dorosłym. Spożycie cukru niszczy zdrowie dziecka już w łonie matki. Nadmierne spożywanie cukru w czasie ciąży prowadzi do uzależnienia dziecka i przenosi się na wiek niemowlęcy. Dodatkowo może uszkadzać strukturę DNA i białek i powoduje szybsze starzenie się organizmu. Cukier szkodzi także, ponieważ:

  • podwyższa ciśnienie krwi
  • zwiększa ryzyko choroby wrzodowej żołądka
  • podwyższa poziom trójglicerydów i tzw. „złego” cholesterolu

Cukier w młodych organizmach powoduje dramatyczny rozwój pasożytów i grzybów w układzie trawiennym. Jest doskonałą pożywką dla owsików i pasożytów, które żyjąc w człowieku, wydalają swój stolec do ludzkiego krwiobiegu. Zagnieżdżają się one w ludzkim ciele, co w efekcie prowadzi do zatruwania naszego organizmu.

Jeżeli podoba Ci sie nasz artykuł udostępnij go dalej lub polub naszą stronę, Dziękujemy !

Udostępnij ten artykuł

„Bomba cukrowa”

Cukier z napojów czy słodyczy bardzo szybko przenika do krwi i dostarcza organizmowi „cukrową bombę”. Trzustka pompuje wtedy zwiększoną ilość insuliny (hormonu, który obniża poziom cukru we krwi), insulina odciąga z krwi więcej glukozy niż to konieczne, poziom cukru spada, co oznacza, że wszystkie komórki ciała dostają za mało energii. Pojawia się uczucie głodu i jeśli zaspokoimy go znów „cukrową bombą” t o powstaje błędne koło. Taki proces może doprowadzić do zaburzeń — czyli cukrzycy. Niestety cukier z batonika to zastrzyk energii na bardzo krótko, zwłaszcza przy dużym wysiłku fizycznym. Gdy zapas „słodkiej energii” się wyczerpie, poziom cukru we krwi spada gwałtownie i zaczynamy powoli słabnąć. Sztucznie wytwarzany cukier niektórzy producenci bardzo sprytnie ukrywają pod innymi nazwami. Warto nauczyć się czytać etykiety i sprawdzać czym i w jakiej ilości słodzony jest produkt „niskosłodzony”, ” o niskiej zawartości cukru” czy z dodatkiem „zdrowszego” cukru.

Rodzaje cukru

  • cukier brązowy zupełnie niesłusznie uznawany za „zdrowszy”; tak naprawdę jest on zabarwiony lekko na brązowo resztkami syropu.
  • cukier gronowy zwany tak dlatego, że w naturze występuje w niektórych owocach, np. winogronach; ten sprzedawany w sklepach wytwarza się nie z owoców, ale z mączki kukurydzianej lub ziemniaczanej; tak jak glukoza występująca w organizmie od razu wchłania się do krwi.
  • alkohole cukrowe wytwarzane z cukru substancje, które kryją się pod nazwami sorbitol, ksylitol i mannitol.
  • fruktoza zwana cukrem owocowym, obficie występującym w różnych owocach.
  • cukier kandyzowany może być biały lub brązowy (do białego dodaje się odrobinę karmelu); smakuje i działa tak samo jak cukier zwykły.
  • cukier trzcinowy – za tą nazwa też nie kryje się, niestety, nic innego, niż biały cukier; wszystko jedno, czy wytwarza się go z trzciny, czy z buraków; nazwa pochodzi z czasów, kiedy technologia pozyskiwania cukru z trzciny nie była najlepsza i był on trochę zanieczyszczony syropem: miał zółtawobrązowy kolor i był odrobinę mniej słodki.
  • cukier słodowy – to substancja uzyskiwana ze skrobi; stosuje się ją przede wszystkim do produkcji alkoholi.
  • farin bardzo miałka odmiana cukru, lekko brązowa, bo wstrzykuje się do niego odrobinę syropu.
  • cukier mleczny (laktoza) występuje w mleku wszystkich ssaków; jego obecność pozwala niemowlakowi wykształcić prawidłową florę bakteryjną w przewodzie pokarmowym; laktozę wytwarza się też sztucznie i używa do wypełniania tabletek.

Jeżeli podoba Ci sie nasz artykuł udostępnij go dalej lub polub naszą stronę, Dziękujemy !

Udostępnij ten artykuł

Komentarze

comments

PODZIEL SIĘ
Poprzedni artykułDlaczego warto jeść orzechy
Następny artykułTajemnicza witamina B17 - lekarstwo na raka?
Od wielu lat pracuje jako dietetyk i doradca żywieniowy. Jest zwolenniczką jedzenia wszystkiego, na co pozwala nam organizm. Zamiłowanie do sportu i aktywności fizycznej skłoniło mnie do głębszego zapoznania się z wpływem spożywanych posiłków na organizm ludzki.