Zboża z pełnego przemiału  są podstawą zdrowej diety. Powinny stanowić około 40%  dziennego pożywienia, najlepiej jeżeli uprawiane są organicznie i niemodyfikowane genetycznie.

Zboża od zawsze stanowiły kluczowy pokarm we wszystkich kulturach. Niestety dziś są trochę pomijane w codziennym żywieniu na rzecz produktów wysokobiałkowych. A szkoda, ponieważ obok dużej wartości odżywczej (wysoka zawartość białka, fosforu, cynku, krzemu, fluoru, wapnia, potasu i witamin z grupy B) dzięki obecności błonnika mają też działanie oczyszczające organizm ze zbędnych produktów przemiany materii.

Powyższe atuty skłaniają do zapoznania się z właściwościami poszczególnych zbóż i włączenia ich do naszego jadłospisu.

Produkt (100g) Energia Białko Węglowodany Tłuszcze
Bułka graham 198 10 40 1
Bułki kajzerki 296 7,5 59,4 3,6
Bułki maślane 326 7,7 61,8 5,9
Bułka tarta 363 10 76 2
Chleb graham 204 6 41 1
Chleb mazowiecki 248 6,3 56,3 1,4
Chleb pszenny 249 6,8 56 1,4
Chleb pumpernikiel 239 5 51 2
Chleb żytni jasny 194 13 43 1
Chleb żytni pełnoziarnisty 237 6,7 53,9 1,8
Chleb żytni razowy 223 5,6 51,5 1,7
Chleb wiejski 239 5,8 55,1 1,3
Ciasto drożdżowe 290 7,4 47,7 8,2
Herbatniki kokosowe 473 6,4 59,8 25,2
Herbatniki z cukrem 460 6,7 70,7 17,2
Herbatniki sezamowe 503 8,1 55,7 28,6
Kasza jaglana 354 11 71 3
Kasza jęczmienna pęczak 334 8,4 74,9 2
Kasza gryczana 336 12,6 69,3 3,1
Kasza perłowa 347 7 75 2
Kasza manna 352 9 76 1
Makaron bez jajek 368 9 74 2
Makaron 2-jajeczny 373 11 72 3
Makaron 4-jajeczny 377 12 76,2 3,4
Mąka pszenna typ 500 342 9,2 75 1,2
Mąka pszenna typ 550 342 9,4 74 1,6
Mąka ziemniaczana 339 9 84 0
Płatki owsiane 390 12 69 7
Płatki jęczmienne 355 9,8 79,4 3,6
Płatki kukurydziane 363 6,9 83,6 2,5
Płatki pszenne 351 9 81 3
Płatki żytnie 343 6,4 82,6 3,2
Ryż biały 344 6,7 78,9 0,7
Ryż brązowy 322 7,1 76,8 1,9

 

PODZIEL SIĘ
Poprzedni artykułDieta japońska
Następny artykułDieta Andersona
Specjalista medycyny naturalnej. Jego ulubiona działka to ziołolecznictwo, dietoterapia. Prywatnie, szczęsliwy mąż i tatuś dwójki rozbójników.