Dieta japońska należy do najzdrowszych na świecie. Właśnie tam w Kraju Kwitnącej Wiśni odnotowuje się stale najniższy wskaźnik zachorowalności na popularne choroby cywilizacyjne jak nowotwór.

Tam też ludzie statystycznie żyją najdłużej. Na czym polega więc fenomen diety Japończyków?

Podstawą diety japońskiej są ryż, ryby, owoce morza, glony i soja i jej przetwory.

Zatem dostarczają dzięki takiemu żywieniu dużą dawkę nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT) bardzo potrzebnych dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Prawie wogule nie spożywają mięsa. Dbają też o to, by podkreślić smak potraw. Używają do tego bardzo w Japonii popularnego sosu sojowego, sezamu, wasabi, wina ryżowego i octu ryżowego.  Jedzą produkty świeżo przygotowane, najczęściej surowe bądź na chwilę zanurzone we wrzątku lub też bardzo krótko podsmażone na głębokim oleju. Ryż czy makaron ryżowy, sojowy lub gryczany gotują na półtwardo, dzięki czemu zachowuje on znacznie więcej składników odżywczych.

Produkty zalecane w diecie japońskiej

– ryż

– ryby

– owoce morza

– wszelkie odmiany glonów

– makaron sojowy, gryczany, ryżowy, soba (o lekko orzechowym smaku)

– soja i jej przetwory (sos sojowy, ser tofu)- sezam- wino i ocet z ryżu

– warzywa (kapusta, brokuły, rzerżucha, rzodkiew)

– pasta miso (powstaje ze sfermentowanego ryżu, jęczmienia lub soi, do której dodaje się sól i słód; dodaje się ją do sosów, zupy miso i dań z grilla)

– zielona herbata  bogata w antyoksydanty i witaminy (B1, B2, PP, K, C)

Dieta japońska może być dla nas idealną kuracją odchudzającą.

Trwa 5 dni, ale najlepiej stosować ją ok. 2- 3 tygodnie. W ciągu 5 dni chudniemy tylko 0,5 kilogramów ale mimo to warto, bo dzięki tej diecie wyraźniej poprawi się nasze samopoczucie. Dieta japońska bogata jest w błonnik i antyoksydanty. Należy jednak pamiętać, że niewskazana jest dla dzieci, kobiet w ciąży i karmiących oraz osób z osteoporozą. W trakcie kuracji należy wypijać 8-10 szklanek niesłodzonej wody lub herbaty.

Przykładowe menu

Jeśli nie mamy dostępu do niektórych składników, to można zastosować zamienniki:

  • Ryż do sushi – zwykły biały ryż
  • Pasta wasabi- chrzan
  • Pasta miso – bulion
  • Ocet ryżowy – ocet jabłkowy
  • Makaron- makaron razowy
  • Fasolka azuki – czerwona fasolka

Dzień 1

  • Śniadanie – kanapki Kiusiu (3 kromki chleba żytniego pełnoziarnistego, małe opakowanie pasztetu sojowego, ogórek konserwowy, kilka konserwowych cebulek)
  • II śniadanie – opakowanie waniliowego deseru sojowego, pól szklanki jagód
  • Obiad – japońska zupa rybna z makaronem
  • Podwieczorek – sałatka ze szpinaku i tofu (2/3 pęczka szpinaku, 1/3 opakowania tofu, ocet jabłkowy, sos sojowy)
  • Kolacja – chuda ryba (albo krewetki) z bobem

Dzień 2

  • Śniadanie – omlet hotel Tokio (jajko, 2 białka, 2 łyżki groszku, sos sojowy, ocet jabłkowy, łyżeczka oleju sojowego, 2 kromki chrupkiego pieczywa, 2/3 czerwonej papryki)
  • II śniadanie – 10 śliwek węgierek
  • Obiad – ryba w sosie teriyaki z ryżem ( 150 g fileta z chudej białej ryby, łyżeczka cukru, sos sojowy, ocet jabłkowy, szczypta imbiru, czosnek, pół torebki ryżu) oraz surówka Honsiu (2 liście kapusty pekińskiej, 50 g zielonych liści pora, łyżeczka oleju sojowego, ocet jabłkowy)
  • Podwieczorek – duszona dynia z soczewicą (250 g dyni, 2 łyżki czerwonej soczewicy, łyżeczka cukru, bulion, sos sojowy)
  • Kolacja – gulasz z tofu

Dzień 3

  • Śniadanie – serek Hansei (opakowanie chudego serka ziarnistego, łyżeczka nasion słonecznika, kilkanaście kiełków dowolnego rodzaju, 2 kromki chleba pełnoziarnistego, 1/3 małego opakowania chudego serka do smarowania, kilka liści sałaty)
  • II śniadanie – duża, twarda gruszka
  • Obiad –  nigiri sushi i sałatka ze szpinaku
  • Podwieczorek – 3 wafle ryżowe, pół szklanki malin
  • Kolacja – szaszłyki Nippon (filet z piersi kurczaka bez skóry, kilka cebulel ze szczypiorkiem, łyżeczka miodu, łyżka wody sos sojowy, ocet jabłkowy) i surówka Konfucjusza (250 g białej rzodkwi, mała marchew, sól)

Dzień 4

  • Śniadanie – kanapki rybaka (2 kromki pieczywa żytniego pełnoziarnistego, 2 plasterki wędzonego łososia, marynowany ogórek, ćwiartka marynowanej papryki)
  • II śniadanie – 2 pomarańcze
  • Obiad – wołowina duszona z warzywami
  • Podwieczorek – opakowanie deseru sojowego, szklanka wiśni
  • Kolacja – duszona flądra Kobe z fasolką z Teshi (150 g flądry lub innej chudej ryby, sos sojowy, ocet jabłkowy, woda, 200 zielonej fasolki szparagowej, łyżeczka sezamu)

Dzień 5

  • Śniadanie – tofu danie (3 kromki chleba żytniego pełnoziarnistego, 1/3 opakowania tofu, 2/3 czerwonej papryki)
  • II Śniadanie – mały banan
  • Obiad – klopsiki z kurczaka
  • Podwieczorek – sałatka z gotowanej kapusty (szklanka poszatkowanej kapusty, łyżeczka sezamu, łyżeczka oleju sojowego, łyżeczka cukru, sos sojowy, ocet jabłkowy)
  • Kolacja – tuńczyk w porach.
PODZIEL SIĘ
Poprzedni artykułPielęgnacja cery mieszanej
Następny artykułProdukty zbożowe
Z zamiłowania kucharka. Kładę nacisk na naukę zdrowych nawyków żywieniowych. Jej drugą pasją obok pracy są ogród i literatura. Lubi długie spacery po lesie i aktywne formy spędzania czasu. Hoduje psy rasy corgy.