Mleko i produkty mleczne należą do artykułów żywnościowych o bardzo bogatych walorach odżywczych.

Ze względu na różnorodność występujących w nich składników odżywczych. Produkty te są niezbędne i niezastąpione w naszej diecie. Przede wszystkim dostarczają łatwostrawne białko o wysokiej wartości odżywczej, dobrze przyswajalne tłuszcze, węglowodany, składniki mineralne (głównie wapń), witaminy rozpuszczalne w tłuszczach oraz witaminy z grupy B.

Wapń pochodzący z mleka i produktów mlecznych jest dobrze przyswajalny dzięki zawartości w nim cukru laktozy, niektórych aminokwasów i odpowiedniego stosunku wapnia do fosforu.


Produkt (100g)

Energia Białko Węglowodany Tłuszcze
Jogurt 2% tłuszczu 60 4 6 2
Jogurt bananowy 1,5 % 70 3,7 10,4 1,5
Jogurt jagodowy 1,5 % 62 3,7 8,8 1,5
Jogurt morelowy 1,5 % 63 3,7 8,9 1,5
Jogurt truskawkowy 1,5 % 60 3,7 8,2 1,5
Jogurt wisniowy 1,5 % 61 3,7 8,2 1,5
Lody śmietankowe 160 3 18 9
Maślanka 39 3 4 2
Mleko krowie 3,5% 61 3 4 3,5
Mleko krowie 2% 47 3 4 2
Mleko krowie 3,2% 60 3,3 4,8 3,2
Mleko krowie 0,5% 40 3,5 5,1 0,5
Mleko kozie 68 3,2 4,5 4,1
Mleko owcze 107 6 5,1 7
Mleko w proszku odtłuszczone 360 35,7 51,2 0,8
Mleko w proszku pełne 479 27 38,7 24
mleko pełne w proszku 479 27 39 24
Ser edamski tłusty 359 28 3 26
Ser gouda tłusty 354 29 1 26
Ser twarogowy chudy 99 19,8 3,5 0,5
Ser twarogowy półtłusty 133 18,7 3,7 4,7
Ser twarogowy tłusty 175 17,7 3,5 10,1
Serek homogenizowany tłusty 150 10 4 11
Śmietana 9% 108 3 4 9
Śmietana 18% 186 3 4 18
Śmietanka kremowa 30 % 290 2,2 3,1 30
Śmietanka do kawy 9 % 107 2,8 3,9 9

 

[vlikebox]

PODZIEL SIĘ
Poprzedni artykułOwoce
Następny artykułDieta optymalna Kwaśniewskiego
Specjalista medycyny naturalnej. Jego ulubiona działka to ziołolecznictwo, dietoterapia. Prywatnie, szczęsliwy mąż i tatuś dwójki rozbójników.