Cera mieszana występuje bardzo często u kobiet. Nie należy do łatwych w codziennej pielęgnacji, ponieważ jest połączeniem dwóch rodzajów skóry: suchej i tłustej.
Podzielona jest na tłustą i świecącą strefę „T” z rozszerzonymi porami i krostkami – czoło, nos i broda. Boczne partie twarzy są za to suche, gładkie oraz mają tendencję do przesuszenia i łuszczenia się.
Zatem wyróżniającą cechą cery mieszanej jest świecenie się skóry nosa, czoła i brody przy jednoczesnych suchych policzkach.
Obecnie istnieje na rynku wiele kosmetyków do tego typu cery, mających za zadanie normalizować pracę gruczołów łojowych. Cera mieszana uaktywnia się u osób po 20 roku życia. Przyczyną jej powstawania jest zakłócenie równowagi wodno-lipidowej naskórka. Zaczyna produkować nadmiar łoju, chroniąc się przed czynnikami zewnętrznymi. Nadmiernie ją odtłuszczając doprowadzamy do jeszcze większego jej przetłuszczania. U dojrzałych kobiet nie można jej traktować kosmetykami do cery tłustej i trądzikowej, bo można ją łatwo przesuszyć i doprowadzić do przedwczesnego starzenia się skóry.
W pielęgnacji skóry mieszanej nie można nadmierne używać kosmetyków matujących, aby nie doprowadzić do błędnego koła.
Szczególną uwagę zwracamy na solidne nawilżanie, regenerację suchych i normalizację miejsc przetłuszczających się. Do mycia zaleca się stosować specjalne do tego typu cery żele, mleczka, pianki oraz delikatne mydła nawilżające. Na dzień powinno się stosować kremy matujące na zmianę z nawilżającymi, na noc natomiast kremy regenerujące, normalizujące pracę gruczołów łojowych. W składzie kremu dla cery mieszanej powinno znaleźć się: szałwia, rumianek, cynk, melisa, mięta, ogórek, oczar wirginiski, nagietek, lawenda. Raz w tygodniu powinno się złuszczać naskórek delikatnym peelingiem drobnoziarnistym lub enzymatycznym. Skuteczne są też maski normalizujące pracę gruczołów łojowych np. z drożdży, białka jaja lub ogórka oraz zawierające czerwoną glinkę.