Nie od dziś wiadomo, że tran jest niezbędny do prawidłowego działania naszych organizmów. Tran jest bogatym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3, omega-6 oraz witamin A, D i E – doskonale zbilansowanych. Wielonienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT) nie są produkowane przez organizm, a jednocześnie są niezbędne do jego prawidłowego działania.

Zawarta w tranie witamina A uszczelnia i regeneruje błony śluzowe, zapobiega zakażeniom oraz zwalcza bakterie i wirusy. Nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6 są konieczne do produkcji hormonów przeciwzapalnych, które poprawiają pracą układu odpornościowego.

Tran zawiera główne kwasy tłuszczowe, niezwykle ważny składnik odżywczy dla komórek skóry.

Ponadto, duża zawartość witamin A i D w tranie ułatwia przyswajanie wapnia i jego utrwalenie w kościach. Stosunek procentowy właśnie tych dwóch witamin jest głównym czynnikiem w procesie wapnienia kości i wzrostu.Stosowanie tranu jako środka leczniczego jest częste w awitaminozach A oraz D, a także przy krzywicy. Każdy składnik zawarty w tranie ma dobroczynne działanie.

Zawartość NNKT wpływa na:

  • regenerację wszystkich tkanek i działa przeciwzapalnie,
  • regulację gospodarki tłuszczowej organizmu,
  • obniżenie stężenia trójglicerydów we krwi (rozrzedza krew i zapobiega tworzeniu się zakrzepów),
  • zmniejszenie ryzyka rozwoju miażdżycy i choroby niedokrwiennej serca,
  • łagodne obniżenie ciśnienia tętniczego krwi,
  • łagodzenie bóli reumatycznych.

Zawartość witaminy A wpływa na:

  • poprawę stanu włosów, skóry i paznokci,
  • łagodzenie trądziku i zmian łuszczycowych,
  • leczenie odleżyn, oparzeń i odmrożeń (stosowanie zewnętrzne),
  • ochronę oczu przed kurzą ślepotą (niedowidzeniem po zmroku), pieczeniem i wysychaniem spojówek oraz owrzodzeniem rogówki.

Zawartość witaminy D reguluje:

  • gospodarkę wapniowo-fosforanową i wpływa na prawidłową mineralizację kości i zębów, a w starszym wieku zapobiega osteoporozie,
  • procesy metaboliczne i gospodarkę hormonalną, m.in. wydzielanie insuliny.

Witamina E:

  • zapobiega chorobom układu krążenia,
  • opóźnia procesy starzenia skóry i organizmu.

Tran należy spożywać tylko w ilościach zalecanych przez producenta. Tranu nie powinny przyjmować osoby cierpiące na hiperkalcemię i kamicę nerkową, jak również osoby przyjmujące już preparaty zawierające witaminy A i D, stosujące silne leki przeciwzakrzepowe.

Suplementacja

  • Suplement diety dostarczający witamin A i D naturalnego pochodzenia.
  • Ułatwia wapnienie kości.
  • Wzmacnia system nerwowy.
  • Pozytywnie wpływa na wzrok (dzięki witaminie A).
  • Działa ochronnie na skórę (dzięki witaminie A).
  • Poprawia stan błony śluzowej wewnętrznej i zewnętrznej.
  • Pozytywnie wpływa na enzymy wątrobowe.
  • Uczestniczy w produkcji progesteronu (witamina A).
  • Ułatwia przyswajanie wapnia i fosforu (witamina D).
  • Zmniejsza ryzyko raka piersi, jajników i jelit (według badań przeprowadzonych w 2005 roku przez naukowców z Uniwersytetu w Kalifornii).
PODZIEL SIĘ
Poprzedni artykułAromaterapia – leczenie zapachem
Następny artykułJak polepszyć swoje trawienie
Od wielu lat pracuje jako dietetyk i doradca żywieniowy. Jest zwolenniczką jedzenia wszystkiego, na co pozwala nam organizm. Zamiłowanie do sportu i aktywności fizycznej skłoniło mnie do głębszego zapoznania się z wpływem spożywanych posiłków na organizm ludzki.