Nie od dziś wiadomo, że tran jest niezbędny do prawidłowego działania naszych organizmów. Tran jest bogatym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3, omega-6 oraz witamin A, D i E – doskonale zbilansowanych. Wielonienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT) nie są produkowane przez organizm, a jednocześnie są niezbędne do jego prawidłowego działania.
Zawarta w tranie witamina A uszczelnia i regeneruje błony śluzowe, zapobiega zakażeniom oraz zwalcza bakterie i wirusy. Nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6 są konieczne do produkcji hormonów przeciwzapalnych, które poprawiają pracą układu odpornościowego.
Tran zawiera główne kwasy tłuszczowe, niezwykle ważny składnik odżywczy dla komórek skóry.
Ponadto, duża zawartość witamin A i D w tranie ułatwia przyswajanie wapnia i jego utrwalenie w kościach. Stosunek procentowy właśnie tych dwóch witamin jest głównym czynnikiem w procesie wapnienia kości i wzrostu.Stosowanie tranu jako środka leczniczego jest częste w awitaminozach A oraz D, a także przy krzywicy. Każdy składnik zawarty w tranie ma dobroczynne działanie.
Zawartość NNKT wpływa na:
- regenerację wszystkich tkanek i działa przeciwzapalnie,
- regulację gospodarki tłuszczowej organizmu,
- obniżenie stężenia trójglicerydów we krwi (rozrzedza krew i zapobiega tworzeniu się zakrzepów),
- zmniejszenie ryzyka rozwoju miażdżycy i choroby niedokrwiennej serca,
- łagodne obniżenie ciśnienia tętniczego krwi,
- łagodzenie bóli reumatycznych.
Zawartość witaminy A wpływa na:
- poprawę stanu włosów, skóry i paznokci,
- łagodzenie trądziku i zmian łuszczycowych,
- leczenie odleżyn, oparzeń i odmrożeń (stosowanie zewnętrzne),
- ochronę oczu przed kurzą ślepotą (niedowidzeniem po zmroku), pieczeniem i wysychaniem spojówek oraz owrzodzeniem rogówki.
Zawartość witaminy D reguluje:
- gospodarkę wapniowo-fosforanową i wpływa na prawidłową mineralizację kości i zębów, a w starszym wieku zapobiega osteoporozie,
- procesy metaboliczne i gospodarkę hormonalną, m.in. wydzielanie insuliny.
Witamina E:
- zapobiega chorobom układu krążenia,
- opóźnia procesy starzenia skóry i organizmu.
Tran należy spożywać tylko w ilościach zalecanych przez producenta. Tranu nie powinny przyjmować osoby cierpiące na hiperkalcemię i kamicę nerkową, jak również osoby przyjmujące już preparaty zawierające witaminy A i D, stosujące silne leki przeciwzakrzepowe.
Suplementacja
- Suplement diety dostarczający witamin A i D naturalnego pochodzenia.
- Ułatwia wapnienie kości.
- Wzmacnia system nerwowy.
- Pozytywnie wpływa na wzrok (dzięki witaminie A).
- Działa ochronnie na skórę (dzięki witaminie A).
- Poprawia stan błony śluzowej wewnętrznej i zewnętrznej.
- Pozytywnie wpływa na enzymy wątrobowe.
- Uczestniczy w produkcji progesteronu (witamina A).
- Ułatwia przyswajanie wapnia i fosforu (witamina D).
- Zmniejsza ryzyko raka piersi, jajników i jelit (według badań przeprowadzonych w 2005 roku przez naukowców z Uniwersytetu w Kalifornii).