Mięso to dobre źródło białka, żelaza, cynku i witamin z grupy B. Najwięcej białka jest w chudym mięsie, dlatego specjaliści od żywienia zalecają, by było stałym elementem diety.
Dzienne zapotrzebowanie na białko wynosi około 1 g na każdy kilogram masy ciała.

Proteiny z mięsa, zwłaszcza z filetów z kurczaka i indyka oraz mięsa wołowego są jednym z najlepszych źródeł białka pod względem jakości. Proteiny stanowią materiał budulcowy naszego całego ciała: mięśni, narządów, skóry i mózgu.

Odpowiednia podaż protein w ciągu doby. spożywana regularnie w zbilansowanej diecie pozwala uniknąć wielu chorób, w tym Alzheimera Białko jest niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu, podobnie jak żelazo.

Najwięcej żelaza jest w wołowinie i cielęcinie. Na niedobory żelaza narażone są dzieci i młodzież, a także kobiety ciężarne, matki karmiące i kobiety podczas miesiączki.

Produkt (100g) Energia Białko Węglowodany Tłuszcze
Baranina (udziec) 234 18 0 18
Cielęcina (chuda, bez kości) 108 20 0 3
Cielęcina (łopatka) 106 19,9 0 2,8
Cielęcina (sznyclówka) 105 20,5 0 2,4
Dorsz świeży (bez skóry) 69 16 0 1
Dorsz z rusztu 172 22,1 0,6 9,1
Dorsz wędzony 94 22,1 0 0,5
Flaki 48 16 0 2
Flądra świeża 83 16,5 0 1,8
Gęś, tuszka 339 14,1 0 31,8
Jaja 139 12,5 0,6 9,7
Jaja (gotowane) 109 9,8 0,5 7,6
Jajecznica 119 9,8 0,5 8,7
Indyk 173 24 0 9
Indyk (piersi bez skóry) 84 19,2 0 0,7
Indyk (podudzie) 142 15,7 0 8,9
Kabanosy 326 27,4 0 24,3
Kabanosy z kurczaka 247 22,8 0,1 17,4
Kaczka 277 18 0 23
Karp 102 16 0 4
Kiełbasa parówkowa 323 11 0 31,5
Kiełbasa myśliwska sucha 291 27,8 0 20,1
Kiełbasa zwyczajna 209 17,6 0 15,6
Kotlet mielony z mięsa mieszanego 284 13 11,8 21,1
Kotlet schabowy panierowany 351 19 15,9 24,1
Królik 156 21 0 8
Kura, tuszka 202 18,5 0 14,3
Kurczak chudy 119 23 0 3
Kurczak pieczony 179 16,4 0,1 12,7
Kurczak, mięso z piersi bez skóry 99 21,5 0 1,3
Kurczak, mięso z uda ze skórą 158 16,8 0 10,2
Kurczak, skrzydło 186 19,2 0 12,2
Łosoś 201 19,9 0 13,6
Łosoś (z rusztu) 280 20,7 0,5 22,3
Łosoś (wędzony) 162 21,5 0 8,5
Parówki 342 9,5 0 34,3
Parówki (z kurczaka) 259 11 4 22,5
Tuńczyk (w oleju) 190 27 0 9
Tuńczyk (w wodzie) 96 21 0 1,2
Wątroba cielęca 124 19,2 4 3,3
Wątroba wieprzowa 129 20 2 5
Wątróbki drobiowe 136 19 1 6
Wieprzowina (schab) 174 21 0 10
Wołowina (polędwica) 112 20 0 4
Żołądki drobiowe 93 11 0 1

 

[vlikebox]

PODZIEL SIĘ
Poprzedni artykułNaturalne maseczki do twarzy
Następny artykułSposoby na spierzchnięte usta
Specjalista medycyny naturalnej. Jego ulubiona działka to ziołolecznictwo, dietoterapia. Prywatnie, szczęsliwy mąż i tatuś dwójki rozbójników.