Maseczki są dla twarzy jak koktajl witaminowy, to też świetny relaks dla skóry.

Maseczki mają zbawienny wpływ na kondycję skóry, ponieważ zawarte w niej jej składniki odżywiają cerę, przywracają jej blask, usuwają obumarłe komórki naskórka. Stosując je regularnie (przynajmniej raz w tygodniu), szybko zauważymy poprawę wyglądu skóry.

Maseczki nakładamy zawsze nakładać na oczyszczoną skórę.

Do zrobienia maseczki należy wykorzystywać wyłącznie świeże produkty, ich wartość odżywcza jest największa. Składniki mieszamy ze sobą tuż przed przystąpieniem do nakładania. Nie wolno zostawiać papki do wykorzystania na następny dzień. Ich wartość odżywcza jest wtedy zerowa, a może nawet zaszkodzić skórze.

Oprócz domowych maseczek w drogeriach można dostać wiele różnych gotowych preparatów.

Należy jednak wziąć pod uwagę, że nie są to świeże składniki, a zakonserwowane jak krem. Pamiętajmy o ewentualnych uczuleniach – maseczki zwłaszcza te ze świeżych owoców mogą wywołać podrażnienia. Czasem uczula też rumianek. Najlepiej najpierw zrobić próbę uczuleniową (np. za uchem) zanim nałoży się maseczkę na całą twarz. Maseczkę zwykle trzymamy na twarzy ok. 15-20 minut. Zmywamy wodą przegotowaną lub mineralną. Następnie nakładamy krem odpowiedni do naszego typu cery.

[vlikebox]

Maseczki do cery tłustej i mieszanej

Maseczka z drożdży piwnych

4 łyżki drożdży wymieszać z łyżeczką płynnego miodu (zamiast miodu można użyć ok. 2 łyżek ciepłego mleka – wtedy nie dodajemy wody) i dodać tyle wody, by uzyskać pastę. Maseczka łagodzi podrażnienia, oczyszcza i usuwa nadmiar sebum.

Maseczka z natki pietruszki

Posiekać pół pęczka świeżej natki pietruszki i wymieszać na gęstą masę z serkiem homogenizowanym i łyżką oleju słonecznikowego lub oliwy. Maseczka ta świetnie się też nadaje do cery trądzikowej.

Maseczka z białka jajka

2 białka jajka ubić na sztywną pianę. Nałożyć ją na twarz. Po 15 minutach zmyć ciepła wodą. Maseczka idealnie wygładza twarz, polecana przed tzw. „wielkim wyjściem”.

Maseczka z ogórka

Cieniutko pokrojone plastry świeżego ogórka kładziemy na twarz i szyję. Aby się nie zsuwały przykrywamy je wilgotnym kompresem. Pozostawiamy na ok. 20 minut. Znakomicie ściąga pory i odświeża.

Tonik cytrynowy

Pokrojoną w plasterki cytrynę zalać na tydzień w czystym słoiku słabą wódką i pozostawić w ciemnym miejscu. Otrzymamy w ten sposób tonik, który ściąga pory, odżywia, oczyszcza i wspaniale odświeża skórę. Polecany nastolatkom, bo leczy trądzik.

Płyn na wypryski

Kilka dużych ząbków czosnku sprasować i zalać szklanką oliwy bądź oleju roślinnego. Odstawić w chłodne miejsce na 2 tygodnie. Przecedzić i dodać 10 kropli witaminy E (może być płynna w kapsułkach). Dwa razy dziennie stosować do przecierania skóry. Uwaga! Płynu nie stosować w przypadku skóry wrażliwej.

Maseczka z kiwi

Jeden owoc kiwi obrać ze skórki i zmiksować miąższ. Dodać do niego 3 łyżki serka homogenizowanego. Nałożyć papkę na twarz na 10 minut. Maseczka wyreguluje pracę gruczołów łojowych, usunie nadmiar sebum i odżywi skórę.

Maseczka zamykająca rozszerzone pory

Miąższ z połowy grejpfruta rozgnieść na miazgę (jeśli jest bardzo soczysty można zagęścić mąką ziemniaczaną) i nałożyć na twarz na 15 minut.

Maseczki do cery suchej

Maseczka z siemienia lnianego – ciepła papkę z rozgotowanego siemienia lnianego (2 łyżki nasion na 1 filiżankę wody)  położyć na twarz i szyję na ok. 15 minut. Skóra staniej się bardziej delikatna, a drobne zmarszczki ulegną spłyceniu.

Maseczka odżywcza z awokado – małe dojrzałe awokado zmiksować na jednolitą masę dodać żółtko jajka i kilka kropel soku z cytryny. Zmyć po 20 minutach. Skóra jest wygładzona z drobnych zmarszczek i natłuszczona. Nadaje się też świetnie do skóry wrażliwej.

Maseczka ujędrniająca z ziemniaka – średniej wielkości ugotowany ziemniak rozgnieść widelcem i wymieszać z łyżką oliwy. Po przestygnięciu nałożyć na skórę. Zmyć po 20 minutach.

Maseczka winogronowa – kilkanaście umytych winogron rozgnieść widelcem. Soczystą papką obłożyć twarz i szyję. Po 15 minutach zebrać masę husteczką higieniczną i przetrzeć skórę tonikiem. Skóra będzie gładka i nawilżona.

Maseczka odżywcza z banana – zmiksować pół banana. Wymieszać go z żółtkiem i łyżeczką płynnego miodu. Nałożyć na twarz na 20 minut, następnie zmyć letnią wodą.

Maseczki do cery dojrzałej/przeciwzmarszczkowe

Maseczka „po czterdziestce” – zmiksować żółtko jaja, łyżkę  oliwy i łyżkę miodu. Dodać ubitą pianę z białka i starannie wymieszać. Maseczką posmarować twarz, po 25 minutach zmyć letnią wodą i wklepać krem nawilżający. Maseczka wygładza skórę, pojędrnia i nadaje jej zdrowy koloryt.

Odmładzająca maseczka z malwy – 2-3 łyżki drobno posiekanych świeżych lub suszonych płatków malwy z pylącymi pylnikami zalać niewielką ilością naturalnego jogurtu i mieszać aż do uzyskania jednolitej papki. Papkę nałożyć na twarz i pozostawić na 20 minut. Po czym umyć twarz letnim naparem z nagietka bądź lipy. Maseczka ta oczyszcza skórę, zapobiega zmarszczkom, zalecana do suchej skóry i wrażliwej.

Maseczka brzoskwiniowa – rozgnieść brzoskwinię, zmieszać z żółtkiem, łyżeczką oliwy i łyżką mąki. Wszystko rozetrzeć na jednolitą masę i nałożyć na twarz na 10-15 minut, po czym spłukać letnią wodą. Maseczka zalecana do skóry zwiotczałej, zmęczonej, ze zmarszczkami.

Maseczka truskawkowa – 5 dojrzałych truskawek, łyżka oleju sojowego. Truskawki rozgnieść widelcem  i zmieszać z olejem. Papkę nałożyć na twarz na 20 minut. Maseczka spłyca bruzdki,  napina skórę i rozjaśnia przebarwienia.

Maseczki do cery naczynkowej

Maseczka z siemienia lnianego – po łyżce zmielonego siemienia lnianego i łyżce suszonej mięty zalać wrzątkiem i odstawić do naciągnięcia. Po przecedzeniu przemywać twarz.

Maseczka lawendowo-rozmarynowa – po 2 łyżki suszonej lawendy i rozmarynu zalać ½ szklanki wrzątku i podgrzewać na małym ogniu aż powstanie gęsta papka. Dodać ½ łyżki mąki rozrobionej w odrobinie zimnej wody. Nałożyć na twarz na 20 minut.

Maseczki dla każdego typu cery

Maseczka jabłkowa – duże kwaśne jabłko zetrzeć na tarce i zmieszać z łyżeczką oliwy z oliwek i łyżeczką twarożku. Po 15 minutach zmyć twarz letnią wodą. Maseczka ta wyraźnie poprawia wygląd skóry i oczyszcza.

Maseczka miętowa – 3 łyżki suszonej mięty pieprzowej zmieszać z kilkoma łyżkami jogurtu naturalnego. Rozprowadzić papkę na twarz. Po 10 minutach zmyć letnią wodą. Mięta odżywia i cerę i poprawia krążenie skóry.

Maseczka bananowo-mleczna – połówkę obranego banana rozgnieść widelcem na jednolitą masę. Dodać 2 łyżeczki mleka  i całość wymieszać. Maseczka dobrze nawilża, polecana szczególnie do cery wrażliwej.

Maseczka ogórkowo-śmietanowa – średni świeży ogórek należy obrać ze skórki  i zetrzeć go na tarce o drobnych otworach, następnie wymieszać a sokiem który się oddzielił. Dodać 2 łyżki śmietany 18 %. Nałożyć na twarz i pozostawić na ok. 15 minut. Maseczka doskonale nawilża  i nadaje się też jako kuracja przeciwzmarszczkowa.

PODZIEL SIĘ
Poprzedni artykułZasady skutecznego odchudzania
Następny artykułMięso

Stylistka, wizażystka i kosmetolog. Z kosmetyką związana jest od 1998 roku. Ma ogromne wyczucie estetyczne.
Ekspert działów kosmetycznych.