Chcielibyśmy spożywać pełnowartościowe pokarmy bez ryzyka utraty naturalnych witamin i związków mineralnych.
Nie pozostaje nic innego jak zastosować się do poniższych wskazówek. Należy sporządzać surówki i sałatki ze świeżo pokrojonych warzyw, gdyż tracą sporo wit. C i B. Nie należy myć zbyt długo warzyw bo tracą witaminy. Warzywa strączkowe, makaron, ryż przechowujmy w szczelnie zamkniętych pojemnikach bez dostępu do światła, bo tracą cenną wit. B2. Nie wystawiajmy mleka i przetworów mlecznych na działanie promieni słonecznych, gdyż tracą cenne witaminy A, D, B2. Żywność mrożoną gotować bez rozmrożenia. Należy przechowywać żywność wymagającą chłodzenia w temp. ok. 4 stopnie Celsjusza, aby zapobiec zepsuciu i zwiędnięciu (świeża natka pietruszki, koper – zanurzyć je w pojemniku z wodą). Mrożonki przechowujmy najlepiej w temp. – 18 stopni Celsjusza.
Żywność w puszkach i słoikach przechowujmy w chłodnym i suchym miejscu (najlepiej w spiżarce).
Żywność mrożona jest zdrowsza od puszkowanej. Warzywa gotować najlepiej na parze, lub w małej ilości wody, którą możemy potem wykorzystać jako bulion do sosów i zup. Należy przyrządzać potrawy jak najkrócej przed podaniem. Przyrządzając potrawy mięsne najlepiej wykorzystujmy świeżo zakupione mięso. Najlepiej przygotowywać codziennie świeże posiłki, ewentualnie spożyć najpóźniej na drugi dzień. Żywność w lodówce należy przechowywać w szczelnie zamkniętych pojemnikach próżniowych, unikniemy mieszania się różnych zapachów i bakterii.
[vlikebox]