Czas ciąży to wyjątkowy okres dla każdej kobiety. Z większą uwagą obserwujemy nasz codzienny jadłospis, aby dostarczyć dziecku jak najwięcej odżywczych składników pokarmowych.

Zioła są tutaj bardzo pomocne, gdyż z powodzeniem zastępują leki chemiczne znane z szeregu skutków ubocznych. Wiedząc, które zioła korzystnie wpływają na zdrowie i samopoczucie ciężarnej, możemy złagodzić dolegliwości ciążowe, nie szkodząc przy tym maluszkowi.

W przebiegu ciąży zioła dostarczają witamin i minerałów, wzmacniają organizm, a nawet przygotowują kobietę do porodu.

Pomagają również odzyskać siły po wyczerpującym porodzie. Do zalecanych ziół dla kobiet ciężarnych należą:

  • POKRZYWA – zaleca się pić profilaktycznie herbatę z pokrzywy z uwagi na bogactwo witamin i minerałów, tym głównie żelaza i wapnia oraz działania wzmacniającego na organizm. Napar z pokrzywy pomaga odzyskać siły po porodzie i pobudza laktację. Zaleca się pić 1-2 szklanki dziennie.
  • MELISA – łagodzi wszelkie bóle, w tym bóle głowy, działa antydepresyjnie, lekko uspokaja, łagodzi mdłości. Można posłodzić melisę miodem oraz łączyć z rumiankiem i pokrzywą.
  • LIŚĆ MALINY – bogata jest w minerały, wzmacnia mięśnie macicy. Pobudza laktację. Bardzo pomocna po porodzie. Zaleca się pić napar z maliny pod koniec ciąży (od 38 tygodnia), gdyż może przyspieszyć poród i w okresie karmienia.
  • MNISZEK LEKARSKI – stanowi bogate źródło witaminy A, żelaza, wapnia i potasu. Usuwa nadmiar płynów z organizmu, wzmaga wydzielanie żółci i ułatwia trawienie.
  • MIĘTA PIEPRZOWA – łagodzi zaburzenia trawienia i niweluje poranne mdłości.
  • RUMIANEK – łagodzi napięcie mięśni, skurcze brzucha, usuwa stres. Łagodzi problemy trawienne jak wzdęcia czy gazy. W połączeniu z imbirem łagodzi poranne mdłości.
  • NAGIETEK – zawiera witaminę C i karotenoidy. Wzmacnia ciążę i zapobiega poronieniom. Należy pić go do połowy ciąży.
  • IMBIR LEKARSKI – łagodzi problemy trawienne i mdłości, działa rozgrzewająco i antyseptycznie. Można łączyć go (najlepiej świeży korzeń) z miodem i z sokiem z cytryny.
  • POZIOMKA – uspokaja macicę, działa tonizująco na układ rozrodczy.
  • PRZYWROTNIK – wykazuje działanie ściągające, zapobiega krwotokom porodowym. Łagodzi nudności i reguluje trawienie.
  • DZIURAWIEC – wzmacnia układ nerwowy, zapobiega depresji, w sposób pośredni zapobiega alergii u dziecka. Dziurawiec można pić przez cały okres ciąży.
  • SKRZYP POLNY – odtruwa organizm, zwiększa krzepliwość krwi, jest dobrym źródłem krzemu, potasu i flawonoidów.  Polecany w okresie ciąży i karmienia piersią. Przy długotrwałym stosowaniu (powyżej 3 tygodni) może wystąpić niedobór witaminy B1. Należy przyjmować wówczas witaminę B1.
  • DRAPACZ LEKARSKI – wzmacnia wątrobę, zapobiega krwotokom przy porodzie. Można łączyć go z koprem włoskim i maliną.
  • KMINEK, ANYŻ, KOPER WŁOSKI, CZARNUSZKA – zioła te wspomagają laktację. Można je zacząć pić w ostatnim trymestrze ciąży i w okresie karmienia.
  • TASZNIK POSPOLITY – napar pity na ok. 2-3 tygodnie przed porodem poprawia gęstość i krzepliwość krwi, zapobiega też ewentualnym powikłaniom krwotocznym po porodzie.
  • KORA DĘBU – wykazuje działanie ściągające, bardzo pomocna do przemywania rany po nacięciu krocza po porodzie.

Zalecane kremy dla kobiet ciężarnych przeciwko rozstępom powinny być na bazie ziół i składników naturalnych

– olejek z ziaren pszenicy – poprawia elastyczność tkanki łącznej, poprawia sprężystość skóry.

– rokitnik zwyczajny – bogaty w witaminy A, C, E – naturalne antyoksydanty, działa przeciwzapalnie, zapobiega rozstępom.

– skrzyp polny – bogaty w krzem, który korzystnie wpływa na elastyczność skóry, działa odtruwająco.

– olejki: migdałowy, sojowy, słonecznikowy, makadamia, bawełniany – bogate w witaminę E uelastyczniają i odżywiają skórę.

– przywrotnik, bluszcz – wzmacniają tkankę łączną skóry.

– arnika – działa przeciwobrzękowo, wzmacnia naczynia krwionośne, zapobiega krwiakom.

– krokosz barwierski – bogaty w witaminy A i E, łagodzi stany zapalne skóry.

– kwas foliowy (folacyna) – wygładza, odżywia skórę i poprawia jej elastyczność.

– perełkowiec japoński (Sophora Japonica)  – dzięki  rutynie wzmacnia naczynia krwionośne.

– boswellia serrata – działa przeciwzapalnie, wzmacnia włókna kolagenu, przyspiesza regenerację uszkodzonej skóry.

– lanolina – wygładza skórę i zapobiega jej wysychaniu.

– algi – bogate w biopierwiastki, odżywiają skórę, korzystnie wpływają na jej sprężystość.

– pochodna hydroksyproliny – stanowi składnik kolagenu, chroni kolagen i elastynę przed uszkodzeniami.

Zioła, których należy unikać w ciąży

– krwawnik

– aloes

– tymianek

– jałowiec

– szałwia

– lubczyk ogrodowy

– ruta

– senes

– piołun

– wrotycz

– muszkatołowiec

– mięta polna

– rozmaryn

– hibiscus

– chrzan

– korzeń rabarbaru

– pluskwica groniasta

– serdecznik pospolity

Zioła zalecane dla matek karmiących (pobudzają laktację)

– koper włoski

– kminek

– czarnuszka

– anyż

– liść maliny

– pokrzywa

– rumianek

– melisa

PODZIEL SIĘ
Poprzedni artykułPiramida zdrowego odżywiania
Następny artykułŚmiech  wzmacnia odporność

Trener personalny. Wyznaje zasadę: „Fitness to nie ćwiczenia, które wykonujemy, tylko stan ducha”. Nałogowo
jeżdzi na rowerze. Jest instruktorem od 6 lat.