Wzdęcia brzucha zwane także bębnicą, należą do jednych z najczęstszych obok zaparć dolegliwości układu trawiennego.
Bywają bardzo dokuczliwe i kłopotliwe, gdyż często pojawiają się w nieoczekiwanych momentach. Wzdęcia powstają, gdy nagromadzi się zbyt dużo gazów w jelitach. Gazom towarzyszą bolesne kolki w jelitach i nieprzyjemny dźwięk oraz zapach.
Przyczyny wzdęć
- Nadmierne połykanie powietrza podczas jedzenia posiłku (jedzenie w pośpiechu).
- Rozmowa podczas posiłku.
- Spożywanie potraw wzdymających jak groch, fasola, kapusta kiszona, kalafior, soczewica, czosnek, rzodkiew, otręby pszenne.
- Picie napojów gazowanych.
- Choroby wątroby, trzustki, otrzewnej, dróg żółciowych lub jelita grubego (zespół jelita drażliwego).
- Nadmierny rozwój jelitowej flory bakteryjnej.
- Nietolerancja glutenu (enteropatia glutenowa).
- Na skutek zabiegu chirurgicznego w obrębie jamy brzusznej.
Wzdęcia, które pojawiają się od czasu do czasu, najczęściej niewłaściwej diety bądź spożycia pokarmów wzdymających nie powinny budzić w nas niepokoju. Jeśli natomiast mają charakter przewlekły oraz towarzyszą im silne bóle brzucha, trudność w oddawaniu kału i wymioty należy bezwzględnie udać się do szpitala na wykonanie stosownych badań.
Sposoby na wzdęcia
- Unikanie jedzenia w pośpiechu, rozmów podczas posiłków i połykania powietrza.
- Unikanie pokarmów wzdymających (groch, fasola, kapusta itp.).
- Po posiłku spacerować.
- Unikanie napojów gazowanych.
- Unikać stresów, nadmiernego pospiechu.
- Jedzenie czerstwego pieczywa.
- Pić między posiłkami napar z mięty pieprzowej, kopru włoskiego, rumianku i kminku.
- Dodawać do potraw ziół jak np. kolendra, bazylia, majeranek, oregano, szałwia, kminek, cebula, gorczyca, pieprz.
- Istnieje szereg leków na wzdęcia (Manti, Espumisan, Gastrosil) jednak nie należy stosować ich ciągle, by nie rozleniwiać pracy jelit.
[vlikebox]