Owoce i warzywa zawsze były zdrowe dla człowieka, lecz czy wiemy jakie konkretnie wpływają na nasze ciało i czym moglibyśmy się wspomóc? Dostępne są jednak warzywa jakie nam pomogą przy naszych dolegliwościach, takich jak nadciśnienie czy osteoporoza.

Witamina C zawarta w owocach z grupy cytrusowych, oprócz wspomożenia odporności naszego organizmu i jego obrony, także pomoże nam z przewlekłymi chorobami dziąseł, a także może nam pomóc to w walce z rozwojem cukrzycy.

Z tej formy pomocy, najwięcej skorzystamy biorąc produkty zawierające grejpfruty.

Aby sam sok zadziałał i pomógł naszym dziąsłom bezpośrednio po zjedzeniu owocu nie powinniśmy szczotkować zębów, gdyż dana czynność może spowodować osłabienie szkliwia, spowodowane zawartymi w nim kwasami, dlatego w tym przypadku możemy przepłukać usta czystą wodą. Dodatkowo, co możemy zrobić to eliksir zdrowia i młodości. Ten specyfik możemy zrobić, dzięki zmiksowaniu miąższu, białych błon włókien i pestek pomarańczy czy grejpfruta. Dzięki takiemu sokowi, wzmocni on naszą odporność, działający antybakteryjnie i antywirusowo. Tak samo buraki jako dodatek do codziennej diety pomoże nam w zwalczaniu nadciśnienia. Wypicie jednej szklanki soku z buraków pozwoli nam na obniżenie ciśnienia nawet o 10 milimetrów słupa rtęci. Burak posiada wiele azotanów, dzięki czemu potrafi on działać na nasze naczynia krwionośne i rozrzedza je, dzięki czemu pozwala na sprawniejszy przepływ krwi. Bogactwo żelaza, jakie posiada to warzywo, sprawia także, że dużo łatwiej jest nam wyprodukować nowe krwinki. Zapobiega to anemii, co więcej wspomaga leczenie białaczki, gdyż zawarte w burakach barwniki są bardzo silnie przeciw-utleniające oraz czterokrotnie zwiększają przyswajanie tlenu przez komórki.

Infekcja dróg moczowych będziemy mogli wyleczyć jedząc lub pijąc sok z żurawiny.

Jednak to nie wszystko, gdyż terapia z użyciem tego owocu może także pomóc nam zwiększyć skuteczność leków stosowanych przy terapii raka jajnika. Jeśli chodzi co do naszego uzębienia, żurawina pomoże nam także zahamować rozwój próchnicy. Dzieje się to dzięki zawartym w niej związkom dezaktywującym enzym bakteryjny znany jako glukotransferazę, który potrafi przekształcać w jamie ustnej proste cukry w lepki wielocukier, który często powoduje u nas próchnicę. Jak donoszą naukowcy, witamina A zawarta w marchwi może pomóc zapobiec nam rozwojowi raka prostaty, ale to nie jest najważniejsze, gdyż jest on w stanie nawet już w momencie wystąpienia hamować jego rozwój. Jak jednak csę to dzieje? Jest to spowodowane pobudzeniem przez witaminę A dwóch genów, które są nieaktywne w procesie nowotworzenia komórki, dzięki czemu komórki tracą swoją agresywność. Truskawki zawsze przypominają mi o smaku lata, w szczególności jako mus owocowy lub też rozrobione z słodką śmietaną.

[vlikebox]

Posiadają w sobie czynniki chroniące nas przed cukrzycą i chorobami serca.

Jedząc te cudowne owoce, w naszym ciele aktuwujemy białko pod nazwą Nrf2, które jest odpowiedzialne za procesy ochronne naszego organizmu, tak samo wpływając też na obniżenie poziomu cholesterolu we krwi. Dodatkowo, badania wykazują, że jedzenie truskawek chroni naszą skórę przed promieniowaniem UV. Osteoporoza nie jest niczym przyjemnym, a w szczególności dotyczy to kobiet po menopauzie. Aby jej zapobiec, dobrze jest dodać do swojej diety od czasu do czasu suszone śliwki. Jedząc codziennie 100g suszonych śliwek, stłumimy częściową resorpcję kości, ale także zwiększa gęstość samych kości. Błonnik zawarty w nich tak samo przyczyni się do obniżenia poziomu cholesterolu. Śliwki działają jako zmuszenie organizmu do wydzielenia żółci razem z błonnikiem pochodzącym od nich, i wymusza na nim wykorzystanie pozostałego cholesterolu, co przyczynia się do jego ogólnego obniżenia jego poziomu. Witamina K, która wraz z beta-karotenem zawartym w śliwkach, zapobiega także starzeniu, poprawie krążenia i wpłynie pozytywnie na stan naszych kości. Dlatego pamiętajmy, że nawet przy diecie odchudzającej, możemy je samodzielnie spożyć jako przekąskę lub dodać ją do owsianki albo jogurtu naturalnego na podwieczorek.

Potas, jak wiele osób wie, jest doskonały dla osób z nadciśnieniem.

Badania naukowe wykazały, że większa zawartość potasu w naszym jedzeni, a w szczególności w bananach, pozwolą zmniejszyć ciśnienie krwi oraz zminimalizować wystąpienie udaru mózgu. Stres tak samo możemy zniwelować, dzięki magnezowi zawartemu w bananie, a dodatkowo wpłynąć na prawidłową pracę serca, mięśni oraz układu nerwowego. Jeśli zabraknie nam magnezu w codziennej diecie, odczujemy to naszym zmęczeniem i nerwowością oraz pojawią się skurcze mięśni. Jeden banan dziennie wystarczy nam na uniknięcie objawów niedoboru. Jest jedna rzecz, której nigdy nie może zabraknąć w rosole. Tak jest to natka, nasz zielony przyjaciel, bogaty w źródło apigeniny, związku należącego do grupy flawonów. Prowadząc badania nad rozwojem komórek raka piersi u myszy, udowodniono, że apigenina działa znacząco na znaczne zmniejszanie guzów występujących na piersiach. Jak ma się to do do ludzi, jeszcze nie wiadomo, gdyż badania nad jego skutecznością ciągle trwają. Ale póki co, jedzenie pietruszki, na pewno nikomu nie zaszkodzi.

[vlikebox]

PODZIEL SIĘ
Poprzedni artykułZioła na kobiece dolegliwości
Następny artykułCzym świecą sklepowe półki
Specjalista medycyny naturalnej. Jego ulubiona działka to ziołolecznictwo, dietoterapia. Prywatnie, szczęsliwy mąż i tatuś dwójki rozbójników.