Kawa zbożowa przywodzi często wspomnienia z dzieciństwa, kiedy podawano na w przedszkolu popularną „inkę” z mlekiem.

Warto jednak przywrócić rytuał picia kawy zbożowej, z uwagi na wiele korzyści jakie ze sobą niesie. Kawa zbożowa to napój o dość długiej tradycji, pojawiła się w Polsce pod koniec XVIII wieku i od tamtej pory gości na wielu stołach.  Pierwsza wytwórnia kawy zbożowej w Polsce powstała w 1818 we Włocławku.

Kawa zbożowa nie przypomina w ogóle w smaku tradycyjnej kawy. Ma jednak od niej więcej zalet.

Przede wszystkim nie zawiera kofeiny, dzięki czemu nie podnosi ciśnienia krwi, nie zakwasza żołądka, nie pobudza jak klasyczna kawa. Mogą ją pić wszyscy, od małych dzieci, nastolatki, ludzie dorośli, osoby starsze po kobiety w ciąży i matki karmiące. Jedynym przeciwwskazaniem jest nietolerancja glutenu. Jest idealnym rozwiązaniem dla osób, które lubią smak kawy i ze względów zdrowotnych nie mogą pić klasycznej kawy, a z powodzeniem mogą ją zastąpić zbożówką.  Kawa klasyczna, dzięki zawartości kofeiny co prawda pobudzai poprawia koncentrację. Jednak pita w dużych ilościach, szkodzi osobom z nadciśnieniem oraz kobietom w ciąży. Zbożówka z kolei jest bezkofeinowa, dlatego można ją przyrządzać zawsze.  Surowce, z których powstaje są naturalne, a więc bezpieczne dla organizmu.

Kawa zbożowa jest napojem naturalnym, pozbawionym sztucznych dodatków, konserwantów i barwników.

Czasem wzbogaca się ją prażonym słodem jęczmiennym (Caro) bądź magnezem (Inka z magnezem). Na rynku jest kilka gatunków kawy zbożowej: Inka, Kujawianka, Celinka, Poranna, Anatol, Caro, Kawa Orkiszowa. Różnią się nieco smakiem, wartościami odżywczymi oraz sposobem produkcji (rozpuszczalna, granulowana, ekspresowa w torebkach, sypana). Najwięcej walorów odżywczych posiada Kujawianka – kawa sypana. Jest jednak najbardziej kaloryczna spośród kaw zbożowych (52 kcal/100g). Najmniej kaloryczną jest Anatol (5 kcal/100g). Każdy więc znajdzie swój ulubiony typ kawy zbożowej.

[vlikebox]

Kawa zbożowa jest zdrowa. Powstaje z prażónych ziaren zbóż,  (żyta, pszenicy, jęczmienia, cykorii, buraka cukrowego).

Jest bogata w cenny dla organizmu błonnik, białko, węglowodany, dzięki czemu właściwości kawy zbożowej są większe, niż tradycyjnej. Dodatkowym jej walorem jest to, iż nie zawiera ona tłuszczu, co z pewnością jest dobrą wiadomością dla osób będących na diecie niskotłuszczowej. Powszechnie nazywana „zbożówka”, obniża poziom cholesterolu i glukozy we krwi. Wszystko to dzięki zawartości błonnika. Napar wspomaga perystaltykę jelit, chroni przed chorobami pochodzenia nowotworowego oraz zwiększa uczucie sytości. Zaletą kawy zbożowej jest to, iż nie wypłukuje z organizmu magnezu oraz nie podnosi ciśnienia krwi, w przeciwieństwie do klasycznej kawy.

Fresh witloof on the wooden table

Zbożówka ma też swoje wady.

Pomimo bogactwa substancji odżywczych oraz licznych właściwości kawy zbożowej, działającej pozytywnie na organizm, należy dodać, ze jest ona dość kaloryczna. Szacuje się, że jedna łyżka kawy dostarcza około 64 kalorii. Warto też dodać, że opisywana kawa ma wysoki indeks glikemiczny. Skutkuje to tym, że organizm szybko przetwarza ją na energię. Efektem tego jest odczuwanie uczucia głodu oraz chęć sięgnięcia po coś do jedzenia.
Poza tym, zbożówka nie ma tak mocnego, aromatycznego zapachu i smaku jak klasyczna.

Na rynku dostępnych jest kilka rodzajów kawy zbożowej

  • Caro

Kawa rozpuszczalna. Ma lekko słodkawy oraz orzechowy posmak.

  • Kujawianka

Kawa  sypana, wymagająca gotowania. Najbardziej kaloryczna ze wszystkich gatunków.

  • Cykoria

Sypana kawa zbożowa z cykorią. Podobnie jak Kujawianka wymaga gotowania. Ma do niej podobny sklad. Jedyną  różnicą jest brak w jej składzie jęczmienia.

  • Kawa Żołędziówka

Kawa rozpuszczalna (pozostwaia osad). Podobnie jak Kujawianka wymaga gotowania. Zawiera w sobie przyprawy korzenne takie jak: kardanom, cynamon oraz imbir. Ma bardzo wyrazisty smak, porównywany do piernika. Pita na czczo likwiduje uczucie głodu. Uznaje się ją za wzmacniającą.

Właściwości kawy zbożowej

Bogata jest błonnik i składniki odżywcze (białko, cukry złożone). Nie zawiera tłuszczu lub jego śladowe ilości. Zawiera cenne dla zdrowia minerały (magnez, potas, cynk, fosfor, żelazo) oraz witaminy z grupy B. Z uwagi na zawartość błonnika, polecana jest osobom odchudzającym się, znerwicowanym i przemęczonym (z uwagi na magnez),osobom mającym problemy z żołądkiem, nadciśnieniem, sercem, wątrobą, nerkami i przewodem pokarmowym. Z dodatkiem mleka zwiększa wchłanianie magnezu i białka. Zawiera inulinę, która korzystnie wpływa na florę bakteryjną jelita grubego. Insulina ta wykazuje szereg korzystnych funkcji. Jako prebiotyk działa dobrze na mikrofloręjelitową oraz poprawia wchłanianie wapnia w organiźmie. Bogata jest w polifenole – naturalne przeciwutleniacze, które chronią organizm przed nowotworami oraz wspomagają neutralizację wolnych rodników, które wpływają na proces starzenia się.

  • Działa delikatnie ocieplająco na organizm.
  • Ogranicza wchłanianie cukrów z pożywienia.
  • Ułatwia trawienie i przyspiesza przemianę materii dzięki zawartości błonnika.
  • Jest niskokaloryczna, przeciętna filiżanka kawa zbożowej z dwóch łyżeczek bez dodatków to ok. 12 kcal.

Właściwości kawy zbożowej sprawiają, że w szczególności poleca się ją osobą mających problemy z żołądkiem, zaburzenia trawienia lub zwyczajnie dla osób odchudzających się.

06

Jak podawać kawę zbożową?

Kawę zbożową można przygotować na bardzo wiele sposobów. Najbardziej popularne i praktykowane od lat jest zwykłe gotowanie lub zalanie wrzątkiem.  Zbożówkę ZbożówkęZzmożna przygotowywać zarówno na zimno (z kostkami lodu), jak i na ciepło. Można dodać do niej mleka, miodu lub cukru, a także przypraw np. cynamonu, imbiru, wanilii, kardamonu, anyżu. Może też stanowić dodatek do lodów.  Wspaniale nadaje się do przyrządzenia capuccino oraz latte. Kawa zbożowa jest dostępna na rynku w formie kawy granulowanej, rozpuszczalnej, w formie sypkiej lub w torebkach.

Słowem podsumowania.

Z czystym sercem można ją polecić wszystkim. Jeszcze raz podkreślę „kawa żbożowa jest zdrowa” i to jest jej największym atutem. Idealna dla ludzi, którzy chcą odzwyczaić się od klasycznej kawy lub dla osób, które kawy kofeinowej pić nie mogą. Pamiętając o tym, że wszystko w dużych ilościach szkodzi – pijmy ją z umiarem.

PODZIEL SIĘ
Poprzedni artykułWitamina C przeciwko chorobom
Następny artykułJak ograniczyć jedzenie słodyczy?
Specjalista medycyny naturalnej. Jego ulubiona działka to ziołolecznictwo, dietoterapia. Prywatnie, szczęsliwy mąż i tatuś dwójki rozbójników.