Są takie produkty, które jemy bez opamiętania, choć wcale nie jesteśmy głodni.
Wielu z nas nie jest w stanie się oprzeć pokusie jedzenia ciasteczek, chipsów, popcornu z przed telewizorem. Dlaczego tak się dzieje? Producenci żywności dobrze wiedzą, że połączenie tłuszczu, cukru i soli skutkuje znacznie wyższym spożyciem przez konsumenta, niż jeśli przekąska zawiera tylko cukier.
Okazuje się, że paradoksalnie jedzenie ma pobudzać apetyt, a nie go zaspokajać.
Jeśli w jedzeniu jest za dużo cukru, poziom zadowolenia spada. Dobiera się nie przypadkowo w odpowiednich proporcjach składniki w pożywieniu, czyli tłuszcz, sól i cukier, aby działać ludzi. Czasem też łączy się cukier, czekoladę z alkoholem, jak w popularnym deserze tiramisu.
Do produktów, które zawierają uzależniające kombinacje należą
- chipsy
- frytki
- batony
- biszkopty
- krakersy
- herbatniki
- płatki śniadaniowe
- kawa ze słodkimi syropami
- ciasteczka czekoladowe
- prażynki
Należy mieć świadomość, że o istnieniu takich produktów i najlepiej ich unikać lub starać się mocno ograniczać.
[vlikebox]