Należy bezwzględnie przestrzegać zaleconych dawek stosowanych ziół. Dawki są podane w przeliczeniu na osobę dorosłą.
Osoby starsze powinny stosować połowę dawki. U dzieci poniżej drugiego roku życia należy stosować 1/5 dawki dla dorosłych, u 3-4 latków – ¼ dawki, u 6-7 latków 1/3 dawki, a u 8-9 latków – ½ dawki dla dorosłych.
- NAPAR – sporządza się z jednego rodzaju ziół lub mieszanki. Można pić gorący bądź zimny, zazwyczaj do trzech filiżanek dziennie. Napar stosuje się w celach leczniczych przy konkretnych dolegliwościach, np. na uspokojenie – napar z melisy bądź kozłka lekarskiego. Można wykorzystać go do kompresów. Niezużyty napar przechowuje się w przykrytym naczyniu w lodówce do 48 godzin.
- SYROP – do wywaru z ziół dodaje się miód lub nierafinowany cukier. Dzięki temu możemy złagodzić nieprzyjemny zapach niektórych ziół. Syrop powinien być przechowywany w ciemnej butelce najlepiej z korkiem.
- SOK – wyciska się go mechanicznie np. sokowirówką. Można dosłodzić cukrem bądź miodem.
- ODWAR – Przygotowuje się go z twardych części roślin jak korzenie, kora oraz niektóre owoce, np. odwar z korzenia lukrecji. Doprowadza się go do wrzenia i gotuje od 5-30 minut pod przykryciem. Następnie odcedza się go i od razu spożywa.
- NALEWKI – nalewki mają długą ważność, bo konserwowane są alkoholem(wódka), to wyciągi alkoholowe z roślin. Zalewa się zioła 70% alkoholem w ciemnym naczyniu i odstawia się na 4-6 tygodni. Po upływie czasu odcedza się i przelewa do ciemnego naczynia. Dzienna dawka nalewki to 5 ml, rozcieńcza się ją w letniej wodzie i pije trzy razy dzienne. Można dodać miód do smaku.
- PŁUKANKI – przyrządza się je ze słabym odwarów lub naparów, można dodać też dwie krople nalewki. Płukanki stosuje się najczęściej do przemywania oczu w stanach zapalnych (nagietek, świetlik, bławatek, rumianek) lub do włosów (pokrzywa, skrzyp, łopian, rumianek).
- OKŁADY/KOMPRESY – łagodzą ból, obrzęk towarzyszący chorobom stawów i mięśni, łagodzą wszelkie podrażnienia skóry, jak liszaj, wysypka, świąd. Kawałek materiału bądź gazę nasącza się gorącym lub zimnym wyciągiem ziołowym.
- OLEJKI DO MASAŻU – sporządza się je rozpuszczając kilka kropel olejku w oleju nośnikowym np. migdałowym lub słonecznikowym. Należy przygotowywać małe porcję, gdyż esencje olejowe po rozpuszczeniu nie są trwałe. Nie powinno się stosować esencji o stężeniu wyższym jak 10%, dla osób bardzo wrażliwych stężenie nie powinno być wyższe jak 5%. Nie należy stosować olejków nierozcieńczonych bezpośrednio na skórę. Przeciwskazaniem do stosowania olejków do masażu są stany zapalne organizmu, infekcje, padaczka czy ostry ból pleców. Kobiety ciężarne powinny zasięgnąć porady specjalisty.
- MACERAT – to oleje roślinne z wyciągami ziół. Zioła zalewamy letnią wodą i odstawiamy na 3-10 godzin. Następnie przecedzamy i spożywamy w tym samym dniu.
- KATAPLAZMA – zioła (najczęściej nasiona lnu bądź lipy) zalewa się tak, by powstała gęsta papka. Surowiec doprowadza się do wrzenia. Następnie zawija się w gazę i przykłada do chorego miejsca.
- OCET ZIOŁOWY – zioła zalewa się octem winnym bądź owocowym, zakrywa i odstawia na 2-3 tygodnie. Następnie przecedza i przelewa do butelki. Stosuje się go do przemywania twarzy i jako płukanka do włosów.