Wielu z nas nie wyobraża sobie herbaty bez cukru. Cukier oprócz tego, że przyćmiewa smak herbaty czy kawy to nic innego jak puste kalorie.
Panuje też powszechna opinia, że cukier rafinowany to „biała śmierć”. Jest w tym wiele prawdy. Cukier rzeczywiście jest szkodliwy dla organizmu, zwłaszcza w nadmiarze. Jedna łyżeczka cukru to aż 40 kcal! Pijąc chociażby 3 herbaty dziennie i słodząc każdą 2 łyżeczkami cukru, dostarczamy dodatkowo organizmowi 240 kcal, nie licząc węglowodanów w diecie i słodkich przekąsek. Słodząc, niepotrzebnie podwyższamy poziom cukru we krwi, co może poskutkować nawet cukrzycą.
Dlatego najlepiej odzwyczaić się od słodzenia herbaty czy kawy.
A jeśli już musimy, to używajmy naturalnych substancji słodzących jak pozyskiwany z brzozy ksylitol, syrop klonowy czy stewia. Niższy indeks glikemiczny od zwykłego cukru ma fruktoza, która ogólnie wzmacnia organizm, polecana szczególnie diabetykom. Z początku może będzie dla nas niemożliwe odstawienie cukru, a napój wyda się nie do wypicia. Nic bardziej mylnego! Jednakże organizm szybko przyzwyczaja się do zmian. Po około 2 tygodniach niesłodzenia herbaty nie będziemy czuli już potrzeby jej dosładzania.
[vlikebox]