Od czasów starożytnych powszechne było stosowanie ziół – roślin o działaniu leczniczym w zarówno w medycynie, pielęgnacji, jak i w kuchni.
Zioła zastępowały leki, leczono nimi wiele schorzeń. Rośliny lecznicze zapobiegają wszelkim dolegliwościom i ogólnie wzmacniają organizm.
Fitoterapia zwana inaczej ziołolecznictwem to nauka zajmująca się wykorzystaniem ziół w leczeniu.
Zyskała sobie szerokie grono zwolenników zarówno wśród lekarzy jak i bioenergoterapeutów. Terapia ziołami opiera się dłuższym czasie jej stosowania jak leczenie lekami. Polega ona nie tylko na leczeniu dolegliwości, lecz także na zapobieganiu dzięki stymulacji naturalnych mechanizmów obronnych organizmu. Współczesne leki za to szybko likwidują chorobę, jednakże nie rozwiązują przyczyny jej powstania.
Zioła zwłaszcza świeże znacznie wzmacniają smak wielu potraw, łagodzą objawy towarzyszące procesowi trawienia jak wzdęcia czy gazy.
Oczyszczają organizm ze złogów. Świeże zioła możemy sami hodować we własnym ogródku bądź na balkonie. Alternatywą są suszone zioła, dostępne w większości sklepów spożywczych, zielarskich oraz aptekach. Zioła korzystnie wpływają na nasze zdrowie, warto więc zapoznać się z ich wszechstronnym działaniem oraz zastosowaniem zarówno w medycynie, kuchni jak i w kosmetyce. Dobór odpowiednich ziół do potraw może zdziałać cuda zarówno dla naszego podniebienia jak i zdrowia.