Dlaczego warto jeść orzechy

Reklama

Orzechy są nie tylko smaczną przekąską – są też bardzo zdrowe. Wystarczy, że będziemy spożywać garść orzechów przynajmniej raz tygodniu, a zapewnimy sobie ochronę przed zawałem serca i udarem mózgu.

Orzechy zawierają ubichinon- przeciwutleniacz, który pomaga zmniejszyć poziom „złego” cholesterolu (LDL) we krwi. Orzechom przypisuje się działanie przeciwzapalnie, zmniejszają też ryzyko wystąpienia raka jelita grubego, cukrzycy.

Pomimo faktu, że orzechy są bardzo tłuste, gdyż aż w 80% składają się tłuszczy, które są cenne dla zdrowia, są to nienasycone kwasy tłuszczowe (jednonienasycone i wielonienasycone).

Oprócz zdrowych tłuszczy orzechy są dobrym źródłem białka roślinnego oraz błonnika. Zawierają też witaminy, głównie witaminę E, A, B, B1, PP oraz minerały: magnez, kwas foliowy, wapń, żelazo, cynk i fosfor.

Należy pamiętać jednak, że orzechy są bardzo kaloryczne (500-600 kcal/100 g w zależności od gatunku).

Dlatego nie należy przesadzać z ich ilością. Wystarczy mała garść kilka razy w tygodniu. Orzechy należy przechowywać w chłodnym miejscu z dala od źródeł światła z uwagi na szybkie jełczenie tłuszczy. Najlepiej kupować małe porcje. Należy zjadać je w ciągu miesiąca. Zwłaszcza orzechy mielone i tarte szybko się utleniają. Orzechy w łupinach mogą być przechowywane do pół roku w szczelnie zamkniętych najlepiej metalowych pojemnikach. Orzechy mają dość szerokie zastosowanie. Oprócz świetnej przekąski możemy jej dodawać do sałatek, dań słodkich, a także tych pikantnych, mięs, sufletów, ciast, deserów, musli.

Jeżeli podoba Ci sie nasz artykuł udostępnij go dalej lub polub naszą stronę, Dziękujemy !

Udostępnij ten artykuł

RODZAJE ORZECHÓW

  • ORZECH WŁOSKI – (645 kcal/100g) pochodzi z Azji Mniejszej i z Basenu Morza Kaspijskiego; bogaty w kwas linolowy. Z orzechów włoskich wytwarza się tzw. Orzechówkę – nalewkę bardzo skuteczna przy dolegliwościach żołądkowych. Orzech włoski ma lekkie właściwości przeczyszczające, dodaje siły oraz korzystnie wpływa na mięśnie.
  • ORZECH LASKOWY – (640kcal/100g) w stosunku do innych orzechów te są najbardziej odżywcze. Polecane są chorym na anemię, dzieciom, ludziom intensywnie pracującym umysłowo. Są lekkostrawne.
  • MIGDAŁY – (572 kcal/100g) poprawiają koncentrację i pamięć dzięki zawartości potasu, witamin B2, E i PP. Chronią skórę przed przedwczesnym starzeniem się. Wzmacniają skórę, paznokcie i włosy. Wyciągi migdałowe pomocne są przy schorzeniach dróg moczowych (kamienie nerkowe), oddechowych (suchy kaszel, chrypka) oraz przy zaparciach.
  • ORZECHY ARACHIDOWE (ZIEMNE, FISTASZKI) – (564 kcal/100g) nie do końca są orzechami a roślinami strączkowymi, które wykopuje się z ziemi. Zawierają kwas linoleowy i arachidowy, które obniżają poziom cholesterolu. Mogą czasem mieć działanie alergizujące (niezalecane zwłaszcza dla kobiet w ciąży). Prażone mogą wywołać wzdęcia.
  • ORZESZKI COLA – pochodzą z drzewa cola uprawianego w Afryce. Zawierają 2-4% kofeiny. Przyrządza się z nich orzeźwiający napój. Orzeszki cola działają pobudzająco, usuwają zmęczenie. Zalecane są też przy zaburzeniach seksualnych (działa jak afrodyzjak).
  • PEKANY – (695 kcal/100g) zawierają najwięcej antyoksydantów ze wszystkich orzechów. Są bogate w witaminę B1. Nazywane są orzechami amerykańskimi, gdyż pochodzą z Ameryki Północnej. Mielone nadają potrawom korzenny smak.
  • PISTACJE – (589kcal/100g) zawierają sporo tłuszczu (80%), żelaza błonnika, magnezu i potasu. Pochodzą z drzewa pistacjowego. Mają jasnozielony kolor. Są słodkawe lekko kwaskowate w smaku.
  • ORZECHY NERKOWCA – (558 kcal/100g) pochodzą z Brazylii. Swoim kształtem przypominają nerki. Zawierają kwas foliowy, cenny zwłaszcza dla kobiet w ciąży. Są też dobrym źródłem białka dla wegetarian.
  • ORZCHY GINKGO – pochodzą z drzewa ginkgo, które roślin na Dalekim Wschodzie. W Europie można je dostać wyłącznie w puszkach. Dodaje się je głównie do zup i ryb.
  • ORZECHY KOKOSOWE – (335 kcal/100g) należą do największych orzechów świata. Dojrzałe owoce ważą od 2-4 kg. Biały miąższ wypełnia pożywne słodkie mleko kokosowe. Z miąższu wytwarza się masło, olej oraz wiórki.
  • MAKADAMIA – (598 kcal/100g) pochodzą z Australii. W smaku są słodkie i oleiste (zawierają 70% tłuszczu). Są najdroższymi orzechami świata. Spożywa się solone, prażone. Swoim wyglądem przypominają orzechy laskowe.
  • ORZESZKI PINII (PINIOLE) – (673 kcal/100g) pochodzą z sosny pinii rosnącej w krajach Basenu Morza Śródziemnego (głównie Włochy). Są bogate w magnez i cynk. Dodaje się je do włoskiego pesto, mięs i surówek.
  • ORZECH BRAZYLIJSKI – (605 kcal/100g) pochodzą z Brazylii. W smaku przypominają migdały, lecz są od nich nieco większe. Zawierają sporo cynku, selenu i magnezu. Po rozłupaniu bardzo szybko wysychają, dlatego należy je kupować w niepopękanych skorupkach.
  • 20

Komentarze

comments

PODZIEL SIĘ
Poprzedni artykułZłote zasady smukłej sylwetki
Następny artykułCukier - cichy zabójca?
Od wielu lat pracuje jako dietetyk i doradca żywieniowy. Jest zwolenniczką jedzenia wszystkiego, na co pozwala nam organizm. Zamiłowanie do sportu i aktywności fizycznej skłoniło mnie do głębszego zapoznania się z wpływem spożywanych posiłków na organizm ludzki.