Cytryna uznawana jest za jeden z najbardziej powszechnie stosowanych środków leczniczych w medycynie naturalnej. Sok z cytryny ma szerokie zastosowanie, nie tylko w kuchni jako dodatek do potraw ale w medycynie naturalnej oraz aromaterapii.

Cytryna zawiera szereg witamin A, B1, B2, B3, P oraz witaminę C (40 – 50 mg na 100 g owocu), kleje roślinne, olejki lotne limonen (aż do 70%), alfa-terpinene, alfa-pinene, beta-pinene, citral, kumaryny, bioflawonoidy. Zawiera też magnez, sód, wapń, żelazo, fosfor i jod. Jest naturalnym antyseptykiem, pozbawionym wszelkich skutków ubocznych.

Zastosowanie soku z cytryny:

a) W medycynie

– posiada właściwości antyseptyczne, przeciwbakteryjne, pomocny w infekcjach organizmu, grypie, w szkarlatynie, w stanach obniżonej odporności.

– Wspomaga apetyt, wzmacnia trzustkę.

– Oczyszcza organizm z toksyn, reguluje trawienie (zaleca się pić na czczo sok z 1 cytryny zmieszany pół na pół z przestudzoną wodą).

– Zmniejsza dolegliwości reumatyczne, pomocny z schorzeniach żył u artretyzmie.

– Łagodzi bóle gardła, jeśli dodamy też łyżeczkę miodu.

– Pomocny w stanach zapalnych dziąseł, aftach, trądziku, brodawkach, przebarwieniach.

– Łagodzi opryszczkę.

[vlikebox]

– Przy migrenie można obłożyć skronie plasterkami lub wypić filiżankę czarnej niesłodzonej kawy z dodatkiem soku z połowy cytryny.

b) W kosmetyce

– Kruche paznokcie wzmocnimy wcierając w nie sok z cytryny, bądź mocząc w ciepłej oliwie z dodatkiem kilku kropel soku.

– Przebarwienia na ciele i twarzy rozjaśnią się, jeśli będziemy smarować je wacikiem nasączonym sokiem z cytryny.

– Matowe zniszczone włosy wzmocnimy, płukając je w wodzie z dodatkiem łyżeczki miodu i soku z cytryny. Sok z cytryny można wcierać w skórę głowy – odżywimy wtedy cebulki. Sok z cytryny delikatnie rozjaśnia włosy.

– Krwawiące dziąsła wyleczymy nacierając je sokiem z cytryny.

– Szara pozbawiona blasku cera przemywana sokiem z cytryny (można rozcieńczyć z wodą) poprawi ukrwienie koloryt skóry. Sok z cytryny wykazuje działanie przeciwzmarszczkowe, chroni skórę przed szkodliwymi promieniami UV. Tłusta zanieczyszczona cera odzyska właściwy odczyn ph, jeśli zastosujemy roztwór 1 łyżeczki na szklankę wody).

c) W kuchni

– stosuje się do sałatek warzywnych, sosów, ryb, marynat, sorbetów, ciast, deserów, napojów typu lemoniada, herbata.

– dodatek soku z cytryny zapobiega ciemnieniu warzyw (pieczarki) i owoców (obrane ze skórki jabłka).

– skropione sokiem z cytryny ryby, stracą nieprzyjemną woń i będą chrupiące.

– plamy na dłoniach powstałe podczas obierania warzyw (buraki, marchewka, papryka) znikną, jeśli posmarujemy je miąższem cytryny.

– cytryny staną się bardziej soczyste, jeśli zanurzymy je na chwilę we wrzątku.

– pomaga usunąć zacieki z garnków, blatów, zlewu. Połówka włożona do zmywarki, pochłonie nieprzyjemny zapach brudnych naczyń, szkło będzie bardziej lsnić.

d) W aromaterapii

– olejek cytrynowy wykazuje właściwości wzmacniające układ odpornościowy. Poprawia nasze samopoczucie, zalecany przy nerwicach i depresji, w infekcjach układu oddechowego.

PODZIEL SIĘ
Poprzedni artykułZespół suchego oka
Następny artykułGorączka
Stylistka, wizażystka i kosmetolog. Z kosmetyką związana jest od 1998 roku. Ma ogromne wyczucie estetyczne. Ekspert działów kosmetycznych.