Cytryna uznawana jest za jeden z najbardziej powszechnie stosowanych środków leczniczych w medycynie naturalnej. Sok z cytryny ma szerokie zastosowanie, nie tylko w kuchni jako dodatek do potraw ale w medycynie naturalnej oraz aromaterapii.
Cytryna zawiera szereg witamin A, B1, B2, B3, P oraz witaminę C (40 – 50 mg na 100 g owocu), kleje roślinne, olejki lotne limonen (aż do 70%), alfa-terpinene, alfa-pinene, beta-pinene, citral, kumaryny, bioflawonoidy. Zawiera też magnez, sód, wapń, żelazo, fosfor i jod. Jest naturalnym antyseptykiem, pozbawionym wszelkich skutków ubocznych.
Zastosowanie soku z cytryny:
a) W medycynie
– posiada właściwości antyseptyczne, przeciwbakteryjne, pomocny w infekcjach organizmu, grypie, w szkarlatynie, w stanach obniżonej odporności.
– Wspomaga apetyt, wzmacnia trzustkę.
– Oczyszcza organizm z toksyn, reguluje trawienie (zaleca się pić na czczo sok z 1 cytryny zmieszany pół na pół z przestudzoną wodą).
– Zmniejsza dolegliwości reumatyczne, pomocny z schorzeniach żył u artretyzmie.
– Łagodzi bóle gardła, jeśli dodamy też łyżeczkę miodu.
– Pomocny w stanach zapalnych dziąseł, aftach, trądziku, brodawkach, przebarwieniach.
– Łagodzi opryszczkę.
[vlikebox]
– Przy migrenie można obłożyć skronie plasterkami lub wypić filiżankę czarnej niesłodzonej kawy z dodatkiem soku z połowy cytryny.
b) W kosmetyce
– Kruche paznokcie wzmocnimy wcierając w nie sok z cytryny, bądź mocząc w ciepłej oliwie z dodatkiem kilku kropel soku.
– Przebarwienia na ciele i twarzy rozjaśnią się, jeśli będziemy smarować je wacikiem nasączonym sokiem z cytryny.
– Matowe zniszczone włosy wzmocnimy, płukając je w wodzie z dodatkiem łyżeczki miodu i soku z cytryny. Sok z cytryny można wcierać w skórę głowy – odżywimy wtedy cebulki. Sok z cytryny delikatnie rozjaśnia włosy.
– Krwawiące dziąsła wyleczymy nacierając je sokiem z cytryny.
– Szara pozbawiona blasku cera przemywana sokiem z cytryny (można rozcieńczyć z wodą) poprawi ukrwienie koloryt skóry. Sok z cytryny wykazuje działanie przeciwzmarszczkowe, chroni skórę przed szkodliwymi promieniami UV. Tłusta zanieczyszczona cera odzyska właściwy odczyn ph, jeśli zastosujemy roztwór 1 łyżeczki na szklankę wody).
c) W kuchni
– stosuje się do sałatek warzywnych, sosów, ryb, marynat, sorbetów, ciast, deserów, napojów typu lemoniada, herbata.
– dodatek soku z cytryny zapobiega ciemnieniu warzyw (pieczarki) i owoców (obrane ze skórki jabłka).
– skropione sokiem z cytryny ryby, stracą nieprzyjemną woń i będą chrupiące.
– plamy na dłoniach powstałe podczas obierania warzyw (buraki, marchewka, papryka) znikną, jeśli posmarujemy je miąższem cytryny.
– cytryny staną się bardziej soczyste, jeśli zanurzymy je na chwilę we wrzątku.
– pomaga usunąć zacieki z garnków, blatów, zlewu. Połówka włożona do zmywarki, pochłonie nieprzyjemny zapach brudnych naczyń, szkło będzie bardziej lsnić.
d) W aromaterapii
– olejek cytrynowy wykazuje właściwości wzmacniające układ odpornościowy. Poprawia nasze samopoczucie, zalecany przy nerwicach i depresji, w infekcjach układu oddechowego.