Biegunka często towarzyszy nam podczas wakacji, kiedy spożywamy pokarmy w przydrożnych barach, jemy nieumyte owoce czy też będąc w podróży nie zawsze możemy zadbać o idealną higienę.
Biegunka jest reakcją obronną organizmu na substancje toksyczne i bakterie, których chce się pozbyć. Nazywana jest też popularnie rozwolnieniem. Obserwujemy je, gdy znacznie zwiększa się liczba stolców w ciągu doby, które stają się półpłynne lub płynne, może pojawić się również krew, śluz, a nawet ropa.
Często biegunce towarzyszy silny osłabienie organizmu, ból brzucha, nudności, wymioty, wysoka gorączka.
Biegunki nie można lekceważyć, zwłaszcza jeżeli ma ostry charakter i trwa powyżej doby. Powoduje odwodnienie organizmu i utratę elektrolitów (sodu, potasu, chloru, wodorowęglanów) Biegunka jest groźna szczególnie dla osób starszych i małych dzieci.
Przyczyny biegunki
– wirusowe lub bakteryjne zakażenia przewodu pokarmowego (nieświeże jedzenie, nie myte owoce i warzywa, jedzenie brudnymi rękami, niektóre grzyby)
– uczulenia na żywność np. na mleko, leki- choroby układu pokarmowego (np. wrzodziejące zapalenie jelit)
– stres, nerwica
– nadczynność tarczycy
– przewlekłe zapalenie trzustki
– zatrucie substancjami chemicznymi (rtęć, arsen)
Oprócz ogólnie dostępnych leków przeciwbiegunkowych (Węgiel aktywowany, Smecta, Laremid, Stoperan) dobrze jest wiedzieć jak postępować w przypadku biegunki, aby nie doprowadzić do odwodnienia organizmu:
– Należy dużo pić, woda wysoko-mineralizowana niegazowana lub przegotowana lekko osolona.
– Pomagają herbatki z rumianku, mięty pieprzowej.
– Napar z owoców borówki czernicy, liści jeżyny i korzenia pięciornika zmieszanych ze sobą w proporcji 1-2 łyżki ziół na 1.5 szklanki wody, gotować ok.5 minut pod przykryciem. Pić 3 razy dziennie po ½-1 szklanki.
– Słaba herbata czarna z odrobiną cukru.
– Papka marchwiowa – gotujemy zupę marchwiową, następnie miksujemy na gęstą papkę.
– Duszone jabłka, banany i ryż – wchłaniają wodę i dzięki temu łagodzą objawy biegunki.
– Należy unikać surowych owoców i warzyw, spożywać lekkostrawne gotowane bądź duszone potrawy np. kleiki ryżowy bądź owsiany.
– Należy wykluczyć kawę, alkohol, nikotynę, napoje gazowane, soki owocowe i słodycze.
– Dobrze jest zrobić 1 dzień głodówki, następnego dnia wprowadzamy sucharki.
Jeśli biegunka jest ostra, utrzymuje się powyżej doby, towarzyszą jej dreszcze, gorączka, silne bóle mięśni oraz krew, śluz należy udać się do lekarza.
Jak zapobiegać biegunce?
-spożywamy tylko świeżą żywność
– przed każdym posiłkiem myjemy ręce
– dokładnie myjemy owoce i warzywa przed spożyciem-
– unikajmy jedzenia w pośpiechu- stosujmy dietę zróżnicowaną bogatą w składniki odżywcze
– unikajmy sytuacji nadmiernie stresujących
– unikajmy jedzenia posiłków z niewiadomego źródła (przydrożne bary)