Strasznie nie lubię pić czystej wody. Boli mnie po niej brzuch i mam wrażenie, że wyglądam jak wypchana poduszka. W przypadku kobiet niestety woda ma tendencje do odkładania się w organizmie. Dlatego najlepiej pić wodę, choćby z dodatkiem cytryny, aby organizm traktował ją, jak pokarm, który musi strawić.
W lecie jednak strasznie pije się ciężkie soki owocowe. Najlepsze są napoje, które zrobimy sobie sami. Mam dla Was dzisiaj kilka przepisów, na bardzo orzeźwiające napoje z produktów, które znajdziecie na codzień w lodówce.
Lemoniada w cytryny, ogórka i bazylii.
Do przygotowania tego napoju potrzebujemy miksera, lub blendera, z akcentem, że blender będzie o wiele bardziej wygodny. Napój najlepiej robić na wodzie gazowanej.
Produkty:
- 3 ogórki szklarniowe,
- 3 cytryny,
- pół szklanki ksylitolu,
- kilka listów bazylii,
- 2 l wody gazowanej,
- kostki lodu,
- sitko
Ogórki, cytryny kroimy w ćwiartki i wrzucamy do miksera. Całość zasypujemy cukrem. Dodajemy bazylię. Mikserem na największych obrotach. Mieszankę zalewamy wodą gazowaną. mieszany na niskich obrotach. Podajemy z kostkami lodu przelewając przez sitko, aby został miąższ z produktów.
Koktajl z arbuza i mięty
Arbuz jest owocem, który ma niesamowicie dużo wody w sobie. Specjalnie łączymy go z miętą, aby był bardziej orzeźwiający.
Produkty:
- 1/4 średniej wielkości arbuza,
- 1/2 limonki,
- Kilka łyżek cukru,
- Kilka listków świeżej mięty
- 2 l wody
Władamy produkty do miksera i miksujemy. Następnie zalewamy wodą.
Orzeźwiający napój cytrynowe
Składniki:
- 2 cytryny
- 1 litr wody
- 1 duża łyżka miodu malinowego
Połowę wody wlewamy do dzbanka. Cytryny dokładnie płuczemy. Z jednej cytryny wyciskamy sok, drugą cytrynę kroimy w plasterki. Sok dodajemy do dzbanka z wodą. Miód dodajemy do dzbanka z wodą i dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy do dzbanka plasterki cytryny. Dokładnie mieszamy i dolewamy resztę wody, cały czas mieszając. Napój schładzamy. Można dodać mięte.
Orzeźwiający koktajl z owoców kiwi i mięty
Składniki:
- sok jabłkowy 300 ml
- kiwi 5 sztuk
- świeża mięta 2 gałązki
Kiwi obieramy ze skórki, kroimy na kawałki, wrzucamy do blendera. Owoce zalewamy sokiem jabłkowym, dodajemy liście mięty. Składniki blendujemy.
Koktajl podajemy lekko schłodzony.