Strasznie nie lubię pić czystej wody. Boli mnie po niej brzuch i mam wrażenie, że wyglądam jak wypchana poduszka. W przypadku kobiet niestety woda ma tendencje do odkładania się w organizmie. Dlatego najlepiej pić wodę, choćby z dodatkiem cytryny, aby organizm traktował ją, jak pokarm, który musi strawić.

W lecie jednak strasznie pije się ciężkie soki owocowe. Najlepsze są napoje, które zrobimy sobie sami. Mam dla Was dzisiaj kilka przepisów, na bardzo orzeźwiające napoje z produktów, które znajdziecie na codzień w lodówce.

Lemoniada w cytryny, ogórka i bazylii.

Do przygotowania tego napoju potrzebujemy miksera, lub blendera, z akcentem, że blender będzie o wiele bardziej wygodny. Napój najlepiej robić na wodzie gazowanej.

Produkty:

  • 3 ogórki szklarniowe,
  • 3 cytryny,
  • pół szklanki ksylitolu,
  • kilka listów bazylii,
  • 2 l wody gazowanej,
  • kostki lodu,
  • sitko

Ogórki, cytryny kroimy w ćwiartki i wrzucamy do miksera. Całość zasypujemy cukrem. Dodajemy bazylię. Mikserem na największych obrotach. Mieszankę zalewamy wodą gazowaną. mieszany na niskich obrotach. Podajemy z kostkami lodu przelewając przez sitko, aby został miąższ z produktów.

Koktajl z arbuza i mięty

Arbuz jest owocem, który ma niesamowicie dużo wody w sobie. Specjalnie łączymy go z miętą, aby był bardziej orzeźwiający.

Produkty:

  • 1/4 średniej wielkości arbuza,
  • 1/2 limonki,
  • Kilka łyżek cukru,
  • Kilka listków świeżej mięty 
  • 2 l wody

Władamy produkty do miksera i miksujemy. Następnie zalewamy wodą.

Orzeźwiający napój cytrynowe

Składniki:

  • 2 cytryny
  • 1 litr wody
  • 1 duża łyżka miodu malinowego

Połowę wody wlewamy do dzbanka. Cytryny dokładnie płuczemy. Z jednej cytryny wyciskamy sok, drugą cytrynę kroimy w plasterki. Sok dodajemy do dzbanka z wodą. Miód dodajemy do dzbanka z wodą i dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy do dzbanka plasterki cytryny. Dokładnie mieszamy i dolewamy resztę wody, cały czas mieszając. Napój schładzamy. Można dodać mięte.

Orzeźwiający koktajl z owoców kiwi i mięty

Składniki:

  • sok jabłkowy 300 ml
  • kiwi 5 sztuk
  • świeża mięta 2 gałązki

Kiwi obieramy ze skórki, kroimy na kawałki, wrzucamy do blendera. Owoce zalewamy sokiem jabłkowym, dodajemy liście mięty. Składniki blendujemy.
Koktajl podajemy lekko schłodzony.

 

PODZIEL SIĘ
Poprzedni artykułDieta orientalna
Następny artykułAreobiczna Szóstka Weidera
Z zamiłowania kucharka. Kładę nacisk na naukę zdrowych nawyków żywieniowych. Jej drugą pasją obok pracy są ogród i literatura. Lubi długie spacery po lesie i aktywne formy spędzania czasu. Hoduje psy rasy corgy.