Zmiany pór roku, zwłaszcza z okresu letniego w jesienny oraz z zimowego w wiosenny skutkuje większą podatnością na infekcje.
Łatwo się wtedy przeziębić, zwłaszcza, gdy m in. pod wpływem stresu i zabiegania mamy obniżoną odporność. Na szczęście jest wiele naturalnych sposobów, by wzmocnić nasz organizm. Warto zacząć się wzmacniać już dziś!
A na efekty nie przyjdzie nam długo czekać.
– Hartuj swoje ciało – codziennie biorąc prysznic polewaj ciało naprzemiennie przez minutę raz ciepłą, a raz zimną wodą. Zakończ zimną. Energicznie masuj ciało szorstką gąbką, zaczynając od stóp i przesuwając do góry – kończąc na szyi. Masaż ciała oczyści skórę z toksyn, usprawni krążenie i tym samym doda nam energii, nawet w ponury dzień.
– Chodź boso po śniegu bądź mokrej trawie. To bardzo skuteczna metoda wzmocnienia odporności. Należy się ciepło ubrać, mieć czapkę i rękawiczki. Z początku wystarczy pół minuty, z czasem zwiększamy do 5 minut. Następnie wkładamy grube wełniane skarpetki. Ten zabieg można wykonać także we własnej wannie, dreptając po kostki w zimnej wodzie.
– Korzystaj z sauny (1-2 razy w tygodniu po 30- 45 minut), gdyż odtruwa organizm z toksyn, relaksuje, rozluśnia mięśnie. Poza tym gwałtowne zmiany teperatury (zimny prysznic po każdorazowym wyjściu z sauny pobudza krążenie i tym samym korzystnie wpływa na naszą odporność. Przeciwskazaniem do korzystania z sauny są choroby serca, nadciśnienie, ciąża, niewydolność krążenia (żylaki, pękające naczynka), niewydolność oddechowa, stany zapalne skóry, miesiączka.
– Ruszaj się – codziennie spaceruj minimum pół godziny. Jeszcze lepiej jak zaopatrzysz się kijki do nordic walking. To świetna forma aktywności w każdym wieku, również dla seniorów. Wykorzystuj każdy promyk słońca, co wpłynie na wzrost witaminy D w Twoim organizmie. Ruch w każdej postaci czy to spacer czy zajęcia fitness lub może godzina na basenie jest niezbędny dla zdrowia, dobrego samopoczucia i wzrostu odporności.
– Odżywiaj się zdrowo – jedz dużo warzyw i owoców, najlepiej w stanie surowym. Zamiast codziennej porcji ziemniaków, wprowadż kasze – gdyż są bardziej od nich wartościowe, mają niski ideks glikemiczny oraz są bogate w błonnik i mikroelementy. Nie zapominaj też o mięsie (przynajmiej 2-3 razy w tygodniu), które bogate jest w żelazo, cynk i wiataminy z grupy B (zwłaszcza B12) oraz o rybach morskich, bogatych w kwasy tłuszczowe omega-3. Pamiętaj też o warzywach strączkowych (groch, fasola, bób, ciecierzyca), bogatych w białko, wąglowodany złożone, błonnik i witamin A, C, E oraz z grupy B. Zamiast słodkich przekąsek chrup orzechy, mają zawierają cenny magnez, kwas foliowy, potas oraz witaminy A, D, E. Pij jak najczęściej naturalne jogurty zaweirające żywel kultury bakterii.
– Stosuj naturalne antybiotyki – czosnek (1-2 ząbki dziennie wyciskane przez prasę np. na kanapkę), cebulę. Mają działanie bakteriobójcze i bakteriostatyczne.
– Pij codziennie miód – zaczynaj dzień od połowy szklanki wody z łyżką miodu, odstaną przez noc (wtedy najlepiej przyswajają się jego cenne składniki). Można dodać sok z połówki cytryny. Taki napój niedążże doda Ci energii to i wzmocni Twoją odporność. Zapomnisz co to przeziębienie.
– Jedz cukierki propolisowe (propolki) lub zażywaj krople propolisowe. Działają przeciwbakteryjnie, przeciwirusowo i przeciwzapalnie.
– Pij sok z aloesu – aloes podnosi odporność oraz reguluje zaburzenia trawienia (skłonność do zaparć). Regeneruje też suchą i wrażliwą skórę.
– Wysypiaj się – sen jest bardzo potrzebny do regeneracji organizmu. Dla zdrowia potrzebujemy ok. 6-7 godzin snu. Pamiętaj jednak, że nadmiar snu jest szkodliwy, gdyż odłabia organizm.
– Unikaj stresu – zestresowany organizm jest znacznie bardziej podatny na różne infekcje. Jeśli prowadzisz stresujący tryb życia (praca), wspomagaj si ziołami. Pij codziennnie napar z melisy, kozłka lekarskiego (waleriana), werbeny, lipy lub dziurawca.
– Pij herbatki ziołowe z maliny, jeżyny, dzikiej róży, hibiscusa – zawierają witaminę C i wzmacniają odporność.
– Zażywaj gotowe preparaty wzmacniające dostępne w aptece na bazie żeń-szenia (Bodymax żeń-szeń) i jeżówki purpurowej (Echinacea – ratiopharm).
– Stosuj wzmacniające zioła w kuchni o działaniu kateriobójczym i przeciwzapalnym, jak: majeranek, rozmaryn, tymianek, estragon, cynamon, gorczyca, kminek, oregano, papryka, pieprz, imbir, cząber, goździki, szałwia).