Zdrowie, diety
ok

Ostatnio oglądane artykuły

search clear

Groźne słodziki

Chyba każdy z nas słyszał o słodzikach, o produktach dietetycznych jak coca-cola light, gumy do żucia bez cukru. Nawoływanie o szkodliwości białego cukru i nakłanianie konsumentów do stosowania w zamian sztucznych słodzików nie wydaje się mieć końca.

Osoby z nadwagą oraz cierpiące na cukrzycę nakłania się do stosowania produktów dietetycznych. Wiadomo, że rafinowany cukier jest dla zdrowia szkodliwy, zwłaszcza w dużych ilościach, ale czy kiedykolwiek zastanawialiśmy, się czy te popularne, rzekomo bezpieczne słodziki, jak aspartam (E951), acesulfam K (E950), mannitol (E421), sorbitol (E420), cyklaminiany (E952), maltitol (E965), sacharyna (E954) nie stanowią zagrożenia dla nas?

 

Dlaczego są tak popularne? Aspartam i acesulfam K są znacznie tańsze w produkcji od cukru, praktycznie nie dają żadnej wartości energetycznej i są 200-400 razy słodsze, więc wystarczy słodzić nimi mniej. Dla porównania 1 g cukru to ok. 4 kcal. Sacharyna podejrzewana o działanie rakotwórcze została wycofana z produktów polskich. Unia Europejska jednakże dopuszcza ten słodzik do obrotu w żywności. Wszystkie powyżej podane słodziki są szkodliwe dla zdrowia. 

 

Substancje słodzące wykorzystuje się do produkcji słodyczy, wyrobów cukierniczych, pieczywa, napojów oraz w produktach mleczarskich. Dodaje się je też do dżemów o obniżonej zawartości cukru.

 

Wieloletnie badania wykazały rakotwórcze działanie słodzików. Naukowcy spierają się z wielkimi koncernami żywności i leków co do wątpliwego bezpieczeństwa stosowania zwłaszcza aspartamu i acesulfamu K.

W Stanach Zjednoczonych aspartam po raz pierwszy został wprowadzony do obrotu w 1983 roku. Po dwóch latach nieprzypadkowo wzrosła zachorowalność na raka mózgu o 10%, na cukrzycę o 30%, a chłoniaka – wyjątkowo złośliwy nowotwór aż o 60%! 

 

ASPARTAM (E951) jest neurotoksyną składającą się: w 50% z fenyloalaniny, w 40% z kwasu asparaginowego i estru metylowego. Ten trzeci dostaniu się do organizmu przekształca się w metanol – truciznę. Aspartam zaburza syntezę białek, przewodzenie impulsów w synapsach oraz strukturę DNA. 

Aspartam znany również pod nazwą handlową Nutra Sweet, Equal, czy Crystal Night po dziś dzień obecny w wielu produktach żywnościowych. W wyniku spożywania aspartamu mogą pojawić się następujące objawy:

- chroniczne bóle głowy

- nudności

- zmęczenie

- częstoskurcz serca

- szum w uszach

- utrata słuchu/problemy ze wzrokiem

- bóle stawów

- bezsenność

- przybieranie na wadze

- wysypki

- utrata smaku

 

Nie lekceważmy powyższych objawów, jeśli nagminnie spożywamy produkty ze słodzikami. Sprawdzajmy etykiety spożywcze. Niektóre osoby nie reagują na tę truciznę, jednakże aspartam wykazuje zdolność kumulowania się w organizmie i może wywołać wiele chorób np. raka mózgu, stwardnienie rozsiane, chorobę alzheimera, epilepsję, cukrzycę.


Zobacz także :