Badania wykazały, że Grecy, Włosi i Hiszpanie chorują rzadziej w porównaniu do innych krajów na świecie. To z powodu kuchni śródziemnomorskiej jaką preferują.
Dieta Basenu Morza Śródziemnego została uznana za jedną z najzdrowszych diet na świecie. W tych krajach zanotowano znacznie niższy wskaźnik zachorowalności na choroby serca, miażdżycę, nowotwory złośliwe i nadciśnienie.
Właściwie nie ma przeciwskazań do stosowania diety śródziemnomorskiej. To sposób odżywiania na całe życie!
Dieta śródziemnomorska opiera się na spożywaniu dużej ilości warzyw, zarówno surowych, jak i duszonych czy grillowanych, owoców, owoców morza, ryb morskich (łosoś, makrela, tuńczyk), kasz, makaronów, warzyw strączkowych (fasola, soczewica, groch), serów (kozi, owczy, mozzarela orzechów) i pełnoziarnistego pieczywa. Obfituje też w tłuszcze nienasycone, które korzystnie wpływają na pracę serca jak oliwa z oliwek. W diecie tej spożywa się chude mięsa jak drób, a unika mięsa czerwonego. Zamiast tłustego masła i śmietany, nagminnie używa się jogurtu naturalnego oraz oliwy z oliwek jako bazy do zup czy wszelkich sosów. Ciastka często zastępuje się sałatkami owocowymi. Do obiadu często spożywa się czerwone wytrawne wino w umiarkowanych ilościach, które korzystnie wpływa na trawienie. Ryby zamiast smażyć albo dusi się albo piecze. Jest to dieta bogata w witaminy i mikroelementy. Dostarcza sporo witaminy E, przez co opuźnia efekty starzenia. Wzmacnia kondycję zarówno fizyczną jak i psychiczną.
Ważną rolę w diecie śródziemnomorskiej odgrywa cebula i czosnek oraz świeże zioła (bazylia, oregano, szałwia, kminek, koper), które mają wiele cennych składników.
Czosnek świetnie obniża poziom cholesterolu we krwi i chroni przed infekcjami. Należy spożywać 5 posiłków dziennie, w nie dużych odstępach czasu i pić dużo niegazowanej wody mineralnej. Aby pozbyć się nadwagi należy dostarczać organizmowi ok. 1200 kalorii dziennie. Trzeba wtedy bezwzględnie unikać słodyczy, białego pieczywa i tłustych mięs i wędlin. Nie jest to dieta restrykcyjna, więc nie od razu mogą być widoczne efekty, ale warto. Zazwyczaj chudnie się 3-4 kilogramów w miesiąc. Czasami też możemy zauważyć spadek wagi dopiero po kilku miesiącach.
[vlikebox]
Przykładowe menu na 3 dni
Dzień pierwszy
śniadanie
- 2 kromki chleba żytniego z soją i słonecznikiem posmarowane niskotłuszczową margaryną,
- 30 g wędzonego łososia,
- 50 g sałatki z pomidora i cebuli
drugie śniadanie
- 150 g chudego serka wiejskiego
obiad
- 1 talerz zupy grzybowej gotowanej na włoszczyźnie z odrobiną oliwy z oliwek,
- 100 g dorsza pieczonego w folii,
- 3 łyżki gotowanych ziemniaków,
- 100 g sałaty z oliwą z oliwek i sokiem z cytryny
podwieczorek
- 1 szklanka chudego zsiadłego mleka,
- 1 szklanka owoców sezonowych, np. malin, jeżyn, truskawek
kolacja
- 150 g sałatki z pomidora i ogórka,
- 40 g gotowanej kaszy kuskus,
- 2 plasterki szynki wołowej
Dzień 2
śniadanie
- 1 filiżanka muesli ze 175 g jogurtu naturalnego,
- 1 kiwidrugie śniadanie:
- 2 kromki pieczywa chrupkiego posmarowane margaryną,
- 2 plasterki szynki,
- 1/2 ogórka
obiad
- chłodnik przygotowany z 200 g kefiru, ogórka, botwiny i szczypiorku,
- 1 brzoskwinia
podwieczorek
- 1 szklanka soku warzywnego
kolacja
- 250 g sałatki z tuńczyka, startej marchwi, kukurydzy i groszku z puszki,
- 1/2 grahamki cienko posmarowana margaryną
Dzień 3
śniadanie
- 2 kromki razowego chleba cienko posmarowane margaryną,
- 2 plasterki wędliny z indyka,
- 100 g sałatki z pomidora i szczypiorku
drugie śniadanie
- 1/2 banana,
- 175 g jogurtu naturalnego
obiad
- kapuśniak z 2 ziemniakami, włoszczyzną i piersią kurczaka,
- 200 g papryki faszerowanej pomidorami, wątróbką cielęcą i cebulą (papryka po śródziemnomorsku)
podwieczorek
- 1 pomarańcza
kolacja
- 200 g sałatki greckiej (pomidor, sałata, ogórek, ser feta polany odrobiną oliwy z oliwek)
- 2 kromki żytniego pieczywa chrupkiego