Dieta Pritikina należy do diet ekstremalnie niskotłuszczowych. W codziennej diecie stanowią jedynie 10 %, dla porównania przy innych dietach niskotłuszczowych, tłuszcze stanowią 20-30% dziennego zapotrzebowania.
Dieta ta jest zdrowa dla serca, bo jest uboga w tłuszcze, a bogata w węglowodany złożone. Powstała w latach 50. XX wieku. Opracował ją Nathan Pritikin, u którego zdiagnozowano chorobę serca. Z czasem stworzył Pritikin Logevity Center, który do dziś cieszy się dużym powodzeniem. Podstawą tej diety są warzywa, owoce i zboża. Autor diety zaleca też spożywanie dużej ilości błonnika. Aby dieta była naprawdę skuteczna należy wzbogacić ją ćwiczenia fizyczne. Należy chodzić codziennie przynajmniej na pół godzinny spacer.
Nie można też przekraczać dziennie 1000 kalorii. Jest to dieta przypominająca dietę wegetariańską.
Skierowana jest dla wszystkich tych, którzy pragną zmienić swoje nawyki żywieniowe na właściwe. Jednakże typowym mięsożercom będzie raczej ciężko się na nią przestawić, bo właściwie nie ma w niej mięsa. Codziennie spożywamy 5-6 posiłków dziennie.
Produkty dozwolone w diecie Pritikina
- sałatki jarzynowe
- zboża (proso, owies, żyto, jęczmień)
- cebula
- ziemniaki
- dynia
- rośliny strączkowe
- ryby
- niewielkie ilości mięsa wołowego i drobiowego
- białka z jajek
- owoce (jabłka, gruszki, banany, truskawki)
[vlikebox]
Produkty zabronione w diecie Pritikina
- jasny makaron
- ryż
- jajka
- białe pieczywo
- olej, masło
- alkohol
- tłuste mięso
- produkty mleczne powyżej 1% tłuszczu
- cukier i słodycze
- sól
- sosy do sałatek
Przykładowe menu: 7.00 Śniadanie: 10.00 II śniadanie: 12.00 Lunch: 19.00 Przekąska: |