Opracował ją Francuz Michel Montignac. Doszedł on do wniosku, że człowiek tyje nie od liczby kalorii czy nadmiaru jedzenia, a nieodpowiedniego komponowania składników pokarmowych.

Tyjemy też od spożywania nadmiaru węglowodanów o wysokim indeksie glikemicznym, które gwałtownie podnoszą poziom cukru we krwi. Dieta ta jest bogata w składniki odżywcze i co najważniejsze – nie wymaga głodzenia się! Ale z kolei wymaga od nas ciągłego kontrolowania indeksu glikemicznego produktów, co może sprawiać zwłaszcza na początku kłopot.

Węglowodany podzielił więc na dwie grupy

  • „Dobre” o niskim indeksie glikemicznym (IG) – zboża nieoczyszczone (chleb pełnoziarnisty, ryż pełnoziarnisty, niektóre kasze), warzywa strączkowe: sucha fasola, soja, ciecierzyca, soczewica, większość warzyw (kapusta, brokuły, kalafior, zielona fasolka, sałata) i owoców
  • „ Złe” – o wysokim indeksie glikemicznym – zwykły cukier i miód (w tym słodycze), węglowodany oczyszczane przemysłowo (biała mąka, biały ryż), ziemniaki, kukurydza, niektóre owoce (np. banany) Dieta, którą Montignac opracował na podstawie wieloletnich badań jest bardziej sposobem odżywiania na całe życie, ale wymaga czasu. Dzięki temu możemy być pewni, że nie doświadczymy efektu jo-jo.

Dieta Montignaca jest dla wszystkich, a w szczególności dla osób cierpiących na cukrzycę.

Dieta składa się z dwóch etapów

  • I etap – nie musimy liczyć nieustannie kalorii, by schudnąć. Trzeba pamiętać o kilku zasadach: nie można łączyć produktów białkowych z węglowodanowymi i roślinami strączkowymi. Tzw. „dobre” węglowodany możemy łączyć z tłuszczami, zaś te „złe” – czli te o wyższym IG tylko z warzywami i białkiem. Warzywa możemy łączyć z każdą z grup. W tym czasie organizm przestawia się na zdrowe żywienie i oczyszcza się z toksyn.  W tym etapie należy wyeliminować z pożywienia „złe węglowodany”. Ten etap trwa zazwyczaj od kilku tygodni do kilku miesięcy. Jemy tyle, by zaspokoić nasz głód. Przeciętnie można schudnąć 1-2 kilogramów tygodniowo.
  • II etap – trwa właściwie do końca życia. Naszym zadanie jest utrzymać pożądaną masę ciała. Należy odżywiać się według zasad w etapie pierwszym. Rzadko można sięgnąć po złe węglowodany.

[vlikebox]

Produkty podzielił na 7 grup

  • I – białka (mięso, jaja, drób, owoce morza, chude mleko i sery)
  • II – węglowodany (kasze, ryż, makaron, pełnoziarniste pieczywo, kukurydza, ziemniaki, buraki, marchew)
  • III – warzywa (kapusta, kalafior, ogórki, papryka, por)
  • IV – rośliny strączkowe (soja, soczewica, groch, bób, fasola)
  • V – owoce (brzoskwinie, cytrusy, jabłka, truskawki)
  • VI – nasiona (migdały, pestki dyni  i słonecznika, orzechy)
  • VII – tłuszcze (masło, oleje, margaryna, czekolada)

Zasady diety Montignaca

  • jemy co najmniej 3 posiłki dziennie, najlepiej o stałych porach (mniej więcej co 3-4 godziny)
  • nie można spożywać cukru (dopuszczalny słodzik i fruktoza), miodu, napojów gazowanych, kawy i mocnej herbaty
  • ograniczamy tłuszcze nasycone: mięso i wędliny do 3 razy/tydzień, drób i jaja 2 razy/tydzień – na śniadanie jemy produkty bogate w węglowodanowe, obiad to główny posiłek w ciągu dnia powinien obfitować w tłuszcze i białko, zaś kolacja powinna być lekka węglowodanowo – białkowa lub białkowo-tłuszczowa.
  • owoce spożywamy na czczo 30 minut przed posiłkiem- nie można pić płynów w trakcie posiłków i zaraz po, gdyż niepotrzebnie rozcięczamy soki trawienne, a to zaburza proces trawienia
  • kolacja powinna być zjedzona najpóźniej do godziny 18- należy jak najczęściej gotować na parze, unikać smażenia
  • nie wolno łączyć węglowodanów z tłuszczami
  • raz w tygodniu można zjeść kilka kawałków gorzkiej czekolady

Przykładowe menu na 1 dzień

  • Śniadanie: 2 kromki pełnoziarnistego pieczywa i 4 łyżki chudego twarożku ze szczypiorkiem i papryką
  • Obiad: 50 g dzikiego ryżu, 100 g piersi z indyka usmażonej na łyżce oliwy i kubek jogurtu naturalnego
  • Kolacja: filet z dorsza duszony na oliwie z warzywami i pół szklanki makaronu al dente.
PODZIEL SIĘ
Poprzedni artykułDieta Pritikina
Następny artykułDieta owocowa
Z zamiłowania kucharka. Kładę nacisk na naukę zdrowych nawyków żywieniowych. Jej drugą pasją obok pracy są ogród i literatura. Lubi długie spacery po lesie i aktywne formy spędzania czasu. Hoduje psy rasy corgy.