Dieta ta jest ostatnią deską ratunku dla tych, których zawiodły inne diety. A to dlatego, że podlega 28 dniowemu cyklowi księżyca.

Jest bardzo skuteczna, można jeść prawie wszystko za wyjątkiem rzecz jasna słodyczy, soli, tłustych wędlin i mięs. Nie wolno przekraczać dziennie 1000 kalorii w pierwszych dwóch tygodniach. Potem przez kolejne dwa tygodnie zwiększamy do 1200 kalorii.

Księżyc ma duży wpływ na nasze samopoczucie.

Wszyscy podlegamy jego fazom, chociażby podczas pełni, kiedy to jesteśmy bardziej rozdrażnieni, a niektórzy mają kłopot z zaśnięciem. Dieta księżycowa pomaga przyswajać nam składniki pokarmowe w zgodzie z naturalnym biologicznym rytmem księżyca.  Dieta księżycowa składa się z trzech faz:

Przygotowanie.

Rozpoczynamy ją na 4 dni przed pełnią księżyca. Każdy dzień zaczynamy od jedzenia owoców. Minimum do południa nie wolno jeść nic poza owocami. Możemy spożywać je dowoli. Jeśli dany owoc proponowany w diecie nie jest dostępny, skracamy fazę o dzień, w którym są proponowane.

  • 1 dzień- ananas
  • 2 dzień – arbuz
  • 3 dzień – truskawki i śliwki suszone
  • 4 dzień – winogrona

[vlikebox]

Odchudzanie rozpoczynamy w dniu pełni księżyca.

Ta faza trwa 2 tygodnie. W tym czasie księżyca będzie „stopniowo ubywać”, przez to łatwiej można zrzucić zbędne kilogramy. Spożywamy 3 posiłki dziennie, maksymalnie 1000 kcal dziennie. Nie wolno jeść słodyczy, soli, tłustych serów, tłustych wędlin i mięs. Pijemy 2 l niegazowane wody mineralnej. Między posiłkami dopuszczalne jest spożycie do 200g owoców i warzyw.

Regeneracja trwa 2 tygodnie od nowiu do kolejnej pełni.

Nasz apetyt wzrasta, bo przybywa księżyca. Zwiększamy zapotrzebowanie na energię o 200 kcal.

Przykładowy jadłospis II etapu

  • Śniadanie: kromka ciemnego chleba z małą ilością masła, 2 łyżki serka wiejskiego chudego ze szczypiorkiem, bądź z owocami.
  • Obiad: 2 średnie ziemniaki ze 100 gramami pieczonej ryby oraz 100 gram brokuł.
  • Kolacja: sałatka z tuńczykiem ( 150 gram tuńczyka z puszki, 2 łyżki kukurydzy,  pomidor, 2 liście kapusty pekińskiej, 50 gram gotowanego ryżu).

Przykładowy jadłospis III etapu

  • Śniadanie : kromka pełnoziarnistego chleba posmarowana cienko masłem, jajecznica z 2 jajek usmażona na parze ze szczypiorkiem.
  • Obiad : pierś indyka z rusztu (150 g), sałatka ziemniaczana (ziemniak ugotowany w łupinie, pomidor, papryka, mała cebula, 2 łyżki chudego jogurtu, 2 łyżki siekanego szczypiorku).
  • Kolacja: omlet z szynką i groszkiem (30 g chudej szynki, 3 łyżki groszku zagrzać na patelni z łyżeczką oliwy, zalać roztrzepanym jajkiem), chudy jogurt.
PODZIEL SIĘ
Poprzedni artykułDieta Karbogram
Następny artykułSok z noni
Z zamiłowania kucharka. Kładę nacisk na naukę zdrowych nawyków żywieniowych. Jej drugą pasją obok pracy są ogród i literatura. Lubi długie spacery po lesie i aktywne formy spędzania czasu. Hoduje psy rasy corgy.