Dieta jajeczna jak sama nazwa wskazuje, opiera się głównie na spożywaniu jajek. Jak wiadomo jaja są cennym dla naszego organizmu pokarmem, bogatym w witaminy    A, D, E, K, C, B1, B2, PP, B6, B12, błonnik pokarmowy oraz minerały: magnez, fosfor, wapń, żelazo, kwas foliowy, potas, cynk, sód, miedź, selen. Jajka zawierają również cenne kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6.

Należy jednak pamiętać, że są też źródłem cholesterolu, którego nadmiar może być szkodliwy dla naszego zdrowia. Jaja zawierają białko i lecytynę, która poprawia funkcjonowanie układu nerwowego, ułatwia zapamiętywanie, łagodzi stres.

Dietą jajeczną opracowali amerykańscy dietetycy z Kliniki Mayo. Trwa ok. 2 tygodni, jednakże wielu lekarzy zaleca stosować ją przez ok. 5 dni, z uwagi na ilość spożywanego cholesterolu i monotonię diety.

Osoby z wysokim poziomem cholesterolu, cierpiący na choroby wątroby nie powinny jej stosować. U niektórych z początku mogą pojawić się wymioty oraz wysypka na skórze. Po dwóch tygodniach diety jajecznej jesteśmy w stanie schudnąć ok. 10 kilogramów, a po tygodniu – ok. 5 kilogramów. Dieta jajeczna jest dość dobrze zbilansowana, z uwagi na zawartość cennych składników pokarmowych, dziennie dostarcza ok. 1000 kcal.

Zasady diety jajecznej

Całość sprowadza się do 12 punktów:

  1. codziennie należy spożywać 6 jaj ugotowanych na twardo z odrobiną tłuszczu (majonez, masło, oliwa),
  2. powinno się spożywać jedynie 3 posiłki dziennie,
  3. należy wypijać dziennie ok. 3 litrów płynów (woda, herbaty ziołowe, kawa czarna be cukru, czarna herbata),
  4. lunch należy jadać  i obiad należy jadać o stałych porach: lunch – 12-13, obiad: 17-18,
  5. należy jeść owoce i warzywa,
  6. w drugim tygodniu diety, można włączyć do jadłospisu pieczywo,
  7. mięsa nie można smażyć, tylko ugotować (najlepiej na parze) lub zjeść grillowane,
  8. w ostatnim dniu diety, gdy jajka nam się opatrzą można zastąpić je piersią z kurczaka,
  9. nie wolno spożywać alkoholu podczas trwania diety,
  10. dietę można powtórzyć dopiero po ok. 30-40 dniach przerwy,
  11. należy unikać soli, przyprawy można stosować,
  12. nie wolno spożywać roślin strączkowych, ziemniaków, napojów gazowanych i słodyczy.

Przykładowy jadłospis na 5 dni

Śniadania: do 2 jaj (na twardo), grejpfrut, niegazowana woda mineralna, kawa bądź herbata. W pierwszym dniu diety należy zjeść 3 jaja!

Dzień 1

Lunch: 3 jaja, 1 grapefruit
Obiad: 3 jaja, sałatka warzywna np. z pomidora, selera naciowego, marchwi, ogórka świeżego lub konserwowego, 1 kromka ciemnego chleba

Dzień 2

Lunch: do 2 jaj, 1 grapefruit
Obiad: mięso wołowe gotowane (nawet w większych ilościach), sałatka warzywna jak wyżej, 1 kromka ciemnego pieczywa

Dzień 3

Lunch: do 2 jaj, szpinak lub brokuły gotowane (najlepiej na parze)
Obiad: mięso-dwa średniej wielkości kotlety z jagnięcia lub mięso z drobiu bez skóry-gotowane, sałatka warzywna jak wyżej

Dzień 4

Lunch: surówka z warzyw, grapefruit
Obiad: do 2 jaj, biały ser chudy, gotowany szpinak lub brokuły, 1 kromka chleba razowego

Dzień 5

Lunch: do 2 jaj, szpinak lub brokuły gotowane
Obiad: mięso-ryba z grilla lub gotowana, surówka bez dresingów i oliwy, 1 kromka chleba razowego

PODZIEL SIĘ
Poprzedni artykułDieta antycellulitowa
Następny artykułDlaczego tyję?
Z zamiłowania kucharka. Kładę nacisk na naukę zdrowych nawyków żywieniowych. Jej drugą pasją obok pracy są ogród i literatura. Lubi długie spacery po lesie i aktywne formy spędzania czasu. Hoduje psy rasy corgy.