Dieta francuska, zwana też dietą sałatową pozwala w prosty i zdrowy sposób zgubić zbędne po zimie kilogramy.
Zaleca się ją stosować każdej wiosny, gdyż świetnie pobudza przemianę materii. Opiera się na nowalijkach, bogatych w witaminy i mikroelementy. Mogą ją stosować wszyscy, za wyjątkiem nastolatek, kobiet w ciąży i karmiących.
Dieta trwa od 7-21 dni. W ciągu tygodnia można schudnąć ok. 1 kilograma bez ryzyka efektu jo-jo.
Dieta francuska jest lekkostrawna, dzienna dawka kalorii nie przekracza 1000 kcal. W diecie tej nie może zabraknąć roślin strączkowych, produktów zbożowych, orzechów, pomidorów, ziemniaków, soi, owoców, warzyw i ryżu.
Przykładowe menu
I śniadanie (ok. 300 kcal)
Omlet z 2 jajek, usmażony ma mleku z musem z truskawek i kiełkami lub szprosami; bawarka bez cukru.
II śniadanie (ok. 100 kcal)
Sałata z jogurtem naturalnym z otrębami pszennymi (1 łyżka).
Obiad (ok. 450 kcal)
250 ml rosołu z makaronem i natka pietruszki;150g kurzej piersi z rosołu bez skóry, 2 ziemniaki, sałata z sosem winegret; do picia herbata owocowa bez cukru.
Podwieczorek (ok. 100 kcal)
Sałatka z listków szpinaku, jogurtu i mandarynki.
Kolacja (ok. 200 kcal)
Listki różnych sałat, grzanka francuska; herbata