Dieta francuska, zwana też dietą sałatową pozwala w prosty i zdrowy sposób zgubić zbędne po zimie kilogramy.

Zaleca się ją stosować każdej wiosny, gdyż świetnie pobudza przemianę materii. Opiera się na nowalijkach, bogatych w witaminy i mikroelementy. Mogą ją stosować wszyscy, za wyjątkiem nastolatek, kobiet w ciąży i karmiących.

Dieta trwa od 7-21 dni. W ciągu tygodnia można schudnąć ok. 1 kilograma bez ryzyka efektu jo-jo.

Dieta francuska jest lekkostrawna, dzienna dawka kalorii nie przekracza 1000 kcal. W diecie tej nie może zabraknąć roślin strączkowych, produktów zbożowych, orzechów, pomidorów, ziemniaków, soi, owoców, warzyw i ryżu.

Przykładowe menu

I śniadanie (ok. 300 kcal)

Omlet z 2 jajek, usmażony ma mleku z musem z truskawek i kiełkami lub szprosami; bawarka bez cukru.

II śniadanie (ok. 100 kcal)

Sałata  z jogurtem naturalnym z otrębami pszennymi (1 łyżka).

Obiad (ok. 450 kcal)

250 ml rosołu z makaronem i natka pietruszki;150g kurzej piersi z rosołu bez skóry, 2 ziemniaki, sałata z sosem winegret; do picia herbata owocowa bez cukru.

Podwieczorek (ok. 100 kcal)

Sałatka z listków szpinaku, jogurtu i mandarynki.

Kolacja (ok. 200 kcal)

Listki różnych sałat, grzanka francuska; herbata

PODZIEL SIĘ
Poprzedni artykułSport w ciąży
Następny artykułDieta makrobiotyczna
Z zamiłowania kucharka. Kładę nacisk na naukę zdrowych nawyków żywieniowych. Jej drugą pasją obok pracy są ogród i literatura. Lubi długie spacery po lesie i aktywne formy spędzania czasu. Hoduje psy rasy corgy.