Autorem tej diety jest amerykański dermatolog dr Niccolas Perricone z Uniwersytetu Michigan.

Jest to dieta nie tylko odchudzająca ale bardzo korzystnie wpływająca na stan urody. Jednym słowem dzięki tej kuracji możemy zgubić zbędne kilogramy oraz wypięknieć i odmłodnieć.

Tej skutecznej kuracji z pozytywnym skutkiem uległa gwiazda telewizyjna Jolanta Pieńkowska, która chwali sobie taki sposób odżywiania.

W ciągu miesiąca stosowania diety dr Perricone wypiękniejemy, nasza skóra stanie się bardziej sprężysta i gładka oraz będziemy szczuplejsi o 4 kilogramy. Dieta jest bardzo prosta. Co najważniejsze nie wymaga ciągłego liczenia kalorii. Dr Perricone zaleca jedzenie 2-3 porcji dziennie produktów pro bądź prebiotycznych, 5 porcji warzyw i owoców oraz 1-2 porcje morskich ryb, ziaren i orzechów.

  • Produkty probiotyczne to: jogurt, serek, maślanka, kefir.
  • Produkty prebiotyczne to: płatki owsiane, karczochy, banany, cebula, marchew, szparagi, groszek cukrowy, por, fasolka szparagowa, kalarepka.

Jak widać dieta dr Perricone obfituje w niezbędne witaminy (A,C,E) i mikroelementy, jak również kwasy tłuszczowe (ryby morskie, orzechy).

ZASADY  DIETY DR PERRICONE

– unikaj napojów gazowanych  i potraw obfitujących w cukier, gdyż organizm się szybciej starzeje, cukier niekorzystnie wpływa na cerę.

– unikaj picia kawy zwłaszcza w dużych ilościach, bo wypłukuje mikroelementy z organizmu.

– wypijaj 8 szklanek, nawodniony organizm to sprężysta skóra, poza tym oczyszczasz organizm z toksyn.

– codziennie rano przed śniadaniem wypij szklankę ciepłej wody z sokiem wyciśniętym z połowy cytryny bądź świeżych ziół jak mięta, melisa. Pobudzisz w ten sposób układ pokarmowy do pracy, oczyszczasz organizm ze złogów.

– jedz dużo ryb, bo zawierają cenne kwasy tłuszczowe omega-3, które bardzo korzystnie wpływają na odporność organizmu i kondycję skóry.

– do każdego posiłku jedz produkty probiotyczne i prebiotyczne.

[vlikebox]

Przykładowe menu na 1 dzień

Śniadanie

3 czubate łyżki płatków owsianych, ugotowanych w szklance wody (gotuj na wolnym ogniu 20 minut, możesz to zrobić wieczorem), do tego garść jagód i dwa orzechy włoskie; do picia sok z marchewki

II śniadanie

serek Activia, 2 ciasteczka owsiane, kilka truskawek

Obiad

ugotowane lub upieczone mięso drobiowe, pokrojone w kawałki, wymieszaj z kawałkami selera naciowego, melona, ogórka i kalarepki. Całość przypraw sokiem z cytryny i oliwą z oliwek, posyp pokrojoną kozieradką; do picia maślanka

Kolacja

grillowane dzwonki łososia lub pstrąga, skropione sokiem z cytryny i kroplą oliwy z oliwek. Zjedz je z sałatką z drobnych liści szpinaku, pomidorków koktajlowych, kukurydzy i pokrojonej w plastry czerwonej cebuli

PODZIEL SIĘ
Poprzedni artykułPrzeziębienie a grypa
Następny artykułSport w ciąży
Z zamiłowania kucharka. Kładę nacisk na naukę zdrowych nawyków żywieniowych. Jej drugą pasją obok pracy są ogród i literatura. Lubi długie spacery po lesie i aktywne formy spędzania czasu. Hoduje psy rasy corgy.