Dieta Atkinsa została opracowana przez nie żyjącego nowojorskiego kardiologa Roberta Atkinsa. W 1972 roku ukazała się Ameryce książka o nazwie Dr Atkins Diet Revolution, która w krótkim czasie stała się bestsellerem.
Autor uważał, że przyczyną otyłości jest nadmierne spożywanie cukrów prostych i złożonych i łączenie ich z tłuszczami. Dlatego stworzył program żywieniowy oparty o tłuszcze i białko. Tłuszcze w większości pochodzenia zwierzęcego stanowią w diecie Atkinsa ok. 60 % dziennej dawki kalorii. Atkins był przekonany, że jeśli węglowodany ograniczymy do minimum (20 g na dobę – odpowiednik ok. 3 łyżeczek cukru), organizm spala nagromadzony tłuszcz. Podobne przekonania wyznawał dr Kwaśniewski, który także stworzył dietę nisko węglowodanową.
Dieta Atkinsa do dziś jest bardzo popularna w Ameryce i Wielkiej Brytanii.
Będzie idealnym rozwiązaniem dla osób lubiących tłusto się odżywiać. Podczas jej stosowania zmienia się tempo przemiany materii oraz lekko zakwasza się krew. Dzięki temu nie mamy uczucia głodu. Jemy objętościowo niewielkie posiłki, za to kaloryczne, które dostarczą nam niezbędnej do życia energii.
Dieta Atkinsa nie może być stosowana przez osoby cierpiące na miażdżycę, nadciśnienie oraz wysoki poziom cholesterolu. Ponieważ dieta ta jest uboga w owoce i warzywa, mogą z czasem pojawić się niedobory mikroelementów. Dlatego podczas kuracji zaleca się stosowania suplementów witaminowych i minerałów (witamina C, beta-karoten, magnez, potas, koenzym Q10, l- karnityna).
Przeciwnicy diety wysokotłuszczowej ostrzegają przed jej konsekwencjami dla organizmu mogącymi objawiać się m in. zaburzeniami równowagi elektrolitowej (niedobór sodu), ryzykiem próchnicy, obciążeniem nerek i doprowadzenia w efekcie do skazy moczanowej. Program żywienia dr Atkinsa opiera się o 3 etapy.
I etap
Jest on najbardziej rygorystyczny, trwa 2 tygodnie. Węglowodany należy ograniczyć do minimum (20g /dobę), w związku z czym nie wolno jeść owoców, warzyw zawierających dużo skrobi (ziemniaki), słodyczy, miodu, pieczywa, produktów zbożowych, potraw mącznych, kasz, makaronu, ryżu, nabiału z wyjątkiem tłustego sera. Dieta opiera się o produkty wysoko tłuszczowe i białkowe, jak jajka, masło, tłusta śmietana, smalec, wędliny, ryby, zielone warzywa liściaste, tłuste mięso. W ten sposób dzięki takiej diecie w ciągu 2 tygodni możemy stracić od 4-6 kilogramów.
Należy spożywać 3 większe posiłki dziennie bądź 4-5 mniejszych. Trzeba pić dużo wody niegazowanej bądź źródlanej. Można pić herbatę i kawę.
II etap
Na tym etapie wprowadzamy do diety niewielkie ilości warzyw i owoców, przez to zwiększamy dawkę węglowodanów od 30-50 g/dobę. Zazwyczaj chudniemy w tym czasie ok. 1kg/tydzień. Ten etap kontynuujemy tak długo, aż uzyskamy wymarzoną sylwetkę. Można wprowadzać takie produkty jak nabiał, owoce, warzywa zawierające skrobię, rośliny strączkowe czy pełnoziarniste przetwory.
III etap
Tutaj stopniowo zwiększamy ilość węglowodanów najlepiej ok. 10 g tygodniowo, dopóki waga stanie nam w miejscu. Ten etap trwa maksymalnie do roku czasu. Należy pamiętać, by nie przekraczać 90 g węglowodanów/dobę. Powinno się kontrolować regularnie swoją wagę np. raz w tygodniu. Aby utrzymać sylwetkę wskazane są regularne ćwiczenia fizyczne.
Przykładowe menu I fazy
Przekąski stanowią wędliny.
ŚNIADANIE
- jajecznica lub jajka sadzone z bekonem, szynką lub kiełbasą,
- kawa bezkofeinowa lub herbata owocowa bądź ziołowa.
OBIAD
- wędliny, kurczak pieczony lub smażony,
- rosół drobiowy,
- mała porcja surówki,
- woda mineralna niegazowana.
KOLACJA
- pasztet z kurzych wątróbek,
- stek,
- surówka z sosem winegret,
- bita śmietana bez cukru.