Człowiek dzięki zmysłowi smaku potrafi odróżnić rodzaj smaku danej potrawy. Odczuwamy smaki dzięki kubkom smakowym, znajdującym się na języku.
Dzięki temu docierają do nas różne bodźce np. czy potrawa jest zbyt gorąca, kwaśna itp. Dotychczas mówiono o czterech podstawowych smakach: słonym, kwaśnym, gorzkim i słodkim.
W 1909 r. japoński psychofizyk Kikunae Ikeda wyodrębnił piąty smak – tzw. umami (oznacza smaczny, wyśmienity) – smak mięsa.
Niemalże po stu latach licznych badań, umami uznano za piąty rodzaj smaku. Za wykrywanie tego smaku odpowiada aminokwas kwas glutaminowy zawarty głównie w mięsie wołowym, sosach rybnych, serach pleśniowych, pastach krewetkowych, orzechach, grzybach, a także w zupkach chińskich i przyprawie maggi. Okazuje się, że naukowcy odkryli jeszcze jeden smak… tłuszczu. To szósty rodzaj smaku. Naukowcy z Australii i Nowej Zelandii dowiedli, że część ludzi jest bardziej a część mniej podatna na ten rodzaj smaku. Osoby bardziej podatne o dziwo rzadziej sięgają po tłuste przekąski, dzięki temu rzadziej mają kłopoty z nadwagą.
[vlikebox]