Cudowne właściwości oleju kokosowego

Cudowne właściwości oleju kokosowego
Reklama

Olej kokosowy przez wiele lat umieszczany był przez dietetyków na czarnej liście. Wiadomo jednak nie od dziś, że w przypadku wielu specyfików dietetycy bardzo się mylili.

Olej kokosowy przeżywa swój wielki renesans. Jest produktem wszechstronnym. Można go wykorzystać naprawdę na wiele sposobów. W temperaturze pokojowej przyjmuje postać stałą, powyżej zaczyna się topić. Nierafinowany olej kokosowy ma lekko żółty kolor i charakterystyczny zapach.

Stosowanie oleju kokosowego wspomaga pozbycie się grzybów, a szczególnie działa na Candidę.

Candida albicans to pasożytniczy grzyb z rodziny drożdżaków, który żyje w przewodzie pokarmowym człowieka, składając się na florę fizjologiczną jelita. Grzybicę organizmu bardzo trudno wyleczyć. Tym bardziej powinniśmy się zainteresować produktem, który sobie świetnie radzi z tym pasożytem. Ten rodzaj grzybicy dotyka coraz więcej osób. Candida szybko uodparnia się niestety na leki specjalistyczne. Dlatego olej kokosowy jest idealnym środkiem do leczenia Candidy. Olej kokosowy jest bogaty w kwas laurynowy, palmitynowy, kaprylowy, oleinowy i linolenowy. Dodatkowo posiada ogromne ilości witaminy B6, B2, C, a także pokłady potasu, magnezu, kwasu foliowego, wapnia, żelaza, sodu, cynku i fosforu. Prawdziwa bomba witaminowa. Właśnie dlatego warto nim zastąpić ten tradycyjny olej do smażenia. Na dodatek w przypadku oleju kokosowego możemy smażyć w wysokiej temperaturze. Olej ten przyczynia się też do utraty wagi, a ma także właściwości antybakteryjne i antywirusowe.

Cudowne właściwości oleju kokosowego
Cudowne właściwości oleju kokosowego

Badania wykazały, że olej kokosowy zawiera wapń, który bez problemu radzi sobie ze wzmacnianiem kości.

Stosowany zewnętrzne pomaga goić się ranom poprzez stymulowanie włókien kolagenowych. Enzymy antyoksydacyjne natomiast budują barierę przed wirusami i oczywiście też przed bakteriami, ale także przed grzybami. „Journal of Bacteriology” przekonują, że olej kokosowy potrafi zwalczyć gronkowca złocistego, który jest częstą przyczyną chorób skóry. Bardzo modne ostatnimi czasy stało się także olejowanie włosów i skóry. Szczególnie popularny jest właśnie olej kokosowy, dlatego jest często stosowany w kosmetyce dzięki swoim właściwościom zdrowotnym i pielęgnacyjnym. W kuchni, jak i w kosmetyce dzięki swoim właściwościom zdrowotnym i pielęgnacyjnym. Kwasy tłuszczowe zawarte w oleju kokosowym głęboko penetrują i odżywiają skórę, dzięki czemu jest on doskonałym kremem nawilżającym i wygładzającym. Z kolei antybakteryjne właściwości kwasu laurynowego sprawiają, że olej kokosowy doskonale zwalcza trądzik. By pozbyć się krost, można wcierać olej w skórę, jak również dodawać go do posiłków zamiast innych tłuszczów roślinnych. Dodatkowo olej kokosowy chroni skórę przed słońcem, gdyż wykazuje to samo działanie, co krem z filtrem SPF 10.

Cudowne właściwości oleju kokosowego
Cudowne właściwości oleju kokosowego

Jeżeli podoba Ci sie nasz artykuł udostępnij go dalej lub polub naszą stronę, Dziękujemy !

Udostępnij ten artykuł

Pozyskiwany z miąższu kokosa olej powszechnie uważa się za najzdrowszy olej na ziemi.

Oczywiście, najlepszy ten tłoczony na zimno, jak w przypadku większości olei. W temperaturze do 26 stopni C zachowuje postać stałą, jest biały jak smalec, ale w odróżnieniu od niego posiada widoczne słoje i bardzo przyjemny koksowy zapach. W wyższej temperaturze staje się płynny.

Komentarze

comments

PODZIEL SIĘ
Poprzedni artykułJak walczyć z miażdżycą?
Następny artykułDetoksykacja krwi ważna dla organizmu
Z zamiłowania kucharka. Kładę nacisk na naukę zdrowych nawyków żywieniowych. Jej drugą pasją obok pracy są ogród i literatura. Lubi długie spacery po lesie i aktywne formy spędzania czasu. Hoduje psy rasy corgy.