Wegetarianizm z roku na rok zjednuje sobie coraz więcej zwolenników. W języku łacińskim wegetarianizm to vegetabilis czyli roślinny.
Założeniem tej diety jest spożywanie wyłącznie produktów pochodzenia roślinnego (zboża, kasze, ryże, soja, makarony, orzechy, rośliny strączkowe, warzywa, owoce, grzyby, miód, ewentualnie mleko i jego przetwory oraz jaja) i wyeliminowanie produktów pochodzenia zwierzęcego – głównie mięsa.
Prawidłowo skomponowana dieta wegetariańska uważana jest za jedną z najzdrowszych diet na świecie.
Wegetarianizm dzieli się na kilka rodzajów, w zależności w jakim stopniu ograniczamy produkty zwierzęce:
- Semiwegetarianizm – trochę niesłusznie zaliczany do tego rodzaju diety, dopuszcza spożywanie niewielkich ilości mięsa i ryb.
- Laktoowowegetarianizm – najbardziej popularny rodzaj wśród wegetarian. Dopuszcza spożywanie mleka i jego przetworów, jaj i miodu.
- Laktowegetarianizm – wyklucza spożywanie jaj.
- Owowegetarianizm – dopuszcza spożycie jaj jako produktów pochodzenia zwierzęcego.
- Weganizm – spożywanie wyłącznie produktów roślinnych.
- Witarianizm – spożywanie wyłącznie surowych roślin (owoców i warzyw).
- Frutarianizm – spożywanie wyłącznie surowych owoców.
Wegetarianizm to dość stara dieta.
Wywodzi się z Indii, gdzie pojawiła się w II w. p.n.e. Miała charakter religijno-filozoficzny. Obecnie dieta wegetariańska stała się stylem życia. Związana jest z nią ideologia. Ludzie ją propagujący sprzeciwiają się zabijaniu zwierząt. Jak każda dieta ma sowich zwolenników i przeciwników. Zwolennicy uważają ją za dietę bardzo korzystną dla zdrowia, w przeciwieństwie do diety obfitującej w mięso, które w przewodzie pokarmowym podlega procesom gnilnym, wytwarzając groźne dla zdrowia toksyny. Przeciwnicy wegetarianizmu twierdzą, że dieta bezmięsna jest niekompletna i może prowadzić do niedoborów witamin, zwłaszcza B12 i D, białka i minerałów (żelazo, cynk, kwas foliowy, wapń). Witaminę B12 znajdziemy w jajach i mleku. Żelazo znajdziemy w szpinaku, jabłkach, kaszach. Kwas foliowy zawierają orzechy ziemne, owoce i warzywa liściaste. Wapń znajdziemy w chlebie razowym, pestkach słonecznika oraz przetworach mlecznych. Cynku szukajmy w jajach, warzywach i roślinach strączkowych.
Wegetarianie za silny argument uznają fakt, iż przewód pokarmowy człowieka różni się od zwierząt drapieżnych, żywiących się mięsem.
Zapominają też, że w wyglądzie przewodu pokarmowego różnimy się także od zwierząt roślinożernych jak np. krowa. Wniosek stąd jest prosty – człowiek jest przystosowany zarówno do spożywania produktów roślinnych jak i zwierzęcych.
ZALETY
– Wegetarianizm jest jedną z najzdrowszych diet na świecie,
– Wegetarianie rzadziej zapadają na nowotwory, chorobę wieńcową (zawały, udary mózgu, miażdżyca, nadciśnienie), cukrzycę,
– Wegetarianie żyją średnio o 20 lat dłużej od osób, które spożywają mięso i produkty zwierzęce,
– Wegetarianie są zazwyczaj szczuplejsi od osób spożywających produkty zwierzęce i mają niższy poziom cholesterolu,
– Dobrze skomponowana dieta wegetariańska jest obfita w witaminę C, błonnik, który ułatwia trawienie oraz zawiera mało tłuszczu,
– Niska gęstość energetyczna pokarmów, czyli niewiele kalorii w dużej ilości pożywienia.
WADY
– U kobiet wegetarianek częściej występują zaburzenia miesiączkowania,
– Większe ryzyko wystąpienia anemii, krzywicy kości u dzieci będących na diecie wegetariańskiej,
– Wegetarianie są narażeni na niedobory białka, witamin B12, D, żelaza, kwasu foliowego, wapnia i cynku,
– Nadmiar błonnika w diecie może być szkodliwy dla przewodu pokarmowego,
– Nadmiar produktów zbożowych obfitujących w węglowodany może okazać się tuczący,
– Przygotowanie zbilansowanych potraw wegetariańskich może pochłaniać sporo czasu,
– Nie zaleca się stosowania diety wegetariańskiej u małych dzieci, kobiet planujących zajść w ciążę lub w ciąży i w okresie karmienia piersią oraz u osób osłabionych i schorowanych.