Dietę South Beach wymyślił amerykański kardiolog dr Arthur Agatson. To w zasadzie styl odżywiania, a nie krótkotrwała dieta.

Polega on na wyeliminowaniu z codziennego jadłospisu wysoko przetworzonych węglowodanów (białe pieczywo, makaron), tłuszczy nasyconych (smalec, masło) na rzecz bogatych w białko pokarmów, węglowodanów złożonych i tłuszczy nienasyconych (olej rzepakowy, oliwa z oliwek).

Dieta South Beach nazywana jest dietą Plaż Południa.

Jest całkowicie bezpieczna i korzystnie wpływa na pracę serca. Co ważne – nie musimy obliczać ciągle kalorii. Żywienie podzielone zostało trzy fazy.

Przeciwskazania do stosowania diety South Beach

– osoby chore na cukrzycę

– osoby z wysokim poziomem cholesterolu powinny ograniczyć spożywanie jajek na rzecz ryb.

I FAZA

– trwa 2 tygodnie, jest dość trudna, bo wymaga sporo dyscypliny i samozaparcia. Należy całkowicie zrezygnować ze słodyczy, pieczywa, makaronu, ryżu, kukurydzy, płatków śniadaniowych, owoców oraz ziemniaków, buraków, marchwi, alkoholu, mleka, kefiru, jogurtu, tłustych serów, masła, kawy i coca-coli! ale za to można pozbyć się aż 6 kilogramów! Powinno się spożywać produkty o jak najniższym IG czyli indeksie glikemicznym. Z czasem będzie można sięgnąć po produkty z nieco wyższym wskaźnikiem IG. W tym czasie organizm przestawia się na nowy sposób odżywiania, odzwyczajając się złych nawyków, obniża się również poziom cukru we krwi, dlatego w tej fazie możemy czuć większe zmęczenie i rozdrażnienie. Należy zażywać preparaty multiwitaminowe i z wapniem. Takie ogólne osłabienie zwykle mija w drugiej fazie. Należy spożywać 3 duże posiłki oraz 2 przekąski. Należy pić dużo niegazowanej wody mineralnej, można pić soki warzywne, kawę bezkofeinową, herbatę bez teiny (rooibos).

Produkty dozwolone

– jaja (ale nie w przypadku osób z wysokim poziomem cholesterolu!)

– rośliny strączkowe

– ryby

– chude mięso

– oliwa z oliwek

– orzechy

– warzywa (seler, ogórek, cukinia, sałata, kapusta, brokuły, szpinak, pomidory)

– kakao

Przykładowe menu w fazie I

  • śniadanie: szklanka soku warzywnego – omlet z warzywami – kawa bezkofeinowa lub herbata ziołowa
  • przekąska: łodyga selera naciowego serkiem topionym light
  • obiad: talerz sałatki (salata, ogórek, zielona papryka, pomidor, sos winegret)podwieczorek: chłodnik gaz pacho
  • kolacja: łosoś z grilla – szparagi gotowane na parze – sałatka orientalna
  • deser: krem cytrynowy z serka ricota

II FAZA

– trwa bliżej nieokreślony czas, by dojść do pożądanej. Możemy stopniowo wprowadzać owoce do menu. Należy jeść jednak z umiarem, by się nie przejadać.

Produkty dozwolone:

– ziemniaki

– kukurydzę

– marchew

– buraki

– pszenne pieczywo

– fasolę- arbuzy

– banany

– ananasy

– czerwone wino

Rzadko można sięgnąć po ciastka, makaron, ryż, naleśniki, płatki kukurydziane, miód, lody, dżem misko słodzony, gorzką czekoladę.

Przykładowe menu w fazie II:

  • śniadanie: płatki śniadaniowe z jagodami i szklanką jogurtu bez tłuszczu – kawa bezkofeinowa lub herbata ziołowa
  • przekąska: małe zielone jabłko
  • obiad: sałatka drobiowa z jabłkiem – pieczone pomidory
  • podwieczorek: jogurt 0%
  • kolacja: dorsz pieczony w folii – sałatka cesarska
  • deser: pistacje w czekoladzie

III FAZA

– powinna trwać przez całe życie, można jeść wszystko lecz z umiarem, by znów nie przytyć. Należy jeść ostrożnie produkty o indeksie glikemicznym powyżej 60.

PODZIEL SIĘ
Poprzedni artykułCzerwony krzew – czyli rooibos
Następny artykułJęczmień oka
Z zamiłowania kucharka. Kładę nacisk na naukę zdrowych nawyków żywieniowych. Jej drugą pasją obok pracy są ogród i literatura. Lubi długie spacery po lesie i aktywne formy spędzania czasu. Hoduje psy rasy corgy.