Dieta kopenhaska trwa 13 dni, w tym czasie jesteśmy w stanie schudnąć od 7 do nawet 20 kg, w zależności od masy wyjściowej.

Zadaniem jej jest pobudzenie przemiany materii oraz uregulowanie metabolizmu. Po przeprowadzeniu diety efekt utrzymuje się przed 2 lata, dlatego też nie należy jej powtarzać przez ten czas.

Dieta kopenhaska nazywana jest też dietą szwedzką.

Nie można skracać ani wydłużać czasu kuracji. Jeśli nie uda nam się w pełni przestrzegać zaleceń diety, należy ją przerwać. Po dopiero trzech miesiącach można rozpocząć dietę na nowo. W trakcie jej stosowania nie wolno spożywać alkoholu, słodyczy, produktów zbożowych oraz gumy do żucia.

Dieta kopenhaska z uwagi na monotonię posiłków polecana jest osobom zdrowym i wytrwałym.

Przed rozpoczęciem diety najlepiej skonsultować się z lekarzem. Nie powinny jej stosować osoby z nadciśnieniem oraz z problemami żołądkowymi, a także ludzie intensywnie trenujący, ciężko pracujący fizycznie, a także kobiety w ciąży. Dieta ta dostarcza organizmowi ok. 800 – 1000 kalorii. To dość mało, dlatego możemy czuć się trochę osłabieni. Przez pierwsze trzy dni będziemy czuć duży głód. Potem mija i czujemy się radośni i zadowoleni. Na głód najlepsza jest szklanka wody niegazowanej bądź zielona herbata. Można podczas stosowania diety przyjmować też preparaty witaminowe.

Polega na jedzeniu trzech posiłków dziennie o stałych porach. Obiad należy spożywać między 12-14, kolację natomiast przed 18.

Dieta kopenhaska polega na spożywaniu dość m monotonnych posiłków, składających się z chudego mięsa (kurczak, indyk) bądź ryby (dorsz lub pstrąg), warzyw (sałata, marchew brokuł lub kalafior), jaj, chudych wędlin oraz niewielkiej ilości owoców (jabłka, pomarańcze, grejpfruty). Wegetarianie zamiast mięsa mogą spożywać tofu. Codziennie należy wypijać ok. 2 litrów wody, wskazana jest też zielona herbata. Na czczo każdego dnia należy wypić kubek czarnej kawy z kostką cukru. W menu można zamieniać kolejność obiadu i kolacji ale tylko w ramach tego samego dnia.

[vlikebox]

PLAN DIETY KOPENHASKIEJ

DZIEŃ 1 i 8

  • Śniadanie: 1 kubek kawy, 1 kostka cukru
  • Obiad: 2 jajka na twardo, gotowany szpinak 100g, 1 pomidor
  • Kolacja:1 duży befsztyk, sałata z olejem i cytryną 150g

DZIEŃ 2 i 9

  • Śniadanie:1 kubek kawy,1 kostka cukru
  • Obiad:1 duży befsztyk, sałata z olejem i cytryną 150g
  • Kolacja:1 plaster szynki, 2-3 szklanki jogurtu naturalnego

DZIEŃ 3 i 10

  • Śniadanie:1 kubek kawy,1 kostka cukru, 1 grzanka z razowego pieczywa
  • Obiad: gotowany szpinak,1 świeży owoc, 1 pomidor
  • Kolacja:1 plaster szynki, 2 gotowane jajka, sałata z olejem i cytryną 150g

DZIEŃ 4 i 11

  • Śniadanie:1 kubek kawy,1 kostka cukru
  • Obiad: tarta marchewka 150g, jajko na twardo, twarożek naturalny 100g
  • Kolacja: sałatka owocowa 100g, 2-3 szklanki jogurtu naturalnego

DZIEŃ 5 i 12

  • Śniadanie: duża tarta marchew z cytryną
  • Obiad: duża chuda ryba
  • Kolacja:1 befsztyk, sałata i brokuły 200g

DZIEŃ 6 i 13

  • Śniadanie: 1 kubek czarnej kawy, 1 kostka cukru
  • Obiad: kurczak gotowany 150g, sałata z olejem i cytryną 150g
  • Kolacja: 2 jajka na twardo, duża marchewka

DZIEŃ 7

  • Śniadanie: 1 kubek herbaty bez cukru
  • Obiad: kawałek chudego grillowanego mięsa 150g
  • Kolacja: nic
PODZIEL SIĘ
Poprzedni artykułDobroczynny owoc jagody acai
Następny artykułDieta F.X Mayra
Z zamiłowania kucharka. Kładę nacisk na naukę zdrowych nawyków żywieniowych. Jej drugą pasją obok pracy są ogród i literatura. Lubi długie spacery po lesie i aktywne formy spędzania czasu. Hoduje psy rasy corgy.