Dieta oparta na spożywaniu kapusty w postaci zupy jest bardzo skuteczna, prosta w przygotowaniu. Trwa zazwyczaj 7 dni. Nazwano ją też dietą „prezydencką”, gdyż stosował ją ponoć Aleksander Kwaśniewski, który schudł w krótkim czasie. Stosowało ją również wiele innych gwiazd.
Dieta ta nie wymaga zbytniego wysiłku. Jeśli lubimy jeść kapustę, to tym bardziej stanie się dla nas przyjemnością, a nie udręką. W ciągu tygodnia można zgubić aż 4 – 7 kilogramów, w zależności od ilości dodatków jakie będziemy spożywać oprócz zupy kapuścianej. Po zakończonej diecie aby uniknąć efektu jo-jo nie można wracać do starych nawyków żywieniowych, lecz przejść na dietę niskokaloryczną.
Kluczem diety kapuścianej jest spożywanie zupy z kapusty. Kapusta jest mało kaloryczna (w 100 g ma 20 kcal) i zawiera wiele cennych witamin (A, C, E, B1, B2, B6, kwas foliowy) i minerałów (sód, potas, magnez, fosfor, wapń, mangan, karoteny, jod, chlor). Kapuśniak możemy jadać w dowolnych ilościach w porze obiadowej.
Śniadania i kolacje są bardziej urozmaicone:
1 dzień – jemy owoce np. jabłka, pomarańcze, arbuz, melon (oprócz bananów)
2 dzień – jemy warzywa, najlepiej zielone (oprócz fasoli, grochu i kukurydzy)
3 dzień – jemy owoce (oprócz bananów) i warzywa np. marchew, ogórki, kalafior, pomidory (oprócz ziemniaków)
4 dzień – mleko odtłuszczone (8 szklanek) i banany (3-4 sztuki)
5 dzień – owoce, mięso (do 0,5 kg, najlepiej wołowina, pierś z kurczaka lub indyka) bądź chudą rybę z warzywami
6 dzień – to samo co dnia piątego
7 dzień – jemy gotowany brązowy ryż lub kaszę, warzywa oraz soki warzywne
Zupa z kapusty – przepis:
– główka kapusty białej lub włoskiej
– 3 cebule
– 2 czerwone papryki
– 2 zielone papryki
– 1 żółta papryka
– 3 marchewki
– 6 pomidorów
– pęczek selera naciowego lub kalarepki
-1 łyżka oleju- pieprz, pietruszka, koper, curry, ewentualnie estragon, czosnek, bazylia, sproszkowana papryka
Kapustę, pomidory (sparzone wcześniej), seler i paprykę pokroić na małe lub średnie kawałki i podsmażyć na łyżce oleju, dodać drobno pokrojoną cebulę. Następnie zalać wodą i dusić, do momentu, gdy warzywa będą miękkie (ok. 10 min). Zupę doprawić według uznania przyprawami. Nie solić!
Trzeba pić dużo niegazowanej wody mineralnej (co najmniej 1 litr), pić herbatę niesłodzoną (ziołowa, owocowa), kawę, świeże soki, odtłuszczone mleko. Dieta kapuściana obfituje w błonnik, jest więc lekkostrawna. Nie obciąża organizmu, a wręcz doda nam energii.
Czego nie można:
– spożywać alkoholu
– cukru
– soli-
– tłuszczu
– pieczywa
– jeść potraw smażonych
– produktów zbożowych