Dieta Dr Gersona jest bardzo skuteczną terapią w walce z wieloma przewlekłymi chorobami, w tym m in. cukrzycy, gruźlicy, niewydolności nerek, chorobach stawów, czerniakach, migrenach, chorobach serca, nowotworach z przerzutami.

Dr Max Gerson stworzył podstawy tej diety, gdyż sam w młodości cierpiał na uporczywe migreny. Dietę wypróbował na sobie i dolegliwość ustąpiła. Z czasem zalecał swoją terapię chorym cierpiącym na powyższe schorzenia. I to o dziwo z dobrym skutkiem.

Dieta Gersona jest naturalna i bardzo różnorodna pod względem odżywczych składników pokarmowych. Uzupełnia niedobory witamin, mikroelementów i enzymów.

Opiera się na spożywaniu owoców i warzyw z upraw ekologicznych, świeżych sokach. Wyklucza całkowicie spożycie soli, mięsa, tłuszczu, produktów przetworzonych, konserwowanych chemicznie, wędzonych, mrożonych itp. Spożywamy jedynie świeże posiłki, warzywa mogą być duszone we własnym sosie. W zamian za wyeliminowanie z diety sodu, należy spożywać maksymalnie dużo potasu.

Dieta jest lekkostrawna. Jednakże decydując się na jej stosowanie należy skonsultować się z lekarzem.

Powinno się ją stosować pod okiem specjalisty.  Terapia dr Gersona opiera się na leczeniu przyczyn choroby, a nie skutków. Gerson dostrzegł związek pomiędzy zanieczyszczeniem środowiska i tym samym toksyn, jakie spożywamy wraz z pokarmem a powstawaniem licznych przewlekłych schorzeń.  Dlatego, aby wyleczyć organizm człowiek musi unikać toksyn. Jeść produkty tylko z upraw ekologicznych. Unikać mikrofalówek, szybkowarów, past do zębów z fluorem, wszelkich chemikaliów, w tym trwałej ondulacji, dezodorantów, wykładzin dywanowych. Do jedzenia należy unikać wyrobów z aluminium, używać tych ze stali nierdzewnej, emaliowanych, ceramicznych, szkła. Należy jeść mało, a często.

[vlikebox]

Przez okres 6-12 tygodni należy ograniczyć dietę do spożywania jedynie, owoców, warzyw i świeżych soków i sałatek warzywnych.

Należy pić dużo soków (13 szklanek), wody w małych ilościach bo rozcięcia soki. Można też jeść ziemniaki i płatki owsiane, chleb żytni bez soli i zupę Hipokratesa. Po tym okresie można włączyć chudy ser bez soli i naturalny jogurt. Należy regularnie robić sobie lewatywy z kawy. Jest to bardzo ważny element terapii. Bez częstego odtruwania organizmu, można umrzeć na śpiączkę wątrobową. Jak to zrobić? 3 średnio czubate łyżki stołowe mielonej kawy prawdziwej (nie rozpuszczalnej, nie zdekofeinizowanej) na 1 lewatywę – 1 litr wody. Na raz przygotowuje się stężony wywar na całą dobę. Kawę wsypać ostrożnie do gotującej się wody w dużym garnku. (Nie do zimnej, bo wykipi.) Ilość wody nie ma znaczenia. Zamieszać, zmniejszyć ogień do minimalnego wrzenia. Przykryć nie całkiem szczelnie (inaczej wykipi) i zaparzać 15-20 min.. Ostudzić, przecedzić przez płótno. Przygotowany koncentrat rozlewa się po równo do zaplanowanej ilości butelek. Podając lewatywę bierze się wywar z jednej butelki i dopełnia wodą do 1 litra. Stosować w temperaturze ciała.

Lewatywę przyjmować najlepiej leżąc na prawym boku z kolanami podciągniętymi do brzucha.

Wlewać powoli, inaczej jelito zareaguje kurczem. W razie dyskomfortu zamknąć kranik i odczekać, aż przejdzie. W trakcie wlewania głęboko oddychać, aby roztwór zassał się do jelita. Starać się utrzymać w sobie 10-15 min. Nie przewracać się z boku na bok. Jeśli nie ma parcia po kwadransie, wstać i poruszać się normalnie, póki parcie nie wystąpi.

Produkty zalecane w diecie Gersona

  • owoce
  • warzywa
  • świeże soki owocowe, warzywne
  • świeże surówki
  • zupa Hipokratesa

Przepis

  • 1 średni seler korzeniowy
  • 1 średni korzeń pietruszki (o płaskich listkach, nie „kędzierzawych”) lub pasternaku,
  • 2 małe pory (lub zamiast nich – 2 małe cebule)
  • kilka ząbków czosnku
  • trochę zielonej pietruszki (nie za dużo, 1/2 małego pęczka – kwasy aromatyczne i sód)
  • 70 dag lub więcej pomidorów (zimą można bez pomidorów)
  • 50 dag ziemniaków.

Jarzyn nie obierać, ale wymyć, wyszorować i grubo pokrajać. Następnie zalać wodą w garnku 2-litrowym tak, aby tylko pokryła jarzyny. Na dużym ogniu doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i gotować powoli przez 2,5 – 3 godziny, po czym partiami przepuścić przez młynek do potraw, maszynkę do mięsa lub zmiksować, Nie powinno być włókien!Przed przepuszczeniem przez młynek rozgnieść ubijakiem do ziemniaków. Można przechowywać w lodówce nie dłużej niż 2 dni, podgrzać za każdym razem żądaną ilość. Nie wkładać gorącej do lodówki, inaczej się skwasi. Dopiero po ostudzeniu do temperatury pokojowej. Podane ilości pomidorów i cebuli można zwiększać lub zmniejszać. Cebulę pokrajaną w drobną kostkę można zbrązowić najpierw na brytfance w piekarniku bez tłuszczu, zupa przybierze wtedy smak cebulowej francuskiej.

Produkty dozwolone w diecie Gersona

Przyprawy w małych ilościach

Ziele angielskie, anyż, cząber, estragon, kolendra, koper ogrodowy, koper włoski, liście laurowe, majeranek, gałka muszkatołowa, rozmaryn, szafran, szałwia, szczaw, tymianek. Szczypiorek, cebula, czosnek i pietruszka można używać w większych ilościach i często poprawiają one smak.

Chleb

Dopuszcza się jako przekąskę jedną kromkę dziennie chleba żytniego pełnoziarnistego na zakwasie – bezsolnego (pod warunkiem spożycia zaleconych potraw, nie zamiast, przy dobrym apetycie).

Słodziki

Brązowy nieoczyszczony cukier, melasa niesiarczynowana, syrop klonowy, miód.

Olej lniany tłoczony na zimno

Zużyć w 3 tygodnie po otwarciu butelki. Przechowywać zamknięty w lodówce. Przed otwarciem wolno przechowywać w lodówce do 3 miesięcy, w zamrażarce do 6 miesięcy. Nie gotować, nie podgrzewać. Nie dodawać np. od razu do gorących dymiących ziemniaków w mundurkach.

Ryż brązowy lub mieszany biały z brązowym

Dopuszczalny raz na tydzień.

Produkty zabronione w diecie Gersona

  • Nikotyna,
  • Sól i wszystkie zamienniki soli,
  • Butelkowane rafinowane,
  • Puszkowane solone,
  • Mrożone,
  • Wędzone,
  • Przetwory konserwowane siarką,
  • Marynowane,
  • Zupy w proszku,
  • Alkohol,
  • Biała mąka,
  • Ananasy,
  • Napoje gotowe ze sklepu,
  • Awokado. Zbyt dużo kwasów tłuszczowych,
  • Ogórki. Zbyt dużo sodu i źle łączą się z sokami (niestrawność),
  • Ciastka,
  • Olej, z wyjątkiem lnianego tłoczonego na zimno,
  • Cukier,
  • Orzechy. Zbyt dużo kwasów tłuszczowych,
  • Cukierki,
  • Owoce jagodowe (z wyjątkiem porzeczek). Ich kwasy aromatyczne wywołują niekorzystne reakcje,
  • Czekolada,
  • Ostre przyprawy (pieprz, papryka),
  • Farby do włosów, trwałe ondulacje,
  • Soda oczyszczona w potrawach,
  • Fluor w paście do zębów, płukankach do gardła,
  • Grzyby,
  • Kiełki. Zawierają niekompletne aminokwasy, wywołujące toczeń (rośliny tak bronią się przed zwierzętami),
  • Sól gorzka,
  • Herbata,
  • Warzywa strączkowe i wyroby z nich. Suche nasiona zawierają inhibitory enzymów, utrzymujące je “w stanie uśpienia”. Dlatego powodują gazy. Świeża fasolka szparagowa i groszek zielony są dopuszczalne. Wyjątkowo można wrzucić do zupy garść soczewicy dla zmiany smaku, generalnie unikać,
  • Kakao,
  • Śmietana,
  • Kawa, także rozpuszczalna (instant),
  • Tłuszcz,
  • Lody,
  • Woda do picia,
  • Zabronione są wszelkie tłuszcze zwierzęce: śmietana, masło, jogurt zawierający tłuszcz, jaja, ser z zawartością tłuszczu.

Przykładowy jadłospis

Śniadanie

1 szklanka soku, płatki owsiane, duszone owoce

Obiad

Surówka,1 szklanka ciepłej zupy, 1 szklanka soku, duży pieczony ziemniak, jarzyny gotowane. Deser: duszone lub surowe owoce (Na jednym talerzu można podać np. sałatkę ziemniaczaną, buraki z musem jabłkowym na ciepło, marchew z jabłkiem na surowo).

Kolacja

Surówka, 1 szklanka ciepłej zupy, 1 szklanka soku, duży pieczony ziemniak, jarzyny gotowane, 2 rodzaje. Deser: surowe lub duszone owoce.

PODZIEL SIĘ
Poprzedni artykułDieta śródziemnomorska
Następny artykułWzdęcia
Z zamiłowania kucharka. Kładę nacisk na naukę zdrowych nawyków żywieniowych. Jej drugą pasją obok pracy są ogród i literatura. Lubi długie spacery po lesie i aktywne formy spędzania czasu. Hoduje psy rasy corgy.