Grupa krwi decyduje o upodobaniach organizmu do danego stylu życia, odżywiania. Dlaczego jedni są całe życie szczupli, czują się świetnie, a inni całe życie walczą z nadwagą i ciągłym zmęczeniem?
Jeśli właściwie dobierzemy dietę zgodną z naszą grupą krwi, możemy być pewni, że nasz organizm będzie prawidłowo funkcjonował, będziemy odporni na wirusy. Od wieków wiadomo, że każda grupa krwi posiada nieco inne potrzeby żywieniowe. Dlatego ważne jest, aby znając swoją grupę krwi wiedzieć o podstawowych zasadach zdrowego odżywiania pod tym kątem.
Grupa krwi 0
Grupa krwi 0 należy do najstarszych, jest najbardziej podstawową pozostałością na szczycie łańcucha pokarmowego, z silnym systemem odpornościowym. Źródłem pożywienia przyjaznego dla organizmu człowieka o grupie krwi 0 nie są produkty mleczne i zbożowe. Przy diecie typu 0 w początkowej fazie możesz stracić na wadze, ograniczając w swym jadłospisie zboża, chleb i rośliny strączkowe. Dieta grupy 0 powinna obfitować w produkty pochodzenia zwierzęcego. Należy unikać za to produktów pszenicznych. Grupy 0 mają tendencję do niższego poziomu hormonu tarczycy. Ten stan, nazywany niedoczynnością tarczycy, występuje dlatego, że grupa ta ma tendencję do wytwarzania zbyt małej ilości jodu – materiału, którego jedynym zadaniem jest produkcja hormonu tarczycy. Symptomami niedoczynności tarczycy jest przybór wagi, zatrzymanie płynów w organizmie, zmęczenie a nawet zanik mięśni.
Produkty zalecane w diecie
– Wodorosty – zawierają jod, zwiększają produkcję hormonu tarczycy,
– Owoce morza – zawierają jod, zwiększają produkcję hormonu tarczycy,
– Sól jodowana – zawiera jod, zwiększa produkcję hormonu tarczycy,
– Wątroba – jest źródłem witaminy B, sprzyja wydajnemu metabolizmowi,
– Czerwone mięso – sprzyja wydajnemu metabolizmowi,
– Kapusta włoska, szpinak, brokuły – sprzyjają wydajnemu metabolizmowi.
Produkty niezalecane w diecie
– Gluten pszenicy – zakłóca produkcję insuliny, zwalnia metabolizm,
– Kukurydza – zakłóca produkcję insuliny, zwalnia metabolizm,
– Fasola nerkowata(kidney) – pogarsza wykorzystanie kalorii,
– Fasola navy – pogarsza wykorzystanie kalorii,
– Soczewica – hamuje właściwy metabolizm odżywczy,
– Kapusta – hamuje działanie hormonu tarczycy,
– Brukselka – hamuje działanie hormonu tarczycy,
– Kalafior – hamuje działanie hormonu tarczycy,
– Gorczyca – hamuje działanie hormonu tarczycy.
Grupa krwi A
Grupa A będzie prawidłowo funkcjonować stosując dietę wegetariańską. Dzięki niej możemy wzmocnić system odpornościowy i potencjalnie zapobiec rozwojowi zagrażających życiu chorobom. Przodkami grupy A byli rolnicy prowadzący osiadły tryb życia. Mięso dla tej grupy nie jest wskazane, ponieważ spowalnia metabolizm i odkłada się w postaci tłuszczu. Gdy odstawimy mięso, na początku możemy znacznie stracić na wadze, ponieważ wyeliminujemy z diety toksyczne produkty. Nabiał również jest słabo trawiony przez osoby z grupą krwi A i prowokuje reakcje insulinowe – kolejny czynnik spowalniający metabolizm. Oprócz tego produkty mleczne zawierają wysoko nasycone tłuszcze, które upośledzają serce oraz prowadzą do otyłości i cukrzycy. Osoby z grupą krwi A mogą spożywać pszenicę, ale nie w nadmiarze, gdyż ich tkanka mięśniowa legnie nadmiernemu zakwaszeniu. Można spożywać nie duże ilości produktów mlecznych, jak kefiry, jogurty. Bardzo wskazany jest ser sojowy (tofu) i mleko sojowe. Grupa A powinna zwrócić uwagę na pożywienie zdrowe, niskotłuszczowe oraz uzupełniać je warzywami i zbożami.
Produkty zalecane w diecie
– Oleje roślinne – wzmagają skuteczność trawienia, zapobiegają zatrzymywaniu płynów,
– Produkty sojowe – wzmagają skuteczność trawienia, szybko są metabolizowane,
– Warzywa – wzmagają skuteczność metabolizmu, przyspieszają ruch robaczkowy jelit,
– Ananas – zwiększa utylizację kalorii, przyspiesza ruch robaczkowy jelit.
Produkty niezalecane w diecie
– Mięso – słabo trawione, magazynowane w organizmie w postaci tkanki tłuszczowej; zwiększa ilość toksyn trawiennych,
– Nabiał – zaburza metabolizm składników odżywczych,
– Fasolka nerkowata – zaburza wydzielanie enzymów trawien(kidney) nych, spowalnia metabolizm,
– Fasolka limejska – zaburza wydzielanie enzymów trawiennych, spowalnia metabolizm,
– Pszenica (w nadmiarze) – osłabia utylizację kalorii.
Grupa krwi B
Grupa B podobna jest trochę do grupy 0, ale posiada też swoje cechy. Generalnie silne i czujne osoby z grupą krwi B zazwyczaj potrafią stawiać opór wielu najgroźniejszym chorobom typowym dla współczesnego życia, takim jak choroby serca i rak. A nawet jeśli nabawią tych chorób, istnieje większe prawdopodobieństwo, że je zwyciężą. Osoby z grupą krwi B jako że są nieco odrębne, wydają się bardziej podatne na egzotyczne zaburzenia systemu odpornościowego, takie jak stwardnienie rozsiane, toczeń i syndrom chronicznego zmęczenia. Dieta dla grupy krwi B jest zrównoważona i urozmaicona, obejmując szeroki wachlarz żywności. Grupy B, które chcą stracić na wadze, powinny definitywnie unikać pszenicy. Jeśli osoby z grupa krwi B przestają, spożywać żywność zawierającą toksyczne lektyny, to z powodzeniem udaje się im kontrolować wagę. Osoby z grupą krwi B powinny spozywać dużo nabiału. Niektórzy ludzie są zdziwieni, że chociaż zalecenia dietetyczne dla osób z grupa krwi B zachęcają do spożywania produktów mlecznych, to jednak nie mają oni problemów z kontrolą, wagi. Powinny jednak wystrzegać się jedzenia kurczaków, orzechów i pestek.
Produkty zalecane w diecie
– Zielone warzywa – pomagają w efektywnym metabolizmie,
– Mięso – pomaga w efektywnym metabolizmie,
– Jaja i niskotłuszczowe produkty mleczne – pomagają w efektywnym metabolizmie,
– Wątroba – pomaga w efektywnym metabolizmie,
– Herbata z lukrecji – przeciwdziała hipoglikemii.
Produkty niezalecane w diecie
– Kukurydza – zakłóca efektywność insuliczną, spowalnia tempo metabolizmu, przyczyna hipoglikemii,
– Rośliny strączkowe – zakłócają właściwe przyswajanie żywności, spowalniają tempo metabolizmu, przyczyna hipoglikemii,
– Orzeszki ziemne – zakłócają efektywność metabolizmu, zakłócają funkcje wątroby, przyczyna hipoglikemii,
– Siemię sezamu – spowalnia tempo metabolizmu, przyczyna hipoglikemii,
– Gryka – zakłóca trawienie, spowalnia tempo metabolizmu przyczyna hipoglikemii,
– Pszenica – zakłóca procesy trawienne i metaboliczne, powoduje, że żywność jest składowana w organizmie w postaci tłuszczu, zamiast być spalana w energii, zakłóca efektywność insuliczną.
Grupa krwi AB
Grupa krwi AB jest najmłodszą grupą, ma ją 2-5 % populacji. Antygeny wytwarzane przez grupę krwi AB są czasami podobne do produkowanych przez grupę A, czasami B, a niekiedy są fuzją ich obu. Ta różnorodność jakości może być pozytywna lub negatywna, zależnie od okoliczności. Większość żywności, która jest niewskazana dla osób z grupą A bądź B, jest na ogół zła także dla grupy AB, chociażwystępuje kilka wyjątków. Osoby z grupą krwi AB są często silniejsi i bardziej aktywni niż z grupą krwi A. Powinna spożywać mięso, ecz w oganicznonych ilościach, unikać tych wędzonych. Należy spożywać dużo warzyw i owoców. Unikać raczej pszenicy.
Produkty zalecane w diecie
– Tofu – pomaga w efektywnym metabolizmie,
– Produkty mleczne – regulują produkcję insuliny,
– Owoce morza – pomagają w efektywnym metabolizmie,
– Ananas – pomaga w trawieniu, stymuluje ruchy jelit,
– Zielone warzywa – pomagają w efektywnym metabolizmie,
– Wodorosty – regulują produkcję insuliny.
Produkty niezalecane w diecie
– Czerwone mięso – słabo trawione, magazynowane w organizmie w postaci tłuszczu, zatruwa przewody jelitowe,
– Fasolka nerkowata – zakłóca efektywność insulinową, spowalnia tempo metabolizmu, przyczyna hipoglikemii,
– Nasiona i pestki – przyczyna hipoglikemii,
– Fasolka limejska – zakłóca efektywność insulinową, spowalnia tempo metabolizmu, przyczyna hipoglikemii,
– Kukurydza – zakłóca efektywność insulinową,
– Gryka – spowalnia tempo metabolizmu, przyczyna hipoglikemii,
– Pszenica – spowalnia tempo metabolizmu, zakłóca efektywność insulinową, powoduje nieefektywne zużywanie kalorii.