Cellulit jest zmorą wielu kobiet. Okazuje się że aż 90 % kobiet po 25 roku życia, bez względu na masę ciała dotyka problem skórki pomarańczowej. Czynniki sprzyjające tworzeniu się cellulitu to nieodpowiednia dieta – nadmiar soli, węglowodanów i produktów przetworzonych , brak ruchu, siedzący tryb życia, stosowanie środków hormonalnych (np. tabletki antykoncepcyjne), otyłość, długie gorące kąpiele w wannie.

W walce z cellulitem istnieją dwa czynniki, które pozwalają się go pozbyć. Pierwszy to codzienna dawka ruchu jak spacery, jazda na rowerze oraz ćwiczenia fizyczne (np. gimnastyka, aerobik, aqua aerobik, pływanie). Oprócz sportu aby móc stanąć do walki z cellulitem bardzo ważna jest nasza codzienna dieta.

Odpowiedni sposób żywienia połączony z aktywnością fizyczną może zdziałać cuda. Jednakże trzeba przestrzegać pewnych zasad żywienia przez całe życie, by nie dopuścić do nawrotu skórki pomarańczowej.

Zasady diety antycellulitowej:

  • spożywaj 4-5 niewielkich posiłków dziennie, najlepiej o stałych porach, unikaj przejadania
  • codziennie wypijaj ok. 2 l niegazowanej wody mineralnej, która oczyści organizm z toksyn, bardzo korzystne też jest picie zielonej herbaty, która przyspiesza przemianę materii (można dodać plasterek cytryny – witamina C jest pomocna w tworzeniu kolagenu)
  • unikaj smażenia, warzywa, mięso czy ryba powinny być gotowane na parze, duszone bądź pieczone
  • dieta powinna obfitować w warzywa, owoce, błonnik oraz chude mięsa, ryby  i nabiał.
  • ogranicz spożycie soli
  • jedz produkty nie przetworzone (brązowy ryż czy makaron razowy, kiełki zbóż, płatki owsiane)
  • zalecane jest używanie świeżych ziół, czosnku, cebuli, natki pietruszki czy kopru
  • zalecane jest spożywanie produktów o działaniu moczopędnym jak arbuz, seler, pietruszka, truskawki i czereśnie.
  • jedz potrawy bogate w kwasy tłuszczowe omega-3, omega-6 i omega-9, bo przyspieszają one spalanie tkanki tłuszczowe, poprawiają metabolizm oraz zapobiegają odkładaniu tłuszczu. Spożywaj często ryby, orzechy, pestki dyni i słonecznika, sezam, oliwę z oliwek, olej z pestek winogron, tran.- można zażywać preparaty multiwitaminowe

Czego unikać:

  • słodyczy- „fast-foodów”, bo zawierają mnóstwo soli i tłuszczy przetworzonych
  • tłustych mięs np. wieprzowina
  • potraw smażonych- jasnego pieczywa, białej mąki
  • ostrych przypraw i soli- tłustych solonych serów np. sery topione, pleśniowe
  • papierosów, kawy i alkoholu
PODZIEL SIĘ
Poprzedni artykułPielęgnacja twarzy
Następny artykułDieta jajeczna
Z zamiłowania kucharka. Kładę nacisk na naukę zdrowych nawyków żywieniowych. Jej drugą pasją obok pracy są ogród i literatura. Lubi długie spacery po lesie i aktywne formy spędzania czasu. Hoduje psy rasy corgy.