Dieta ta zwana jest też dietą niełączenia, gdyż unikamy łączenia produktów białkowych i węglowodanowych.
Opracował ją dietetyk z uniwersytetu z Los Angeles Henry L. N Anders, który uważa, że tyjemy od nieprawidłowo zestawionych ze sobą produktów. Inaczej trawią się węglowodany, inaczej tłuszcze, a inaczej białka.
Jedząc wszystkie składniki naraz obciążamy organizm, nadmiar węglowodanów odkłada się w tkankach, przez co tworzy się niechciany przez nas cellulit.
W ciągu tygodnia stosowania się do zaleceń tej diety schudniemy 1 kilogram. Nie jest to może dużo ale zaletą jest to, że nie zbyt gwałtownie. Możemy uniknąć dzięki temu efektu jo-jo. Aby dieta Andersa okazała się dla nas skuteczna należy przestrzegać kilka jej żelaznych zasad:
– Jemy tylko wtedy, kiedy jesteśmy głodni
– Podstawą diety są warzywa, owoce i orzechy, dieta Andersa nie wyklucza też mięsa, ryb i serów, należy je tylko spożywać w ograniczonych ilościach.
– Nie jemy o stałych godzinach, a jedynie o wyznaczonych porach czasowych.
Dr Anders zaleca aby od północy do 12.00 – jeść tylko owoce i pić soki owocowe (wyciśnięte z owoców). Od godz. 12.00 do 16.00 – w południe wypijamy sok warzywny. Około 30 minut później można zacząć jeść sałatki warzywne, których podstawą ma być sałata. Zakazane są wszelkie sosy, także na bazie jogurtu czy oliwy z oliwek. Od godz. 16.00 do 20.00 – można jeść wszystko, pamiętając, że nie wolno łączyć białek z węglowodanami (np. mięsa, ryb i serów z ziemniakami, kaszą, pieczywem i makaronem). Po zjedzeniu owoców należy odczekać 30 minut do następnego posiłku. Ostatni posiłek należy zjeść przed 20.00.
– Nie wolno nam pić kawy, herbaty, soków konserwowanych, alkoholu i napojów gazowanych
– Nie wolno pić bezpośrednio przed, w trakcie i po posiłku
– Dr Anderson dzieli żywność na 4 grupy:
1) Grupa białkowa – mięso gotowane, owoce morza, ryby, nabiał (mleko, sery, jaja), owoce, rośliny wysokobiałkowe (soja, fasola)
2) Grupa neutralna to oleje, tłuszcze i warzywa (pomidor, kalafior, marchew, sałata, rzodkiew, śmietana, sery, jogurty)
3) Grupa węglowodanowa to produkty bogate w skrobię (ziemniaki, kukurydza), produkty mączne (pieczywo, makaron), słodycze
Można łączyć produkty grupy I i II czyli białkowe z neutralnymi oraz grupy II i III czyli neutralne z węglowodanowymi.
Nie można łączyć produktów grupy I i III – białkowe z węglowodanowymi
– Dietę należy wzbogacić codzienną dawką ruchu i ćwiczeń fizycznych
– Na 30 minut przed każdym posiłkiem dobrze jest wypić szklankę ciepłej wody
Przykładowe menu
– do godziny 12.00 – sok pomarańczowy, jabłka, gruszki, winogrona
– od 12.00 do 16.00 – sok warzywny, sałata z pomidorami i cebulą, orzechy
– od 16.00 do 20.00 – pieczone ziemniaki, fasolka szparagowa, chude mięso z sałatką z warzyw