Dr Mosley jest brytyjskim lekarzem oraz dziennikarzem, który opracował dietę 5:2. Ze względu na swoją prostotę oraz skuteczne efekty zyskała ona wielką popularność wśród mieszkańców Wielkiej Brytanii. W wielkim skrócie dieta 5:2 polega na tym, że przez 5 dni w tygodniu odżywiamy się normalnie (ale z umiarem) natomiast przez 2 dni prowadzimy tzw. głodówkę, która sprowadza się tak naprawdę do ograniczenia ilości spożywanych kalorii. Czy taka metodyka ma sens?
Zasady zaproponowane przez doktora Mosleya wydają się sprzeczne z tym, co wiemy o odżywianiu. Przecież kiedy organizm jest wprowadzany w stan głodówki, to później przy spożywaniu posiłków organizm odkłada na zapas tłuszcz. Jednak nie od dziś wiadomo, że kontrolowany post jest zdrowy dla naszego organizmu, ponieważ pozwala na jego oczyszczenie oraz poprawia metabolizm. Badania przeprowadzone przez doktora Mosleya pokazują, że opracowana przez niego dieta przyczynia się nie tylko do utraty wagi, ale obniża również poziom cholesterolu, zapobiega cukrzycy i zawałom serca. Zasady diety 5:2 są proste i nie ma ogólnych przeciwwskazań co do jej stosowania.
Na czym polega „głodówka” w diecie 5:2?
Doktor Mosley w swojej diecie zaleca, żeby przez kolejne 2 dni w tygodniu poddać organizm naturalnemu oczyszczeniu poprzez spożywanie niskokalorycznych potraw. Stosowany wtedy jadłospis nie powinien przekraczać 500 – 600 kcal. Natomiast podczas pozostałych 5 dni nie powinniśmy 1600 – 1800 kcal dziennie. W skrócie oznacza to, że podczas dnia postnego jemy 3 razy mniej niż normalnie. Przy czym zalecaną dawkę kaloryczną możemy skonsumować podczas jednego posiłku lub rozłożyć ją sobie na raty. Ogólne zasady diety doktora Mosleya nie przewidują również żadnych ograniczeń co rodzaju spożywanych dań. Dopuszczane są również przekąski, które jednak trzeba sobie dawkować w ramach rozsądku. Cała idea diety 5:2 sprowadza się do tego, że po oczyszczeniu organizmu przestajemy mieć ochotę na niezdrowe przekąski i tym samym zmieniamy swój tryb życia.
Co należy spożywać podczas poszczególnych dni?
Jak już to wcześniej zostało podkreślone, podczas zwykłych dni możemy jeść to, co chcemy. Jednak nie możemy przekraczać dziennej dawki kalorycznej na poziomie 1600 – 1800 kcal. Natomiast podczas dni postnych zmniejszamy ją aż trzykrotnie. Dlatego też należy tutaj wybierać nie tylko dania niskokaloryczne, ale również sycące. Zalecane są tutaj lekkostrawne produkty jak na przykład: warzywa niskoskrobiowe (kapusta, buraki, cukinia, sałata), chude mięso, ryby, owoce morza czy też strączki. Dr Mosley zaleca również unikanie nabiału (sery, mleko, masło itd.) podczas dni postnych.
Czy dieta 5:2 jest skuteczna?
Przeprowadzone badania pokazują, że przeciętna osoba chudnie 0,5 kg tygodniowo podczas stosowania diety 5:2. Jest to dość dobry wynik, ponieważ nagła strata wagi wpływa negatywnie na nasz stan zdrowia oraz często jest efektem krótkotrwałym, po którym następuje tzw. efekt jojo. Przy stosowaniu diety doktora Mosleya stopniowo zmniejszamy swoją wagę oraz przyzwyczajamy organizm do nowego trybu życia. Natomiast brak rygorystycznych zakazów minimalizuje ryzyko podjadania między posiłkami. Skuteczność diety 5:2 została potwierdzona przez wielu naukowców, którzy dostrzegają pozytywne efekty krótkotrwałych oraz regularnych okresów postnych. Jednym z przykładów jest badanie przeprowadzone na dwóch losowych, ale kontrolowanych grupach osób. Jedni stosowali dietę 4:3 (odmiana diety 5:2 zawierająca 3 dni postne), a drudzy jedli normalnie. Po 12 tygodniach osoby będące w grupie stosującej dietę schudły ponad 5 kg, a masa tkanki tłuszczowej została zredukowana o 3,5 kg bez negatywnego wpływu na masę mięśniową. Natomiast poziom trójglicerydów obniżył się o 20% przy jednoczesnym wzroście LDL.